Kto nie powinien jeść mandarynek? Mogą nasilić przykre objawy

W okresie świąt zajadamy się mandarynkami. Dostarczamy sobie w ten sposób cennej witaminy C, potasu czy wapnia, działamy na korzyść serca i odporności. Jednak nie wszyscy powinni sięgać po te owoce tak chętnie. Jakie właściwości mają mandarynki? Dla kogo nie są najlepszym wyborem? Sprawdzamy.

Mandarynki - źródło nie tylko witaminy C

Mandarynki należą do najpopularniejszych owoców cytrusowych. Jak wszystkie owoce z tej grupy, charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Już 4-5 średniej wielkości mandarynek jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę nawet w 100 proc. Mandarynki są też źródłem witaminy A, witaminy E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, a w mniejszych ilościach sodu czy żelaza. Poza tym dostarczają cennego błonnika. Należą do niskokalorycznych owoców - jedna mandarynka to ok. 45 kcal.

Właściwości mandarynek

Mandarynki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak witamina C i beta-kryptoksantyna, a także flawonoidów takich jak naringina, hesperydyna, tangeretyna i nobiletyna. Związki te chronią przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, spowalniają naturalne procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko wielu groźnych schorzeń. Z badań wynika, że witamina C obniża zawartość cholesterolu całkowitego i LDL, podwyższa poziom HDL, a także zmniejsza zdolność agregacji płytek, co nie jest bez znaczenia dla zdrowia serca.

Reklama

Jedzenie mandarynek jest dobre także dla odporności. Witamina C wpływa na aktywność limfocytów T i B, które są odpowiedzialne za komórkową odpowiedź odpornościową, dlatego nie bez powodu jest ona zalecana w stanach przeziębień, grypy czy poważniejszych spadków odporności.

Włączenie mandarynek do diety może sprzyjać zdrowej skórze ze względu na wpływ witaminy C na produkcję kolagenu. Witamina C wspomaga syntezę kolagenu, co wpływa pozytywnie na proces gojenia się ran, a także redukcję oznak starzenia (nie bez znaczenia są jej właściwości przeciwutleniające).

Pomarańczowe warzywa oraz owoce, w tym mandarynki, są dobre dla naszych oczu i wzroku. Zawierają beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Witamina A ma m.in. duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka.

Jedząc mandarynki, zwiększamy również spożycie błonnika. To może sprzyjać utracie wagi i zapobiegać ponownemu przybieraniu na wadze.

Kto nie może jeść mandarynek?

Oczywistym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek jest alergia na cytrusy. Objawy po spożyciu mogą być bardzo zróżnicowane i zależą od organizmu oraz stopnia uczulenia. Najczęściej występuje pokrzywka, rumień oraz świąd, ale reakcja alergiczna może być silniejsza i powodować też poważniejsze objawy.

Mandarynek nie są wskazane dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, co ma związek z obecnością kwasów, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu owoców mogą wystąpić także u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Mandarynki mają niski indeks glikemiczny i diabetycy mogą bezpiecznie spożywać do trzech mandarynek dziennie.

Jeśli zjemy za dużo mandarynek, mogą pojawić się m.in. bóle brzucha i biegunka.

Jak wybrać dobre mandarynki?

Wybieraj mandarynki o intensywnie pomarańczowym kolorze. Blade czy zielonkawe raczej nie będą smaczne. Zwróć uwagę też na skórkę owoców - nie powinna być zbyt gruba, a także zapach owoców (tak, można go wyczuć nawet przez skórkę) - mandarynka powinna intensywnie pachnieć, więc jeśli poczujesz ledwie wyczuwalny zapach lub nie poczujesz nic, lepiej odłóż owoc z powrotem.

Mandarynkę warto też zważyć w dłoni. Jeśli jest ciężka, to znak, że ma dużo soku. Lżejsze mogą być wyschnięte. Suche i pełne pestek mogą być większe mandarynki, dlatego lepiej wybrać te mniejsze, okrągłe, a nie spłaszczone. Nie decyduj się na mandarynkę ani zbyt miękką, ani zbyt twardą. Nie kupuj też obitych owoców.

Co jeszcze? Warto wybierać każdą mandarynkę osobno, czyli te pakowane raczej omijamy. W ten sposób możemy uniknąć zakupienia m.in. obitych, a nawet spleśniałych owoców.

CZYTAJ TAKŻE: 

Bez nich nie ma świątecznego barszczu. Kto nie może jeść buraków?

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt

Dobra nie tylko dla pęcherza. Wspomaga odporność, wspiera serce

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mandarynki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL