Okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Rukiew wodna odmładza i reguluje pracę jelit
Chociaż uprawianie jej w domu czy ogródku jest wymagające, warto poświęcić uwagę tej niezwykłej roślinie, która nie tylko wspiera pracę jelit czy wątroby, ale wykazuje także właściwości odmładzające i poprawiające działanie układu odpornościowego. Jak jeść rukiew wodną i jakie niesie to za sobą korzyści dla zdrowia?
Rukiew wodna, znana także jako rzeżucha wodna, jest rośliną z rodziny kapustowatych, a jej właściwości lecznicze znane były już w starożytnych czasach. Rukiew stosowano przede wszystkim na infekcje: pomagała na kaszel, uporczywy katar, ale także wykorzystywano ją w przypadku zaparć lub gdy występowały objawy ze strony wątroby.
Rukiew wodna rośnie na terenach podmokłych - przy potokach, na płytkich wodach, terenach bagiennych czy w zbiornikach wodnych. Jej wysokie wymagania sprawiają, że uprawa tej rośliny w warunkach domowych może być skomplikowana, ale nie niemożliwa.
Badacze z William Paterson University przeanalizowali 47 warzyw pod kątem zawartości cennych składników odżywczych roślin, a ich wnioskiem jest twierdzenie, że spośród wszystkich to właśnie rukiew wodna jest najzdrowsza.
Ustalono, że regularne spożywanie 85 gramów surowej rukwi wodnej przez minimum osiem tygodni, może zredukować uszkodzenia w DNA, a także zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Ponadto rukiew wodna bogata jest w witaminę C, witaminę K, witaminę B6, żelazo, magnez, fosfor, potas, a także błonnik.
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności (drugie miejsce zajmuje kapusta pekińska, a trzecie burak liściowy).
Badania prowadzone nad rukwią wykazały, że regularne spożywanie rośliny hamuje wzrost komórek nowotworowych zlokalizowanych w piersi, a także neutralizuje szkodliwe toksyny z krwi nałogowych palaczy.
Rukiew wodna może także osłabiać komórki wykazujące cechy nowotworowe poprzez odcięcie dopływu tlenu do nich.
Rukiew wodna od dawna stosowana była w schorzeniach wątroby. Roślina ta ułatwia detoksykację organizmu, wspiera komórki wątroby, zapewniając im prawidłową pracę.
Zawarta w rukwi witamina K wspiera także układ krążenia, poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu a także wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze.
Przeprowadzono badania, w których udowodniono, że kobiety, które przez osiem tygodni włączyły do swojej diety surową rukiew wodną, zauważyły spłycenie zmarszczek na twarzy nawet o 40 proc.
Ponadto zawarte w niej witaminy i pierwiastki poprawiają koloryt skóry, łagodzą podrażnienia i przebarwienia, zapobiegają stanom zapalnym skóry, a dodatkowo wzmacniają włosy.
Najzdrowsze warzywo na świecie doskonale wpływa na ruchy perystaltyczne jelit. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiega niestrawności i wzdęciom.
Po rukiew powinny sięgać osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe, nieregularny rytm wypróżnień, a nawet te, które cierpią z powodu zgagi.
Młode liście rukwi można zakupić w dobrze zaopatrzonych warzywniakach czy marketach. Można roślinę hodować samodzielnie, nawet na kuchennym parapecie. Należy jednak pamiętać, że rukiew musi mieć stały dostęp zarówno do światła, jak i do wody. Jej uprawa w domu czy ogrodzie wiąże się z wykiełkowaniem młodych pędów z nasion, a następnie umieszczenie ich w ziemi znajdującej się w wodzie.
Roślina łatwo się rozrasta i wszystkie jej części są jadalne - zarówno liście, jak i łodygi, a także kwiaty. Decydując się na jej uprawę w warunkach domowych, gwarantujemy sobie stały dostęp do tej zdrowej rośliny mając pewność, że do uprawy nie wykorzystano żadnych związków chemicznych.
CZYTAJ TAKŻE:
Nie żałuj do kanapek i pizzy. Wzmacnia kości, zbija cholesterol, pomaga chudnąć
Szpinak to synonim zdrowia. Jedz dla serca, dobrego wzroku i silnych kości
Dieta DASH - jedna z najzdrowszych diet świata. Obniża ciśnienie, cholesterol i cukier