Zbija cukier, przyspiesza trawienie i opóźnia procesy starzenia. Napar z natki pietruszki pij regularnie
Jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, bogatą w witaminę C, witaminę K oraz żelazo, kwas foliowy i potas. Najczęściej zalecana na wzmocnienie odporności i przy silnej anemii, jednak natkę warto wziąć pod uwagę, gdy zmagamy się też z innymi dolegliwościami. W postaci naparu, natka pietruszki pomoże wesprzeć układ odpornościowy, uregulować poziom cukru i pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Natka pietruszki ma właściwości przeciwzapalne, dzięki obecności flawonoidów i olejków eterycznych. Regularne picie naparu może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie, zarówno tych wewnątrz jak i na zewnątrz.
Regularne picie naparu z pietruszki może złagodzić objawy RZS, kamicy nerkowej, ale także wesprzeć leczenie trądziku lub innych chorób skóry.
Napar z natki pietruszki może wspierać zdrowie układu pokarmowego. Działa moczopędnie, co sprzyja eliminacji toksyn z organizmu i może pomóc w łagodzeniu problemów żołądkowych, takich jak wzdęcia czy niestrawność.
To jednak nie wszystko, ponieważ regularne spożywanie natki pietruszki chroni wątrobę przed uszkodzeniami i usprawnia procesy detoksykacyjne.
Antyoksydanty zawarte w natce pietruszki pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniami.
Regularne picie naparu poprawia wygląd skóry, odpowiednio nawadnia, a dzięki witaminom, wzmacnia także odporność i dodaje energii.
Natka pietruszki może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Jej właściwości mogą wspierać zdrową równowagę metaboliczną.
Napar z natki pietruszki działa moczopędnie, zatem wspiera zdrowie nerek, ułatwiając ich pracę. Po taki napój powinny sięgać osoby, którym doskwierają obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie lub z problemami sercowo-naczyniowymi.
Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy opłukać garść świeżej natki, a następnie drobno ją posiekać i umieścić w kubku. Całość zalać wrzącą wodą i odczekać 15 minut, pozostawiając napój pod przykryciem. Następnie należy go odcedzić, a dla smaku warto dodać sok z cytryny lub odrobinę miodu.
Jeden kubek naparu można pić przez cały dzień - to wystarczająca porcja, by dostarczyć cennych składników odżywczych i zauważyć efekty.
Na duże porcje pietruszki w diecie powinny uważać przede wszystkim kobiety w ciąży, u których może dojść do przedwczesnych skurczów.
Pacjenci stale zażywający leki rozrzedzające krew również powinni przyjmować ją z umiarem. Wysoka zawartość witaminy K może wpływać na działanie leków, dlatego zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Kawa jako broń przed cukrzycą. Ustalono, ile filiżanek dziennie zwiększa tolerancję glukozy
Na wysoki cukier, stany zapalne i problemy żołądkowe. Berberyna to nowy hit wśród suplementów
Nie tylko oliwki. Zwalczają zapalenie, obniżają ciśnienie, poprawiają metabolizm