Zalej kilka owoców wrzątkiem i dodaj odrobinę imbiru. Wzmocnisz się i schudniesz
Wzmacniają odporność, neutralizują wolne rodniki, pozytywnie wpływają na profil lipidowy i jakość snu. Jagody goji to superowoce, które można (i warto) spożywać jak rodzynki. Można z nich też jednak zrobić napój, który dodatkowo wspomoże utratę zbędnych kilogramów. Działanie jagód goji wzmocnią imbir i cytryna. Sprawdź, jak go przygotować.
Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego lub kolcowoju pospolitego mające postać drobnych, czerwonych nasionek o lekko wydłużonym kształcie. Są zaliczane do najzdrowszych owoców świata. W Azji spożywa się je od pokoleń w nadziei na dłuższe życie. Najczęściej spotykamy się z suszonymi jagodami goji, ale je się je też prosto z drzewa. Jagody goji są składnikiem zdrowych herbat, robi się z nich soki, syropy, a czasem nawet wina, dodaje się je do dań mięsnych i deserów. Jeśli zastanawiasz się, co spożywać między posiłkami, jagody goji będą świetnym wyborem - to smaczna, a przede wszystkim zdrowa przekąska, która na długo pozostawi uczucie sytości i dostarczy wartościowej energii.
"Czerwone diamenty Wschodu", bo tak też nazywa się jagody goji, są źródłem wielu składników odżywczych. Dostarczają białka i błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, zawierają unikalne przeciwutleniacze. Są bogate w witaminę C i witaminę A, zapewniają solidną dawkę żelaza. Poza tym znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę E, a także miedź czy selen.
Jagody goji wzmacniają odporność, wspierają zdrowie oczu (badania sugerują, że regularne spożywanie małych porcji suszonych jagód goji może chronić przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej), obniżają poziom cukru we krwi, pozwalają utrzymać właściwy poziom cholesterolu, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Składniki obecne w owocach pozwalają również zachować dobrą kondycję skóry (ekstrakt z jagód goji zapobiega m.in. powstawaniu zmarszczek). Uważa się także, że jagody goji mogą wspomagać pracę wątroby.
Jagody goji dodają również energii i pozytywnie wpływają na sen. U osób, które codziennie wypijały sok z jagód goji, zaobserwowano poprawę snu, zwiększenie energii, wydajności sportowej, poprawę pamięci i koncentracji, a także mniejszy poziom stresu.
Optymalna dzienna dawka suszonych jagód goji wynosi 5-12 g. Ważne - nie powinny ich spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Jak już wspomnieliśmy, jednym z najprostszych sposobów na włączenie jagód goji do diety jest spożywanie ich w wersji suszonej w formie przekąski. Można je też dodać np. do musli. Szybkie i proste rozwiązanie. Można też jednak z jagód goji przygotować zdrowy napój.
Napój na bazie jagód goji wspiera organizm na wielu poziomach. To jeden ze sposobów na wzmocnienie odporności, dodanie sobie energii, oczyszczenie organizmu i przyspieszenie odchudzania.
Do przygotowania napoju z jagód goji o takim działaniu potrzebujesz:
- dwóch łyżeczek suszonych jagód goji,
- ½ cytryny,
- ½ łyżeczki starego imbiru lub łyżeczki sproszkowanego korzenia,
- szklanki wrzątku,
- ewentualnie: listka mięty.
Zagotuj wodę - wystarczy szklanka. Zalej wrzątkiem dwie łyżeczki suszonych owoców, przykryj i odstaw na pięć minut. Potem dodaj imbir, wymieszaj i odczekaj aż mikstura nieco przestygnie. Następnie dodaj sok z połówki cytryny i wszystko wymieszaj. Możesz dodać odrobinę mięty. Napój pij jeszcze ciepły.
CZYTAJ TAKŻE:
Poprawiają pracę jelit i obniżają cholesterol. Dodają je nie tylko do napojów
Co pić na wysoki cukier? Sześć herbat odpowiednich dla cukrzyków
Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit