Zatyka tętnice i prowadzi do udaru. Takie są normy dobrego i złego cholesterolu
Siedzący tryb życia, dieta bogata w cukry i tłuszcze oraz brak aktywności fizycznej, to prosta droga do wielu chorób, w tym miażdżycy. Odkładanie złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu, dlatego tak ważna jest kontrola cholesterolu, który odgrywa ważną rolę w organizmie. Jak przebiega badanie, jakie są normy dla cholesterolu i dlaczego ten „zły” tak bardzo zagraża życiu?
Cholesterol to rodzaj tłuszczu, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest składnikiem błon komórkowych. Z cholesterolu syntetyzowane są hormony steroidowe (testosteron, estrogeny, progesteron i kortyzol) i witamina D. Cholesterol jest produkowany przez nasz organizm w wątrobie, ale tez dostarczamy go do organizmu w pożywieniu, zwłaszcza tym bogatym w tłuszcze zwierzęce.
Cholesterol oznaczany jest z krwi żylnej. Na pobranie krwi najlepiej udać się na czczo, czyli ostatni posiłek powinien zostać spożyty około 8-10 godz. wcześniej.
Przed badaniem nie należy zmieniać diety, należy unikać intensywnego wysiłku i alkoholu. Wypicie szklanki wody przed badaniem ułatwi wkłucie do żyły i jest jak najbardziej dozwolone.
Cholesterol całkowity (CHOL) to miara ogólnej ilości cholesterolu w organizmie, czyli jest to suma cholesterolu LDL i HDL.
Osoby z grup ryzyka sercowo-naczyniowego, tj. mężczyźni w wieku powyżej 45 lat i kobiety powyżej 55 lat, osoby palące papierosy, leczące się na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, choroby nerek, wątroby lub tarczycy, a także osoby z otyłością, nadwagą lub chorobą serca w wywiadzie powinni oznaczenie cholesterolu wykonywać przynajmniej raz do roku.
Wyniki najlepiej czytać w odniesieniu do wartości granicznych danego laboratorium. Poniższe wartości są zatem orientacyjne:
- wynik ok. 5,18 do 6,5 mmol/L (200-250 mg/dL) dla obu płci świadczą o umiarkowanym ryzyku sercowo-naczyniowym.
- wynik np. 220, 230 czy 250 mg/dL jest podstawą do dalszej diagnostyki.
- dla dzieci i młodzieży między 10 a 19 rokiem życia cholesterol całkowity nie powinien przekraczać 4,3 mmol/L (170 mg/dL).
Cholesterol LDL to lipoproteiny o niskiej gęstości, czyli tzw. "zły cholesterol", który może osadzać się na ściankach naczyń krwionośnych i prowadzić do ich zwężenia. Norma cholesterolu LDL wynosi poniżej 100 mg/dl.
Cholesterol HDL to lipoproteiny o dużej gęstości, czyli tzw. dobry cholesterol, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu poprzez transportowanie go z tkanek do wątroby, gdzie może być przetworzony i wydalony.
Norma cholesterolu HDL:
- u kobiet - powyżej 50 mg/dl,
- u mężczyzn - powyżej 40 mg/dl.
Podwyższony cholesterol może wynikać przede wszystkim z nieodpowiedniej diety, bogatej w tłuszcze, w tym pochodzenia odzwierzęcego. Poza dietą, otyłością i brakiem aktywności fizycznej wymienić należy także: stres, palenie papierosów, uwarunkowania genetyczne i wiek.
Podwyższony poziom cholesterolu może świadczyć o:
- niedrożności dróg żółciowych,
- niedoczynności tarczycy,
- cukrzycy,
- chorobach wątroby i nerek.
- nadużywaniu alkoholu,
- terapii diuretykami, kortykosteroidami albo beta-blokerami.
CZYTAJ TAKŻE:
Chłonie zły cholesterol jak gąbka. Włącz do diety, a poprawisz wyniki z krwi
Prowadź się zdrowo. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby długo nie daje objawów
Cichy zabójca. Jak powstają i czym grożą blaszki miażdżycowe?