Wymiata złogi z jelit, nawadnia i odchudza. Jedz, by mieć płaski brzuch

Gdy jest świeży, chrupanie go słychać z daleka. Najzdrowszy jest na surowo, solo lub w sałatce, ale możesz też dodać go do zup, gulaszy i duszonych potrawek. Seler naciowy to wyjątkowe warzywo, ciągle niedoceniane w Polsce, choć jego popularność rośnie m.in. za sprawą modnych zielonych koktajli. Wystarczy włączyć go do codziennej diety, by cieszyć się spadkiem kilogramów, płaskim brzuchem i piękniejszą cerą. Seler naciowy dostarcza nie tylko błonnika i witamin, ale także - wody. Nie ma nic lepszego dla osoby dbającej o zdrowie i wygląd.

Co to jest seler naciowy? Jak wygląda seler naciowy?

Seler naciowy, zwany także pietruszką korzeniową, zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy, minerały i błonnik. W Polsce popularniejszy zawsze był seler korzeniowy, ale w kuchni południowej Europy, w tym we Włoszech, to właśnie seler naciowy jest pierwszym wyborem gospodyń. Na jego bazie, podobnie jak w przypadku selera korzeniowego, gotowane są tam zupy i wywary, dodawany jest też do sosów mięsnych i gulaszy. Jednak aby seler naciowy był tak zdrowy, jak pokażemy to w tym artykule, warto jeść go na surowo. Kto polubi jego smak i na stałe włączy do jadłospisu - wiele zyska.

Reklama

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Najważniejszym składnikiem selera naciowego jest - woda. To głównie z niej składa się to warzywo, a jego jedzenie jest najlepszym domowym sposobem na suchą skórę, obrzęki, cellulit wodny i zatrzymywanie wody w organizmie. Seler naciowy nawadnia organizm, nawilża skórę, wspomaga metabolizm płynów i elektrolitów w organizmie.

Seler naciowy - jakie ma witaminy?

Nie myśl jednak, że jedząc seler naciowy, przyjmujesz samą wodę. To warzywo bogate w witaminy i składniki odżywcze oraz roślinne antyoksydanty

Jakie są najcenniejsze składniki i witaminy znajdujące się w łodygach selera naciowego?

  • Seler naciowy jest dobrym źródłem witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości.
  • Seler naciowy kryje w sobie także witaminę C, która jest ważna dla układu odpornościowego i pomaga w przyswajaniu żelaza z pożywienia.
  • Seler naciowy jest naturalnym źródłem potasu - to pierwiastek ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i sprawnego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Seler naciowy zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego, wymiata złogi zalegające w jelitach, poprawia ich perystaltykę i zapobiega zaparciom.

W łodygach selera naciowego znajdują się również inne składniki odżywcze, takie jak ważny nie tylko dla przyszłych mam kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor oraz mangan

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Kto przede wszystkim powinien jeść seler naciowy? Chorzy na nerki i cukrzycę, osoby z osłabioną odpornością oraz problemami jelitowymi, osoby na diecie, kobiety w ciąży.

Najważniejsze korzyści zdrowotnie wynikające ze spożywania selera naciowego:

  • Poprawa odporności: Seler naciowy jest bogaty w witaminę C i antyoksydanty, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed infekcjami.
  • Nawodnienie organizmu i usprawnianie metabolizmu. Seler naciowy dzięki dużej zawartości wody wspiera pracę układu wydalniczego, głównie nerek, wspomaga też wątrobę w detoksykacji organizmu.
  • Domowy sposób na zaparcia i płaski brzuch. Seler naciowy jest dobrym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Spożywanie selera naciowego może pomóc w regulowaniu trawienia i zapobieganiu zaparciom.
  • Odmładzanie i poprawa wyglądu skóry: Seler naciowy jest bogaty w witaminę A, która jest kluczowa dla procesów regeneracji skóry. Witamina ta pomaga w odbudowie komórek skóry i przyczynia się do utrzymaniu zdrowego i świeżego wyglądu cery.
  • Sprawniejsze funkcjonowanie mózgu: Seler naciowy jest dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest ważny dla zdrowia mózgu. Spożywanie selera naciowego może pomóc w utrzymaniu ostrości umysłu i zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym.

Seler naciowy - kalorie i indeks glikemiczny. Zaprzyjaźnij się z nim na diecie

Seler naciowy to hit w czasie diety redukcyjnej - jedzony na surowo ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG), który wynosi 32. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa, jak szybko po spożyciu danego produktu, poziom cukru (glukozy)we krwi wzrasta. Im niższy indeks glikemiczny, tym powolniejsze jest tempo wchłaniania glukozy do krwiobiegu, co jest korzystne dla utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi. 

Seler naciowy jest ponadto niskokaloryczny, zawiera zaledwie 20 kalorii na 100 gramów, co czyni go jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Łodygi selera naciowego warto jeść w formie przekąsek, np. z innymi warzywami, np. papryką i marchewką pokrojoną w słupki z delikatnym jogurtowym dipem. Popularne jest połączenie selera naciowego z hummusem lub masłem orzechowym - które są bardzo smaczne i zdrowe ale też kaloryczne. Na diecie uważaj więc, z czym go podjadasz, i pilnuj wielkości porcji. Z tego powodu seler naciowy, jak wiele zielonych warzyw i niskowęglowodanowych produktów, jest polecany w diecie redukcyjnej, ale także w jadłospisie osób z cukrzycą, insulinoopornością ale także dla wszystkich tych, którzy chcą utrzymać zdrową wagę.

Przepis na sok z selera naciowego - na co pomaga i jak go zrobić?

Warto wiedzieć, że seler naciowy jest też doskonałą bazą zielonych koktajli - by je zrobić wystarczy zblendować seler z innymi zielonymi warzywami liściastymi np. młodym szpinakiem i pietruszką, oraz jabłkiem i sokiem z cytryny. 

Wraz ze wzrostem popularności wyciskarek wolnoobrotowych modny stał się świeży sok z selera, przyrządzany z łodyg i liści selera naciowego. Jeśli takiego urządzenia nie masz, możesz zrobić sok z selera także w sokowirówce lub przy użyciu blendera - wystarczy zmiksować warzywo na gładką papkę, a następnie przecedzić przez drobne sito lub odcisnąć przez gazę. 

Zdajemy sobie sprawę, że nie dla każdego smak selera naciowego będzie akceptowalny - napój można więc wzbogacić o sok z innych warzyw lub owoców, np. grejpfruta, jabłka, cytryny, mango czy marchewki. 

Co ważne, świeży domowy sok z selera naciowego powinno się wypić od razu po przyrządzeniu, Przygotować go można maksymalnie dobę, w lodówce, ale najwięcej witamin ma zaraz po zmiksowaniu.

CZYTAJ TAKŻE:

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Dodaj do zup lub sałatek 
Fakty i mity o witaminie C

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: seler naciowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL