Nie żałuj do obiadu. Dostarcza przeciwutleniaczy, wpływa na zdrowie serca, wzmacnia

Młode ziemniaki z koperkiem to coś, na co czekamy cały rok. Podobnie jak na chłodnik obficie posypany koperkiem. Młoda kapusta z koperkiem to dla wielu smak dzieciństwa, tak samo sos koperkowy z jajkiem. Koperek, choć najczęściej tylko dodatek, to jakże wartościowy. Dlaczego warto po niego sięgać, dodawać do wielu dań? Co takiego ma w sobie, że zasługuje na większą uwagę? Wyjaśniamy.

Koperek, czyli co?

Koper ogrodowy, albo prościej - koperek lub koper, to roślina z rodziny selerowatych, bardzo ceniona w polskiej kuchni, silnie aromatyczna. Poznano się na niej już w starożytności. Jest łatwa w uprawie, bogata w składniki odżywcze, posiada szereg właściwości prozdrowotnych. To roślina przyprawowa, lecznicza i miododajna. Ma przyjemny, korzenny zapach i słodki, korzenny smak. Surowcem przyprawowym są nasiona i ziele. Koper stosuje się do zup, dań z ziemniaków, ryb, sałatek czy do kiszonek. Z nasion, a także świeżych, jak i suszonych liści przygotowuje się też zdrowotne napary.

Reklama

Poniżej wymienimy sześć dobrych powodów (choć jest ich oczywiście więcej), by częściej uwzględniać koperek w codziennej diecie. Skupimy się na czymś innym niż jego wpływ na problemy trawienne.

Koperek to bardzo dobre źródło witamin (i nie tylko)

Liście i łodygi kopru ogrodowego, które są najczęściej wykorzystywane w kuchni, zawierają wiele istotnych dla organizmu związków. Znajdziemy w nich witaminy - witaminę C, witaminę A, kwas foliowy, a także inne witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, w tym żelazo, potas, wapń czy mangan. Zarówno liście, jak i nasiona kopru ogrodowego zawierają olejki eteryczne, które obfitują w liczne związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym (na uwagę zasługują m.in. takie składniki jak karwon i limonen).

Koperek jest dobrym źródłem flawonoidów (m.in. kwercetyny i izoramnetyny), które wykazują wysoką aktywność przeciwutleniającą.

Koperek dodawaj garściami - nie przytyjesz

Koperek jest niskokaloryczny, co oznacza, że można go spożywać w większych ilościach bez obawy o przyrost masy ciała. 100 g koperku to niewiele ponad 40 kcal, a i tak zwykle stosuje się jedną czy dwie łyżeczki koperku na danie. Koperek nadaje potrawom świeżości i ziołowego charakteru, ożywia smak warzyw, jest skarbnicą witamin i przeciwutleniaczy, więc, jeśli lubisz dodatek koperku, śmiało możesz dodawać go więcej.

Koperek posiada też niski indeks glikemiczny i jest produktem o niskim ładunku glikemicznym.

Koperek działa przeciwdrobnoustrojowo i wspiera odporność

Koperek, dzięki zawartości olejków eterycznych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wzmacnia układ odpornościowy, chroni organizm przed infekcjami, wspiera walkę z drobnoustrojami i stanami zapalnymi.

Wpływ koperku na zdrowie serca

Flawonoidy obecne w koprze chronią zdrowie serca ze względu na ich silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Badania na zwierzętach sugerują też, że ekstrakt z kopru może mieć działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. Badania na ludziach dały zróżnicowane wyniki (wykazywały m.in. obniżenie stężenie cholesterolu LDL, ale bez istotnego wpływu na cholesterol całkowity i triglicerydy, a także spadek poziomu cholesterolu frakcji HDL), dlatego, by lepiej ocenić skuteczność kopru w tym zakresie, potrzebne są dalsze prace.

Koperek a poziom glukozy we krwi

Badania sugerują również, że suplementacja koprem prowadzi do obniżenia poziomu insuliny we krwi, a także wskaźnika insulinooporności HOMA-IR. To dobra wiadomość m.in. dla osób chorych na cukrzycę.

Koper ma właściwości uspokajające

Obecne w koprze ogrodowym substancje oddziałują na układ nerwowy. Wykazują działanie delikatnie uspokajające i nasenne. Herbatki i napary z kopru ogrodowego mogą więc pomóc przy problemach z zasypianiem, a także w przypadku rozdrażnienia czy uczucia niepokoju.

CZYTAJ TAKŻE: 

Francuska pietruszka działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Pij, a zbijesz też ciśnienie

W Azji dodają do zup. Zwalczają bakterie i grzyby, wspomagają trawienie

Tani, a "potężny" dodatek. Zbija cukier, pomaga przy anemii i osteoporozie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | zdrowe przyprawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL