Działa jak miotełka na jelita i dostarcza witamin. Dodaj do koktajlu

Warzywa mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przyspieszają trawienie, wspomagają przemianę materii, poprawiają wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Co ważne, mają niezwykle mało kalorii. Jednym minusem jest to, że ich smak nie zawsze przypada nam do gustu. Dlatego właśnie polecamy sprawdzony sposób na włączenie ich na stałe do swojej diety. Poznaj proste przepisy na pyszne koktajle, dzięki którym twoja dieta będzie bogatsza.

Koktajle kojarzą nam się zwykle ze słodkim, gęstym napojem przygotowanym z owoców. Sprawdź, w jaki sposób sprawić, aby standardowy koktajl zamienił się w bogactwo składników odżywczych.

Czy warto pić koktajle z warzywami?

Warzywa nie są częstym dodatkiem do koktajli. Zwykle są mało soczyste i mają wytrawny smak, który nie komponuje się dobrze z owocami. Są jednak przepisy, które je uwzględniają. To sprawdzony sposób na dostarczanie organizmowi ważnych mikroelementów i witamin.

Do przygotowania koktajli potrzebny jest jedynie blender o dużej mocy. Ważne jest, aby poradził sobie ze zmiksowaniem twardszych warzyw, takich jak burak, pietruszka, czy marchew.

Reklama

Warzywa mają mało kalorii oraz dużo błonnika. Dzięki temu koktajl z ich dodatkiem będzie bardziej sycący, a jego wartość kaloryczna dużo się nie zmieni. Taki napój będzie stanowił doskonałą dietetyczną przekąskę. Zawartość błonnika może również polepszyć zdrowie twoich jelit i przyśpieszyć przemianę materii.

Warzywa zawierają dużą ilość witamin oraz antyoksydantów. Wpływają pozytywnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Mogą spowolnić proces starzenia się oraz wspierać naszą odporność.  

Koktajle warzywne zawierają mniej cukru niż ich owocowe odpowiedniki. Może to być szczególnie ważne dla cukrzyków oraz osób, które cierpią na insulinooporność.

Jakie warzywa wybrać do koktajlu owocowego?

O wiele częściej można się spotkać z koktajlami na bazie owoców. Wynika to z ich słodkiego i intensywnego aromatu. W przypadku koktajlów warzywnych warto skorzystać ze smaku popularnych owoców, aby przemycić niezbyt apetyczne warzywa. To dobry sposób, który przekona nawet największego przeciwnika wytrawnych smaków.

Koktajle warzywne są szczególnie smaczne latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, sezonowych warzyw. Warto pamiętać, że również zimą możemy je przygotowywać. W tym wypadku konieczne może być korzystanie z produktów mrożonych. Mimo że mają gorszy smak, ich skład jest równie bogaty.

Polecamy trzy przepisy na koktajle, które są niezwykle zdrowe i smaczne.

Koktajl z zieloną pietruszką

Wytrawny i aromatyczny smak zielonej pietruszki doskonale komponuje się z jabłkami. Do przygotowania ok. 2 litrów koktajlu będą potrzebne:

  • 4 pęczki natki pietruszki,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy jabłka na małe kawałki. Oskubujemy listki z łodygi natki pietruszki. Umieszczamy gotowe składniki w blenderze i dosypujemy siemię lniane. Dokładnie blendujemy na gładką masę.

Zielona pietruszka to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i likwiduje stany zapalne. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, odświeża oddech i zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii w jamie ustnej. 

Koktajl z selerem naciowym

Do przygotowania koktajlu z selerem naciowym potrzebujemy:

  • 3 pędy selera naciowego,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 banana,
  • 0,5 cytryny,
  • mały kawałek imbiru.

Seler, banana oraz jabłko kroimy na drobne kawałki, które następnie umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z połówki cytryny oraz obrany kawałek imbiru. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go za pomocą szklanki wody.

Seler naciowy jest doskonałym warzywem dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Zawiera duże ilości błonnika, likwiduje zaparcia i obniża cholesterol. 

Czerwony koktajl z burakiem

Burak ma intensywny smak, który można łatwo ukryć za pomocą odpowiednich składników. Do przygotowania koktajlu konieczne będą:

  • 1 burak,
  • 2 jabłka.
  • 1 marchew,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sok z 1 cytryny.

Składniki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Taki koktajl powinien na stałe zagościć w menu osób z anemią, przewlekłym zmęczeniem czy osób, które walczą z nadwagą. Burak jest również cennym warzywem, jeśli chcemy obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. 

Jeśli blender jest zbyt słaby, możemy użyć sokowirówki. Sok z podanych składników będzie równie pyszny i wartościowy. Jedyną jego wadą będzie o wiele mniejsza zawartość błonnika.

CZYTAJ TAKŻE:

Jednodniowy koktajl na przeziębienie z miksera. Kilka "shotów" i stajesz na nogi

Oto powody, by jeść ich jak najwięcej. Sprawdź, jak je wykorzystać

Zdrowe koktajle warzywne. Pij, gdy chcesz odmłodzić skórę i schudnąć

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL