Zachwalali je Indianie. Garść dziennie obniży poziom cholesterolu i ciśnienie, wspomoże pamięć
Orzechy pekan były istotnym składnikiem diety Indian, ponieważ świetnie zaspokajały głód. W Europie stały się popularne w XVI wieku, a rozsławił je hiszpański podróżnik Álvar Núñez Cabeza de Vaca. Pod względem składników odżywczych przewyższają popularne orzechy włoskie, a ich ciekawy smak sprawia, że są wyborną przekąską. Jakie witaminy i minerały znajdziemy w orzechach pekan? Jak działają na organizm? Dlaczego warto je jeść? Wyjaśniamy.
Orzechy pekan wyróżniają się wyglądem, a także smakiem. Wydają się być słodko-gorzkie, nieco maślane, lecz dzięki temu pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Uprawa orzesznika jadalnego, na którym rosną, jest jednak dosyć problematyczna, więc orzechy pekan są raczej importowane ze Stanów Zjednoczonych do innych krajów. Trafiają również do Polski. Ich jadalna część jest schowana w podłużnej, twardej skorupce. Miąższ przypomina nieco orzecha włoskiego, jednak jest mniej fantazyjny z wyglądu.
Orzechy pekan to bardzo zdrowa przekąska i dodatek do potraw. Jakie witaminy w nich znajdziemy i jak wpływają na organizm?
Orzechy pekan zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich rodzajów orzechów. Znajdziemy w nich fenole, garbniki, flawonoidy, proantocyjanidy i kwasy fenolowe, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników. To także skarbnica minerałów i witamin.
W orzechach pekan znajdują się:
- potas,
- fosfor,
- miedź,
- magnez,
- cynk,
- wapń,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina A,
- witamina K,
- witamina B1.
Pod względem składników odżywczych orzechy pekan pokonują nawet popularne orzechy włoskie. Wpływają korzystnie m.in. na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy.
Orzechy pekan pozytywnie oddziałują na organizm dzięki zawartości licznych składników odżywczych.
Orzechy pekan:
- pomagają obniżyć ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu, zatem zmniejszają ryzyko zawału, rozwoju miażdżycy czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego;
- wpływają pozytywnie na układ nerwowy i pracę mózgu, wspomagając pamięć i koncentrację;
- pomagają zwiększyć odporność na stres;
- zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i nowotworów dzięki licznym antyoksydantom;
- pomagają łagodzić stany zapalne;
- wspierają zdrowie kości;
- pomagają złagodzić objawy PMS i menopauzy;
- sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, zatem są polecane również diabetykom;
- korzystnie wpływają na wzrok;
- przyspieszają przemianę materii;
- pomagają wzmocnić włosy i paznokcie;
- korzystnie wpływają na skórę, przeciwdziałając jej starzeniu, a także poprawiają jej koloryt.
Zaleca się spożywanie ok. 30-50 g orzechów pekan dziennie. Wszystko dlatego, że choć są zdrowe, są one także bardzo kaloryczne. W 100 g znajdziemy aż 700 kcal. Najlepiej więc zjadać po kilka sztuk dziennie, aby wykorzystać ich zdrowotne właściwości, a jednocześnie nie przytyć.
Warto wiedzieć, że orzechy pekan, spożywane w rozsądnej ilości, mogą wręcz pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Zawarty w nich błonnik pokarmowy zapewnia uczucie sytości. Pełno w nich też innych związków, które sprzyjają przemianie materii.
Orzechy pekan najlepiej zjadać na surowo, w formie przekąski. Mogą też jednak stanowić zdrowy dodatek do wielu potraw - nie tylko sałatek, ale i dań głównych. Dość szybko jednak jełczeją, więc lepiej nie kupować ich na zapas. Zaopatrzmy się w taką ilość, jaką będziemy w stanie zjeść stosunkowo szybko.
Orzechy pekan są smaczne i zdrowe, ale nie każdy powinien po nie sięgać. Niestety, osoby wykazujące nadwrażliwość na orzechy nie powinny ich spożywać, gdyż mogą spowodować reakcję alergiczną. Mogą wywołać wówczas m.in. nudności czy wymioty, a nawet spowodować wstrząs anafilaktyczny.
CZYTAJ TAKŻE:
Co zamiast owsianki? Na odporność i rozgrzanie jesienią jedz dyniankę
Bardzo zdrowa, ale nie dla każdego. Kto nie powinien jeść białej kapusty?
Grecy i Włosi się nim zajadają, a Polacy nie. Obniża cholesterol i ciśnienie