Bezkonkurencyjna w rankingu najzdrowszych warzyw. Odmładza, wspiera wątrobę
Chociaż uprawianie jej w domu czy ogródku jest wymagające, warto poświęcić uwagę tej niezwykłej roślinie, bo nie tylko wspiera pracę jelit czy wątroby, ale wykazuje także właściwości odmładzające i poprawiające działanie układu odpornościowego. Jak jeść rukiew wodną? Jakie korzyści dla zdrowia przynosi jej spożywanie? Dlaczego rukiew wodna została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata?
Rukiew wodna, znana także jako rzeżucha wodna, jest rośliną z rodziny kapustowatych, a jej właściwości lecznicze znane były już w czasach starożytnych. Rukiew stosowano przede wszystkim na infekcje: pomagała na kaszel, uporczywy katar, ale także wykorzystywano ją w przypadku zaparć lub gdy występowały objawy ze strony wątroby.
Rukiew wodna rośnie na terenach podmokłych - przy potokach, na płytkich wodach, terenach bagiennych czy w zbiornikach wodnych. Jej wysokie wymagania sprawiają, że uprawa tej rośliny w warunkach domowych może być skomplikowana, ale nie jest niemożliwa.
Badacze z William Paterson University przeanalizowali 47 warzyw pod kątem zawartości cennych składników odżywczych. Wywnioskowali, że spośród wszystkich to właśnie rukiew wodna jest najzdrowsza.
Ustalono, że regularne spożywanie 85 g surowej rukwi wodnej przez minimum osiem tygodni może zredukować uszkodzenia w DNA, a także zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Ponadto rukiew wodna bogata jest w witaminę C, witaminę K, witaminę B6, żelazo, magnez, fosfor, potas, a także błonnik.
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności (drugie miejsce zajmuje kapusta pekińska, a trzecie burak liściowy).
Badania prowadzone nad rukwią wykazały, że regularne spożywanie rośliny hamuje wzrost komórek nowotworowych zlokalizowanych w piersi, a także neutralizuje szkodliwe toksyny z krwi nałogowych palaczy.
Rukiew wodna może także osłabiać komórki wykazujące cechy nowotworowe poprzez odcięcie dopływu tlenu.
Rukiew wodna od dawna stosowana była w schorzeniach wątroby. Roślina ta ułatwia detoksykację organizmu, wspiera komórki wątroby, zapewniając im prawidłową pracę.
Zawarta w rukwi witamina K wspiera także układ krążenia, poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu, a także wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze.
Przeprowadzono badania, w których udowodniono, że kobiety, które przez osiem tygodni włączyły do swojej diety surową rukiew wodną, zauważyły spłycenie zmarszczek na twarzy nawet o 40 proc.
Ponadto zawarte w niej witaminy i pierwiastki poprawiają koloryt skóry, łagodzą podrażnienia i przebarwienia, zapobiegają stanom zapalnym skóry, a dodatkowo wzmacniają włosy.
Najzdrowsze warzywo na świecie doskonale wpływa na ruchy perystaltyczne jelit. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiega niestrawności i wzdęciom.
Po rukiew powinny sięgać osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe, nieregularny rytm wypróżnień, a nawet te, które cierpią z powodu zgagi.
Młode liście rukwi można zakupić w dobrze zaopatrzonych warzywniakach czy marketach. Roślinę można też hodować samodzielnie, nawet na kuchennym parapecie. Należy jednak pamiętać, że rukiew musi mieć stały dostęp zarówno do światła, jak i do wody. Jej uprawa w domu czy ogrodzie wiąże się z wykiełkowaniem młodych pędów z nasion, a następnie umieszczeniem ich w ziemi znajdującej się w wodzie.
Roślina łatwo się rozrasta i wszystkie jej części są jadalne - zarówno liście, jak i łodygi, a także kwiaty. Decydując się na jej uprawę w warunkach domowych, gwarantujemy sobie stały dostęp do tej zdrowej rośliny, zachowując pewność, że do uprawy nie wykorzystano żadnych związków chemicznych.
CZYTAJ TAKŻE:
Zapomniany superfood z polskich lasów. Dlaczego warto jeść borówkę brusznicę?
Najzdrowsze przyprawy świata. Poprawią metabolizm, zbiją cukier, ochronią przed chorobami
Złota jagoda to skarbnica witamin. Redukuje poziom "złego" cholesterolu, poprawia wzrok