Te osoby nie powinny jeść śliwek. Mogą nasilić przykre objawy
Śliwki to pyszne owoce zawierające mnóstwo cennych związków, które wykazują właściwości prozdrowotne. Można je wykorzystywać do przygotowywania smacznych deserów czy przetworów. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy może korzystać z ich dobrodziejstw. Kto nie powinien jeść śliwek? Odpowiadamy.
Śliwki to owoce, które, w zależności od odmiany śliwy, mogą mieć zarówno różną wielkość, jak i kolor. Wyróżniamy m.in. niezwykle popularne śliwki węgierki (mające odcień fioletu bądź purpury), lubaszki (mające odcień granatowy) czy śliwki brzoskwiniowe (mające odcień różowoczerwony).
Śliwki nie są zbyt kaloryczne. W 100 g zawierają ok. 46 kcal. Są prawdziwą skarbnicą dobroczynnych związków. W ich składzie znajdziemy nie tylko witaminy i minerały (takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, potas, wapń, fosfor czy magnez). Śliwki zawierają również polifenole (najwięcej substancji aktywnych znajduje się w skórce owoców), a także pektyny, które mogą pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy. Polifenolom przypisuje się właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także przeciwcukrzycowe.
Śliwki m.in. wspierają serce, wykazują właściwości przyspieszające perystaltykę jelit, mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Istnieją także doniesienia o ich pozytywnym wpływie na czynność wątroby.
Śliwki to owoce chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Przygotowuje się z nich różnego rodzaju przetwory. Mowa tu m.in. o dżemach, konfiturach, kompotach czy uwielbianych przez wiele osób powidłach. Jednak śliwki nadają się nie tylko do tego rodzaju wyrobów. Owoce stanowią nieodzowny składnik rozmaitych ciast i deserów.
Słodkie śliwki można też wykorzystać do przyrządzenia zdrowych, owocowych sałatek. Niektórzy przygotowują z nich farsz do pierogów. Wprawieni w sztuce kulinarnej kucharze używają śliwek również do rozmaitych dań wytrawnych - np. faszerują nimi mięsa.
Choć śliwki są owocami uwielbianymi przez wiele osób, niektórzy powinni zrezygnować z ich jedzenia. Przede wszystkim chodzi tu o alergików uczulonych na salicylany, u których kontakt z tymi związkami powoduje różnego typu objawy. Mowa tu m.in. o wysypce czy nieprzyjemnych reakcjach układu pokarmowego.
Kto jeszcze nie powinien jeść śliwek? Z tych owoców powinny zrezygnować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS). Zjedzenie śliwek może się u nich skończyć nasileniem objawów, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia. W przypadku tego rodzaju schorzenia najlepiej skonsultować swoją dietę ze specjalistą.
Śliwek nie powinny spożywać również te osoby, które wykazują nietolerancję na fruktozę. Również w ich przypadku konsumpcja tych owoców może skończyć się bolesnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym.
Źródło: fdc.nal.usda.gov
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze przetwory to z niej. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność
Na kanapce i w sałatce zastąpi pomidora. Ma mnóstwo potasu i witaminy C
Owoc trzy razy "naj". Niektórych odpycha, inni jedzą dla serca i odporności