Reklama

Karczoch zwyczajny - nadzwyczajny. Na wzmocnienie wątroby, odchudzanie i cukrzycę

Karczocha zwyczajnego wykorzystywano już w starożytności. Do jego najważniejszych działań leczniczych zalicza się m.in.: działanie moczopędne, obniżające cholesterol, regulujące poziom cukru we krwi oraz regenerujące wątrobę. Karczoch polecany jest także diabetykom oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jedz go, a dożyjesz setki!

Co to jest i jak wygląda karczoch?

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) może osiągnąć nawet dwa metry wysokości, ma specyficzne fioletowe kwiaty, zebrane w kuliste kwiatostany, które otaczają grube liście. Roślina pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a uprawiana jest w całej Europie oraz w Ameryce Północnej. W Polsce niewiele osób decyduje się na uprawę karczocha. Głównym problemem jest to, że w naszych warunkach klimatycznych ma on problemy z przetrwaniem zimy.

Karczoch i cenny związek cynaryna

Właściwości zdrowotne karczochów znane są od lat. W starożytności wykorzystywano roślinę przy problemach z wątrobą czy nerkami. Stosowano ją również w przypadkach niestrawności. W XX wieku pojawiło się więcej informacji dotyczących właściwości karczocha. Odkryto cenny składnik - cynarynę, który ma wpływ m.in. na:

Reklama

  • funkcjonowanie wątroby
  • trawienie i metabolizm
  • poziom cholesterolu i lipidów we krwi

Oprócz cynaryny w karczochu znajdują się także takie polifenole jak: kwas chlorogenowy, kumarowy czy ferulowy, które działają przeciwutleniająco, antynowotworowo i przeciwstarzeniowo.

Karczoch - remedium na cukrzycę i insulinoopornością

W karczochu zawarta jest też inulina, która reguluje poziom cukru we krwi. Liście rośliny to cenne źródło witamin C i A, minerałów, jak magnez, fosfor, potas i żelazo, flawonoidów i garbników (działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i rozkurczająco). Poza tym karczoch jest niskokaloryczny. W 100 g zawiera zaledwie 47 kcal. Roślina nie zawiera dużo tłuszczy i ma bardzo niski indeks glikemiczny - 18.

Wyciąg z karczocha na trawienie i wątrobę

Na co jeszcze pomaga karczoch? Polecany jest do ochrony wątroby, oczyszczenia żołądka. Warto wprowadzić go do jadłospisu, aby polepszyć perystaltykę jelit czy usunąć szkodliwe produkty przemiany materii. Daje uczucie sytości, przez co wspomaga odchudzanie. Jak już wspomnieliśmy - sięgać po niego mogą także osoby, które mają problemy z wysokim poziomem cholesterolu we krwi czy wysokim cukrem. Załagodzi także nudności, pomoże przy wzdęciach czy zaparciach. 

Na co jeszcze pomaga karczoch?

Wyciąg z karczocha stosuje się dzisiaj m.in. w leczeniu chorób układu pokarmowego, cukrzycy, miażdżycy, czy przy innych zaburzeniach metabolicznych. Karczochy pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie. Wylicza się je także jako pomoc przy zapobieganiu zmianom miażdżycowym. Zawarta w karczochach cynaryna wspiera również leczenie schorzeń układu pokarmowego. Pomaga przy regeneracji wątroby.

Karczoch obowiązkowy w diecie długowieczności

W związku z tym, że karczochy zawierają także antyoksydanty, polecane są przy profilaktyce chorób nowotworowych. Dodatkowo opóźniają również procesy starzenia. Karczoch uważany jest też za jedną z roślin niezbędnych w tzw. diecie długowieczności. 

Karczoch ma ponadto działanie:

  • moczopędne,
  • żółciopędne,
  • odtruwające,
  • żółciotwórcze, 
  • obniżające cholesterol,
  • regenerujące wątrobę,
  • regulujące poziom cukru we krwi,
  • zwiększa tolerancję glukozy.

Uczulenie na karczocha

Jednymi z wymienianych działań niepożądanych są: zaburzenia pokarmowe czy alergiczne. Roślina więc nie jest zalecana osobom, które mają uczulenie na rośliny z rodziny astrowatych. 

Jadalna część karczocha 

Jak smakuje karczoch? Ma lekko gorzkawy smak, niektórzy wyczuwają w nim także nutę orzechową. Za część jadalną karczocha uznaje się oczyszczone z łusek główki kwiatostanu. Tzw. serce karczocha można jeść na surowo. Jeśli roślina jest starsza, to należy poddać ją obróbce termicznej, czyli przed spożyciem roślina powinna być dokładnie upieczona lub ugotowana. Warzywo gotuje się przez ok. 30-40 minut w osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem soku cytryny, czosnku i oliwy. To świetny dodatek do dań, szczególnie kuchni włoskiej i francuskiej. 

Karczoch może być spożywany także w postaci suplementów diety jako sok, nalewka czy napar. Bardzo popularne są suplementy w formie kapsułek z wyciągiem z karczocha na odchudzanie, wspomaganie funkcji wątroby i obniżanie cukru we krwi. Ich przyjmowanie skonsultuj z lekarzem. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Domowa nalewka z kurek. Remedium na robaki w jelitach i pasożyty skóry 

Olej z czarnuszki. Cudowny lek z natury

Najlepsze przepisy z karczochem

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL