Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? Ważna jest kolejność

Najlepiej picie octu jabłkowego rozpocząć od niewielkich ilości, aby ocenić, jak organizm na niego zareaguje.
Najlepiej picie octu jabłkowego rozpocząć od niewielkich ilości, aby ocenić, jak organizm na niego zareaguje. 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Ocet jabłkowy - właściwości zdrowotne
  2. Na co pomaga ocet jabłkowy
  3. Ocet jabłkowy na poprawę trawienia
  4. Ocet jabłkowy na regulację poziomu cukru we krwi
  5. Ocet jabłkowy na odchudzanie
  6. Jak pić ocet jabłkowy
  7. Ocet jabłkowy i niekorzystne skutki
  8. Przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy - właściwości zdrowotne

Zobacz również:

    Na co pomaga ocet jabłkowy

    Ocet jabłkowy na poprawę trawienia

    Ocet jabłkowy na regulację poziomu cukru we krwi

    Zobacz również:

    Ocet jabłkowy na odchudzanie

    Sezon na jabłka trwa, warto więc samemu przygotować ocet jabłkowy.
    Sezon na jabłka trwa, warto więc samemu przygotować ocet jabłkowy.123RF/PICSEL

    Jak pić ocet jabłkowy

    Ocet jabłkowy i niekorzystne skutki

    Zobacz również:

      Przepis na ocet jabłkowy

      • 1 kg jabłek,
      • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody,
      • 4 łyżki miodu,
      • duży słoik lub pojemnik szklany,
      • ściereczka,
      • gumka recepturka lub sznurek.
      1. Umyj jabłka dokładnie, wydrąż gniazda z pestkami, i pokrój na drobne kawałki.
      2. Umieść pokrojone jabłka w słoiku lub pojemniku szklanym.
      3. Zalej jabłka przegotowaną, ostudzoną i posłodzoną miodem wodą, pozostawiając około 2,5-5 cm miejsca na górze pojemnika. Upewnij się, że wszystkie kawałki jabłek są zanurzone w wodzie.
      4. Przykryj słoik ściereczką i zabezpiecz ją gumką recepturką lub sznurkiem. To pozwoli powietrzu dostawać się do mieszanki, co jest niezbędne do fermentacji, jednocześnie chroniąc zawartość przed owadami i zanieczyszczeniami.
      5. Umieść słoik w ciepłym, ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub szafce kuchennej, przez około 3-4 tygodnie. Regularnie sprawdzaj mieszankę, aby upewnić się, że nie ma pleśni ani nieprzyjemnego zapachu.
      6. Po upływie 3-4 tygodni, ocet jabłkowy powinien być gotowy. Jeśli jest wystarczająco kwaśny możesz odcedzić go i przechowywać w butelce lub słoiku z zakrętką w lodówce. Jeśli chcesz, aby był bardziej kwaśny, pozostaw go do dalszej fermentacji przez kolejne kilka tygodni.
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.