Mówią, że poprawiają pamięć i wydłużają życie. Chińskie daktyle to moc właściwości
Na pamięć, lepsze trawienie i lepszy sen. Owoce głożyny pospolitej (jujuby pospolitej), znane również jako chińskie daktyle, od wieków cenione są przez Chińczyków. Powoli jednak i my zaczynamy korzystać z ich właściwości. Co czyni chińskie daktyle tak wartościowymi? Jak je jeść i jak ich spożywanie wpływa na nasze zdrowie? Wyjaśniamy.
Głożyna pospolita lub inaczej - jujuba pospolita albo chiński daktyl - to popularna w wielu częściach świata roślina uprawna, krzew lub niewysokie drzewo z rodziny szakłakowatych. Jej owocem jest jadalny, owalny pestkowiec w kolorze czerwonym, który ma szerokie zastosowanie w kuchni i tradycyjnej medycynie. W smaku jest podobny do jabłek.
Głożyna pospolita jest uprawiana w regionach o klimacie umiarkowanym, natomiast podobna do niej głożyna omszona jest uprawiana w gorących i suchych regionach Indii. Największym producentem owoców jujuby na świecie są obecnie Chiny. Obserwuje się jednak wzrost zainteresowania uprawą, jak i spożywaniem samych owoców w wielu innych częściach świata (ze względu na przypisywane im właściwości). Jak wskazują badacze, jujuba jest rośliną o dużym potencjale leczniczym w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, i ważnym źródłem składników odżywczych. Jakich?
Owoce jujuby są uznawane za bardzo wartościowe - są bogate w przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Zawierają wiele aminokwasów, których nie ma w większości innych owoców. Z witamin warto wymienić witaminy z grupy B - przede wszystkim tiaminę i ryboflawinę, poza tym witaminę C. Głównymi minerałami w jujubie są fosfor, potas, wapń i mangan. Ponadto występują w nich duże ilości sodu, cynku, miedzi i żelaza. Ważna ze zdrowotnego punktu widzenia jest duża ilość flawonoidów.
Jujuba jest ważnym owocem w Chinach, a jej właściwości znane są tam od wieków. W dawnych publikacjach wskazywano m.in., że "wydłużał życie poprzez odżywianie krwi, poprawę jakości snu i regulację układu trawiennego". W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany jest jako środek na poprawę snu, lęki, środek hamujący apetyt, a także wspomagający trawienie.
Owoce jujuby są bogate w kilka związków przeciwutleniających, przede wszystkim we flawonoidy. Jak pokazują badania, dieta bogata we flawonoidy zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych. Chińskie daktyle zawierają też duże ilości witaminy C, która działa również jako przeciwutleniacz i jest ważna m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Owoce zalicza się do antyrakowych, zwraca się uwagę na ich ogromny potencjał przeciwzapalny.
Owoce jujuby są szeroko stosowane w medycynie alternatywnej w celu poprawy jakości snu i funkcjonowania mózgu. Wykazano, że ekstrakty z owoców i nasion jujuby wydłużają czas snu i poprawiają jego jakość u zwierząt. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach udowodniono również, iż ekstrakt z jujuby poprawia pamięć i chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami.
Wskazuje się, że chińskie daktyle mają też właściwości uspokajające, wyciszają mózg, a także mogą wspomagać leczenie stanów lękowych. Potrzebne są jednak dalsze badania na ludziach, aby w pełni zrozumieć, w jaki sposób owoce jujuby i ekstrakt z jujuby może wpływać na mózg i układ nerwowy.
Wysoka zawartość błonnika w chińskich daktylach może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie jest niezwykle istotne. Błonnik zwiększa gęstość treści pokarmowej, normalizuje tempo pasażu jelitowego, chroni przed zaparciami, ma zdolność wychwytywania toksycznych związków w jelicie i daje uczucie sytości. To nie jedyne plusy. Błonnik wpływa pozytywnie na stężenie cholesterolu, jak i stężenia glukozy we krwi.
Spożywanie owoców głożyny pospolitej, według badaczy, jest też dobre dla wątroby.
Dla większości ludzi owoce jujuby są bezpieczne do spożycia. Jednak trzeba zachować ostrożność przy przyjmowaniu leków - w takim przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Chińskie daktyle najczęściej spożywane są na surowo i suszone (w takiej postaci przypominają daktyle). Suszone są łatwiej dostępne. Można dodawać je do posiłków, np. owsianki, jogurtu czy sałatek. Sprawdzą się także w potrawach gotowanych i wypiekach. Niektórzy mieszają je z orzechami - taki zestaw stanowi idealną przekąskę.
CZYTAJ TAKŻE:
Polacy rzadko stosują ten olej. Zbija cholesterol, jest dobry dla żołądka i wątroby
Naukowcy: Jedz 30 g dziennie, a zmniejszysz ryzyko demencji. Takie zadziałają najlepiej
Jedzą "kwaśną mandarynkę" i długo żyją. To skarbnica antyoksydantów wspierająca serce