Stosuj nie tylko do sałatek. Ocet z "polskiej cytryny" to małe zdrowotne cudo

Nie tylko dodaje potrawom wyjątkowego aromatu, ale może wzmocnić odporność, poprawić trawienie i dostarczyć porcji cennych antyoksydantów. Ocet z pigwy to wyjątkowy produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Skąd bierze swoje właściwości, jak go stosować i czy rzeczywiście działa tak dobrze, jak obiecują? Sprawdzamy, dlaczego warto mieć go w swojej spiżarni i apteczce.

 

Właściwości zdrowotne pigwy

Pigwa to owoc, który przypomina dużą, twardą gruszkę lub jabłko. Ma intensywny, cytrusowo-słodki aromat, ale na surowo jest dość cierpka i twarda. Owoce pigwy zaczynają dojrzewać we wrześniu, a kiedy w październiku zmieniają kolor z zielonego na żółty, są gotowe do zbioru. Najlepszy czas na zbiory przypada na połowę października.

Pigwa jest bogata w wiele cennych witamin i minerałów. Zawiera szczególnie dużo witaminy C. W jej składzie znajdziemy także beta-karoten, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak miedź, potas, żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor i cynk.

Reklama

Pigwa jest powszechnie wykorzystywana do przetworów, takich jak dżemy, marmolady czy soki. Nadaje się również na ocet.

Dzięki zawartości antyoksydantów pigwa skutecznie neutralizuje wolne rodniki, co spowalnia procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniami. Witamina C wzmacnia odporność, dlatego przetwory z pigwy są szczególnie polecane w sezonie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji. Pigwa wspomaga również trawienie.

Ocet z pigwy - właściwości

Ocet z pigwy, bogaty w witaminę C, wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczać wolne rodniki, i tym samym przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Właśnie ze względu na te właściwości, ocet z pigwy bywa określany mianem "octu młodości".

Oprócz tego ocet z pigwy:

Jest źródłem antyoksydantów: pigwa jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i beta-karoten, które pomagają neutralizować wolne rodniki.

Wspiera zdrowie skóry: ocet z pigwy wspomaga zdrowie skóry dzięki zawartości witamin i minerałów. Witamina C, w szczególności, jest znana ze swoich właściwości wspierających produkcję kolagenu, który jest kluczowy dla elastyczności i jędrności skóry.

Wspomaga metabolizmu: ocet z pigwy może wspierać metabolizm i procesy detoksykacyjne.

Ocet z pigwy - zastosowanie

Ocet z pigwy jest dość podobny do jabłkowego. W kuchni może być używany jako dodatek do surówek, marynat, zup, mięsa i do mycia warzyw w celu usunięcia pestycydów. Poza tym ma także zastosowanie w pielęgnacji włosów. Przygotowana płukanka z octu z pigwy może pomóc w nadaniu włosom blasku, przywróceniu odpowiedniego pH skóry głowy, a także zmniejszeniu problemów z łupieżem i nadmierną produkcją sebum.

Ocet z pigwy jest także wykorzystywany jako naturalny środek, który może wspomóc proces trawienia. Działa on poprzez przywracanie naturalnego pH żołądka i może pomóc w łagodzeniu zgagi oraz problemów z trawieniem. Spożywanie rozcieńczonego octu jabłkowego przed posiłkiem może stymulować produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, co sprzyja lepszemu trawieniu pokarmów.

Prosty przepis na ocet z pigwy

Aby zrobić ocet z pigwy, potrzebujesz następujących składników:

  • pigwy,
  • cukru (lub miodu),
  • przegotowanej i ostudzonej wody,
  • matki octowej lub kilka łyżek octu owocowego domowej roboty np. jabłkowego.

Przepis:

  1. Umyj owoce pigwy, usuń nasiona i pokrój owoce na kawałki.
  2. Umieść pokrojone owoce w szklanym lub ceramicznym naczyniu.
  3. Zalej owoce wodą, aby były całkowicie zakryte.
  4. Dodaj cukier lub miód (na około 1 litr wody dodaj około 100-150 gram cukru), a także matkę octową lub kilka łyżek octu owocowego.
  5. Przykryj naczynie gazą lub cienką tkaniną, aby umożliwić dostęp powietrza i umieść je w ciemnym, ciepłym miejscu.
  6. Codziennie mieszaj zawartość, aby nie dopuścić do tworzenia się pleśni na powierzchni.
  7. Proces fermentacji trwa około 4-6 tygodni.
  8. Gdy ocet będzie gotowy, przefiltruj go przez gazę do butelek, szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym miejscu.

CZYTAJ TAKŻE: 

Wspiera serce, spłyca zmarszczki. Może zastąpić w kuchni masło czy oliwę

Rozstraja układ pokarmowy i osłabia organizm. Kiedy konieczne jest stosowanie diety bez laktozy?

"Flat belly tea", czyli herbata na płaski brzuch. Tylko dwa składniki, świetny po posiłku i na zimno

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: pigwa | pigwa owoce | pigwa właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL