Grecy i Włosi się nim zajadają, a Polacy nie. Obniża cholesterol i ciśnienie
Jest rzadziej wybierany od cukinii, a szkoda. Dobrze smakuje (tak, wcale nie musi być gorzki), a do tego jest warzywem niskokalorycznym i zawierającym składniki, które pozytywnie wpływają m.in. na zdrowie serca i stan kości. Co takiego ma w sobie bakłażan? Dlaczego warto znaleźć dla niego miejsce na talerzu? Sprawdźmy.
Bakłażan, inaczej psianka podłużna, oberżyna czy gruszka miłosna, choć znany nam jest jako warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest owocem - ogromną jagodą. Najczęściej ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt, który może sugerować pokrewieństwo z cukinią. W rzeczywistości należy on do rodziny psiankowatych (tej samej co pomidor, papryka czy ziemniaki), a cukinia do rodziny dyniowatych. Do Europy zawędrował z Azji. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, ale znalazł też licznych zwolenników w innych kuchniach świata. Można go gotować, piec, smażyć, grillować, faszerować. Nie można go spożywać na surowo ze względu na obecność glikoalkaloidów.
Bakłażan w większości składa się z wody (ok. 90 proc.) i jest niskokaloryczny, dlatego może stanowić wartościowy element diety redukcyjnej. 100 g to ok. 25 kcal. Ale ważna uwaga - miąższ bakłażana wchłania spore ilości tłuszczu.
Bakłażan jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Dostarcza m.in. witaminy C, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy K, potasu, fosforu, magnezu, manganu i wapnia. Ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny.
Bakłażan dostarcza przeciwutleniaczy, tak istotnych, bo neutralizujących negatywne działanie wolnych rodników. Jest szczególnie bogaty w antocyjany (to one są odpowiedzialne za jego żywy kolor). Barwniki z grupy flawonoidów wykazują silnie działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.
Badania sugerują że włączenie bakłażana do diety może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów, a ma to wynikać z obecności błonnika i wspomnianych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniaczem wpływającym pozytywnie na poziom cholesterolu jest m.in. kwas chlorogenowy, który działa również przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Błonnik ma też korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Co jeszcze istotne, związki obecne w bakłażanie obniżają ciśnienie. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że ekstrakty z bakłażanów redukowały skutki zawału mięśnia sercowego.
Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma mało kalorii, dlatego jest polecany osobom na diecie. Można go z powodzeniem stosować jako zamiennik bardziej kalorycznych opcji w wielu różnych przepisach.
Składniki takie jak potas, wapń i witamina K czynią bakłażan doskonałym dodatkiem dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Za sprawą argininy jest uważany za afrodyzjak.
Choć bakłażan to wiele dobrego, na niektóre osoby może wpływać niekorzystnie. Przede wszystkim na jego spożycie muszą uważać osoby, które mają alergię. U osoby uczulonej na bakłażany mogą wystąpić m.in. takie objawy jak świąd warg, pieczenie jamy ustnej, języka, obrzęk gardła czy wysypka. Osoby z chorobami układu pokarmowego muszą pamiętać o tym, że bakłażan jest ciężkostrawny i zawiera sporo błonnika, co może wpłynąć na zaostrzenie objawów.
Dietetycy podkreślają, by pamiętać o poddawaniu bakłażanów obróbce termicznej przed spożyciem. Wszystko po to, by zneutralizować toksyczne działanie glikoalkaloidów.
Bakłażan ma lekko gorzkawy posmak, który bywa wyczuwalny w daniu, ale można się go szybko pozbyć. W celu wyeliminowania nieprzyjemnych nut smakowych wystarczy pokroić warzywo na plastry bądź krążki, posypać je z dwóch stron solą, a potem odstawić na ok. pół godziny, by puściło sok. Potem bakłażany należy opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym (niektórzy pomijają płukanie i tylko lekko wycierają plastry).
CZYTAJ TAKŻE:
Zapomniane warzywo syci, wspiera odporność, jest dobre dla wątroby. Jedz też na surowo
Te osoby nie powinny jeść śliwek. Mogą nasilić przykre objawy
Nie pomyl z pomidorem. Ten owoc to eliksir młodości i zdrowia