W lodówce stracą smak i wartości odżywcze. Warzywa i owoce, które nie lubią zimna

Czy są produkty, których lepiej nie trzymać w lodówce? Oczywiście. Nie wszystkie warzywa oraz owoce dobrze znoszą chłód. Niektóre tracą w nim smak, aromat, a nawet wartości odżywcze. Jakie produkty lepiej przechowywać poza lodówką i dlaczego? Oto lista tych, które nie lubią zimna!

Prawidłowe przechowywanie żywności

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych rzutuje nie tylko na zachowanie ich odpowiednich cech organoleptycznych, ale także na zachowanie wartości odżywczych. Jak się okazuje, nie wszystko, co kupujemy w warzywniaku, powinno trafiać do lodówki. Niektóre produkty lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, aby zachowały swoje właściwości odżywcze, smak i teksturę. Należy pamiętać, że przechowywana żywność ulega różnym przemianom mikrobiologicznym, biologicznym i chemicznym. Zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania pomoże nam zachować odpowiednią jej jakość:

Reklama
  • zdrowotną (m.in. zawartość składników odżywczych, jakość mikrobiologiczną),
  • organoleptyczną (barwę, smak, zapach).

Warto więc zwrócić uwagę na to, gdzie odkładamy świeże warzywa i owoce - czasem zamiast przedłużenia ich świeżości, możemy im tylko zaszkodzić. Które produkty nie lubią zimna? Oto one.

Pomidory - lodówka pozbawia je smaku

Lodówka to wróg numer jeden pomidorów. Niska temperatura niszczy ich teksturę, sprawiając, że stają się mączyste i tracą swój wyjątkowy smak. Ponadto niska temperatura hamuje proces dojrzewania, co sprawia, że pomidory tracą także swój naturalny aromat. Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, na blacie kuchennym, gdzie mogą spokojnie dojrzewać, stając się jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Ziemniaki - lodówka zmienia je w cukrową bombę

Niska temperatura powoduje, że zawarta w nich skrobia przekształca się w cukry proste, przez co stają się nieprzyjemnie słodkie i zmieniają konsystencję po ugotowaniu. Najlepiej przechowywać je w ciemnym, chłodnym (ale nie zimnym) miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy.

Cebula - w lodówce spleśnieje

Cebula nie lubi wilgoci. Pod wpływem niskiej temperatury zawarta w cebuli skrobia przetwarza się w cukier. Sprawia to, że warzywo staje się miękkie i niesmaczne. Dodatkowo jej intensywny aromat może przeniknąć do innych produktów. Najlepiej przechowywać ją w przewiewnym miejscu, z dala od ziemniaków (bo te sprawiają, że cebula szybciej się psuje).

Czosnek - traci moc

Podobnie jak cebula, czosnek nie lubi zimna i wilgoci. W lodówce szybciej się psuje i traci swój charakterystyczny, intensywny aroma. Lepiej trzymać go w suchym, przewiewnym miejscu.

Ogórki - zimno to ich wróg

Choć intuicyjnie wiele osób wkłada ogórki do lodówki, to niska temperatura sprawia, że szybciej się psują. Skórka staje się miękka, a wnętrze wodniste. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej i spożywać na bieżąco.

Dynia - trwała i nie znosi chłodu

Nie ma potrzeby trzymania dyni w lodówce - przechowywana w temperaturze pokojowej wytrzyma nawet kilka miesięcy. Chłód powoduje, że jej miąższ staje się włóknisty i traci smak.

Awokado - twarde i bez smaku

W lodówce również nie powinniśmy trzymać niedojrzałego awokado, ponieważ prawdopodobnie nigdy nie dojrzeje tam tak, jak powinno. Chłód blokuje proces dojrzewania, a owoc może stać się wodnisty i bez smaku. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej, a jeśli już dojrzeje i nie planujesz go od razu zjeść, wtedy można na krótko schować je do lodówki.

Banany - zamiast dojrzałe, czarne i bez smaku

Banany w lodówce po prostu szybko się zepsują. Skórka stanie się ciemna, miąższ nieapetyczny, a proces dojrzewania zostanie zatrzymany. Banany najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, a jeśli chcesz przedłużyć ich świeżość, możesz zawinąć ogonki w folię spożywczą.

Czego nie wkładać do lodówki? Pieczywa

Wiele osób wkłada do lodówki chleb, licząc na to, że w ten sposób pieczywo będzie dłużej świeże. Ta metoda przynosi jednak zupełnie odwrotny efekt. Chleb przechowywany w niskiej temperaturze szybciej czerstwieje, ponieważ skrobia krystalizuje się w chłodzie. Najlepiej trzymać go w chlebaku, lnianym worku lub zawiniętego w ściereczkę, w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechować pieczywo na dłużej, lepiej je zamrozić - wtedy zachowa świeżość po rozmrożeniu.

Jak prawidłowo przechowywać produkty poza lodówką?

Jeśli chcesz, aby warzywa i owoce, których nie przechowujemy w lodówce zachowały swoje wartości odżywcze i smak, pamiętaj o kilku zasadach:

  1. Przechowuj je w suchym i przewiewnym miejscu.
  2. Unikaj plastikowych toreb - lepsze są papierowe lub lniane worki.
  3. Unikaj przechowywania niektórych owoców i warzyw razem - niektóre wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się innych produktów:
  • Nie przechowuj razem jabłek, bananów, brzoskwiń z warzywami takimi jak ziemniaki, brokuły czy sałata.
  • Cebula i ziemniaki nie powinny być razem - ziemniaki szybciej się psują.

Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce?

W różnych miejscach lodówki panuje odmienna temperatura.

Górna półka - temperatura tutaj wynosi ok. 8⁰ To idealne miejsce do przechowywania jogurtów, kefirów, śmietany, masła, a także dżemów.

Środkowa półka - na niej powinny znaleźć się produkty, które szybciej się psują, więc potrzebują niższej temperatury (4-7⁰C): sery, twarogi, wędliny, gotowe dania, np. zupy.

Dolna półka - to najzimniejsze miejsce w lodówce (2⁰C), idealne dla produktów bardzo szybko się psujących: surowego mięsa i ryb.

Szuflady - panuje w nich większa wilgotność niż w pozostałych częściach lodówki, zaś temperatura wynosi ok. 10⁰ Warunki te doskonale nadają się do przechowywania warzyw i owoców.

Drzwiczki - to miejsce do przechowywania produktów wymagających chłodzenia na poziomie 10-15⁰C: jajek, soków w kartonach, mleka, ketchupu, musztardy, majonezu, olejów (np. lnianego).

Źródło:
https://www.gov.pl/web/psse-przemysl/przechowywanie-zywnosci-w-lodowce
https://ncez.pzh.gov.pl/dla-producentow-zywnosci/zakupy-i-przechowywanie-produktow-zywnosciowych/

CZYTAJ TAKŻE:

W Chinach i Korei piją zimą i latem. Zastępuje im kawę, ma wspierać jelita

Pij tę kawę, gdy masz problemy z ciśnieniem lub chcesz schudnąć. Plusy też dla wątroby

Zielona herbata nie taka zdrowa? Liczy się to, kiedy ją pijesz


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL