Obniża ciśnienie i cholesterol, wspomaga pamięć. Poznaj zdrowotne właściwości głogu
Roślina o drobnych, białych lub różowych kwiatach i ciemnoczerwonych owocach nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Głóg, bo to o nim mowa, znajduje się w składzie preparatów wspomagających pracę serca, wzmacniających odporność, obniżających ciśnienie i działających przeciwutleniająco. Jakie inne dobroczynne skutki wiążą się ze stosowaniem suplementów zawierających głóg? Sprawdzamy.
Głóg, znany również jako Crataegus, to niepozorna roślina występująca w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce można znaleźć ją zwłaszcza na terenach nizinnych i w niższych partiach górskich. W postaci krzewu osiąga wysokość od 3 do 4 metrów, natomiast jako drzewo nawet od 8 do 10 metrów.
Głóg ma białe lub różowe kwiaty i ciemnoczerwone, kuliste owoce. Jego potencjał został dostrzeżony już przez starożytnych Greków. Roślina miała również szczególne znaczenie dla Celtów - uważano ją za środek, który miał leczyć złamane serce. Chociaż obecnie wiadomo, że roślina nie ma zastosowania jako remedium na nieszczęśliwą miłość, to rzeczywiście wpływa dobroczynnie na serce i naczynia.
Z punktu widzenia medycyny szczególnie cenne są niektóre części głogu, zwłaszcza kwiatostany i owoce. Zawierają one m.in.:
- procyjanidyny - związki poprawiające strukturę i stabilność włókien kolagenowych oraz naczyń;
- flawonoidy - działające rozkurczowo na różne rodzaje mięśni, w tym mięśnie gładkie budujące układ pokarmowy i drogi moczowe, macicę oraz tętnice i żyły;
- kwasy fenolowe - mające znaczenie w profilaktyce miażdżycy, cukrzycy i niektórych nowotworów;
- witaminę C - wzmacnia naczynia krwionośne, obniża stężenie glukozy i ciśnienie krwi oraz przyspiesza gojenie się ran;
- olejki eteryczne - odprężają i relaksują;
- kwasy omega-3 i omega-6 - zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, zmniejszając ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych (zawału serca i udaru mózgu).
Wewnątrz owoców głogu występują też różne składniki mineralne, np. potas, fosfor oraz wapń i magnez, a w mniejszej ilości również chrom, selen i żelazo. W zależności od tego, jakie substancje chce się pozyskać, można zakupić wyciągi z określonych części rośliny, nalewki, soki lub napary, a także kapsułki z głogiem.
Ze względu na liczne substancje chroniące naczynia krwionośne i serce głóg może być stosowany przez pacjentów cierpiących na niewydolność serca niewymagającą farmakoterapii. Wyciąg z kwiatostanów oraz owoców głogu poprawia siłę skurczu serca i rozkurcza naczynia doprowadzające do niego krew. Dzięki temu narząd jest mniej obciążony i może wydajniej pracować. Roślina obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu tzw. "dobrego" cholesterolu, czyli cholesterolu HDL.
Owoce głogu są bogate w witaminę C, która jest istotna dla zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto głóg zawiera flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Żeby poprawić odporność, można pić herbaty zawierające głóg, spożywać jego suszone owoce (lepiej nie zbierać ich na własną rękę, ponieważ mogą być mylone z dziką różą) lub przyjmować suplementy z ekstraktem z rośliny.
Osoby skarżące się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego także mogą sięgać po środki zawierające głóg. Jest on polecany w przypadku biegunek, zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego i problemów trawiennych.
Crataegus ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze i pamięć, dlatego że poprawia krążenie krwi w mózgu. Niektóre źródła sugerują również, że głóg może mieć właściwości uspokajające i może być pomocny w łagodzeniu objawów stanów lękowych i napięcia. W medycynie ludowej praktykowano podawanie głogu osobom z kołataniem serca na tle nerwowym.
Pomimo wszystkich swoich zalet głóg nie może być stosowany przez każdego. Na suplementy zawierające tę roślinę powinny uważać osoby z ciężką niewydolnością serca, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeciwwskazaniem do ich przyjmowania jest także niskie ciśnienie i zażywanie niektórych leków.
Jeżeli nie jesteś pewny, czy możesz rozpocząć przyjmowanie preparatów z głogiem, porozmawiaj o tym z lekarzem. Nie zapomnij, by podczas wizyty opowiedzieć mu o wszystkich swoich schorzeniach i tym, jakie leki bierzesz. Pamiętaj, że suplementy nie są alternatywą dla środków farmakologicznych przepisanych przez specjalistę, zatem nie powinny ich zastępować. Powinny być traktowane wyłącznie jako wsparcie kuracji.
Źródła:
Zhang J, Chai X, Zhao F, Hou G, Meng Q. Food Applications and Potential Health Benefits of Hawthorn. Foods. 2022 Sep 15, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36140986/.
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 164-165.
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s. 200-203.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz często, bo odmładzają mózg, serce i skórę. Doskonałe na diecie, oczyszczą też jelita
Okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Rukiew wodna odmładza i reguluje pracę jelit
Mają silne działanie przeciwstarzeniowe. Pij nawet trzy razy dziennie