Usprawnia metabolizm, rozgrzewa i uzupełnia niedobory. Jedz, gdy jesień w pełni

W dawnych czasach jedzenie sezonowe było naturalną i jedyną formą żywienia. Dziś warzywa i owoce dostępne są w sklepach przez cały rok. Możemy również kupować produkty, które w ogóle nie rosną w naszym klimacie. Fakt, że dzięki temu nasza dieta jest bardziej zróżnicowana, ale czy rzeczywiście jest zdrowa i bardziej odżywcza? Zwolennicy diety sezonowej przekonują, że warto jeść zgodnie z kalendarzem pór roku. Zobacz, jakie niesie to korzyści.

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Ponieważ nasze organizmy były do tego przyzwyczajone. I nie chodzi tutaj o powrót do spartańskich czasów, gdy na półkach sklepowych był tylko ocet i musztarda. Jedzenie sezonowe oznacza pełne wykorzystanie aktualnej pory roku i darów ziemi dostępnych w tym czasie. Mówiąc najprościej, jedzenie sezonowe to spożywanie dużej ilości produktów pochodzenia roślinnego, które naturalnie rosną w określonej porze roku, w danym miejscu.

Wielu naukowców przekonuje, że komponowanie menu zgodnego z naturalnym rytmem przyrodniczym, porami roku i cyklem wegetacji roślin w danym klimacie jest zdrowe i zapewnia dobre samopoczucie, pomaga także schudnąć, bo uprawnia metabolizm. Opierają swoją teorię o naturalną zdolność przystosowania się ludzkiego organizmu do zmian pogodowych. Prawdopodobnie dlatego latem wolimy jeść lekkie posiłki, natomiast im jest chłodniej, tym bardziej kaloryczne stają się nasze posiłki. Mamy większą ochotę na "treściwe" dania - gęste zupy i mięsa. To naturalne - organizm w niesprzyjających warunkach pogodowych potrzebuje więcej energii choćby po to, by utrzymać ciepłotę ciała. 

Reklama

Istotne, by wybierać produkty sezonowe typowe dla strefy klimatyczne, z której się pochodzi - nasze organizmy właśnie do takie produkty, bo najlepiej trawią. Witamin należy więc szukać w rodzimych owocach i warzywach, nie zaś w np. w owocach egzotycznych. 

Ponadto przyroda tak wszystko mądrze zaprogramowała, by w jesiennych plonach zmieścić jak najwięcej witamin, pierwiastków mineralnych i składników odżywczych - mają bowiem być naszym rezerwuarem kalorii, miko i makroelementów na cały sezon zimowy. Można z nich ugotować bardzo sycące, zdrowe posiłki, które poprawiają nastrój podczas jesiennej szarugi.

Jesienny comfort food w polskim wydaniu

Jesień to czas ostatnich zbiorów - do dziś w tym czasie kisi się kapustę, zbiera dynie, jabłka i gruszki. Poza tym zbiera się z pól ziemniaki, potem buraki i pozostałe warzywa korzeniowe. To wszystko produkty, którymi powinniśmy się żywić jesienią i zimą.

Bomby witaminowe

Aby przygotować organizm na pierwsze mrozy, uzupełniaj dietę o warzywa i owoce bogate w witaminy: C, B6, A i E. To silne antyoksydanty, które pomogą w prawidłowym działaniu układu odpornościowego. Znajdziesz je w jesiennych warzywach - papryce, marchwi, cebuli czy brokułach. O tej porze roku najlepiej smakują w formie sycących zup kremów.

Naturalne antybiotyki

Jeśli jesteśmy przy naturalnych mechanizmach ochronnych, to nie możemy zapomnieć o czosnku. To naturalny antybiotyk, który może uchronić cię przed przeziębieniem i sezonowymi infekcjami. Do jesiennej diety warto wprowadzić również miód, który działa podobnie jak czosnek, a do tego wspiera koncentrację i świetnie zastępuje w diecie rafinowany cukier.

Probiotyki z beczki

Większość układu odpornościowego człowieka znajduje się w jelitach. Za ochronę przed patogenami odpowiadają dobroczynne bakterie, które w nich żyją. Aby utrzymać homeostazę w tym odcinku układu odpornościowego, warto sięgać po naturalne produkty fermentowane. Doskonale działają przetwory mleczne, ale również kiszonki, które jesienią są najlepsze. Kiszone ogórki, kapusta i buraki to naturalne probiotyki, które dodatkowo zawierają bardzo duże ilości witaminy C

Dobra energia na talerzu

Większość z nas wie, czym jest jesienne przesilenie. Spadek energii, gorszy nastrój, zdecydowanie mniej chęci do tego, by ruszyć się z domu. Ten stan prawdopodobnie oznacza, że organizm potrzebuje więcej żelaza, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. W jakich jesiennych produktach znajdziesz ich najwięcej?

Żelaza dostarczysz, spożywając warzywa liściaste oraz wszelkiego rodzaju fasolę i groch. Kwas foliowy występuje w większych ilościach w jarmużu, brokułach i szpinaku. Natomiast witaminy z grupy B uzupełnisz włączając do diety orzechy i produkty pełnoziarniste.

Aby zapewnić organizmowi prawidłowy metabolizm energetyczny warto sięgać po produkty zawierające magnez, fosfor i mangan. Warzywa liściaste to dobre źródła magnezu i manganu. Natomiast fosfor znajdziesz w nasionach i orzechach.

Zdrowe tłuszcze

O ich ilość w diecie powinniśmy dbać przez cały rok, ale jesienią szczególnie. Kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) są to kwasy tłuszczowe omega-3 szczególnie ważne dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. DHA jest głównym składnikiem strukturalnym komórek nerwowych, zwłaszcza komórek mózgu. W jesiennej diecie z omega-3 powinny znaleźć się: tłuste ryby, siemię lniane i orzechy włoskie.

Kwas linolowy - kwas tłuszczowy omega-6 istotny dla zdrowia układu nerwowego, zwłaszcza poprzez udział w budowie błon komórkowych. Znajdziesz go w olejach roślinnych, nasionach i orzechach.

Regularne spożywanie zdrowych źródeł tych tłuszczów może korzystnie wpływać na funkcje poznawcze, nastrój i ogólną zdolność układu nerwowego do adaptacji i regeneracji. Warto jednak dbać o równowagę między kwasami tłuszczowymi omega-3 a omega-6, ponieważ nadmierna ilość omega-6 w stosunku do omega-3 może mieć negatywne skutki.

Dieta sezonowa - zdrowsza i tańsza?

Produkty sezonowe są zbierane w optymalnym momencie dojrzewania, co oznacza, że są świeże i mają intensywniejszy smak niż te, które są importowane z dalekich regionów. Badania wykazują, że są one bogatsze w składniki odżywcze, ponieważ nie ich wzrostu i dojrzewania nie przyspieszano, ani nie opóźniano by przetrwały transport. Naturalnie najlepsze produkty sezonowe kupisz u lokalnego producenta z ekologicznego gospodarstwa.

Spożywanie produktów sezonowych może lepiej dostosować naszą dietę do naturalnego cyklu pór roku, co może korzystnie wpływać na nasze zdrowie, figurę i ogólne samopoczucie. Ponadto sezonowe produkty są często tańsze, ponieważ są bardziej dostępne i nie wymagają długotrwałego przechowywania czy dalekiego transportu.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dlaczego niektórzy nie chorują? Sekret świetnej odporności

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur

Lider wśród domowych sposobów na odporność. Wzmacnia organizm i zwalcza infekcje

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta na odporność | metabolizm przyspieszenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL