Zdrowszy od jogurtu naturalnego. Rewelacja dla jelit, figury i odporności

Kefir jest jednym z najstarszych, a zarazem najzdrowszych mlecznych napojów na świecie. Jeśli zastanawiasz się, czy wybrać kefir, maślankę czy jogurt naturalny, postaw na kefir, który zawiera najwięcej korzystnych dla zdrowia bakterii. Jest to świetny środek na wzmocnienie odporności, na łagodzenie dolegliwości trawiennych czy obniżenie poziomu cholesterolu. Sprawdź, co jeszcze możesz zawdzięczać kefirowi.

Kefir - co to za napój?

Kefir to napój fermentowany otrzymywany z mleka ukwaszonego przy użyciu ziaren kefirowych zawierających mikroorganizmy zdolne do przeprowadzania fermentacji mlekowej oraz alkoholowej. Znany jest od wieków. Jest jednym z najstarszych produktów w grupie mlecznych napojów fermentowanych i tym o najwyższych właściwościach odżywczych. Przyjmuje się, że jako pierwsi raczyli się nim starożytni owczarze kaukascy.

Kefir ma kolor biały, do lekko kremowego, i jednolitą, zawiesistą konsystencję. W smaku jest lekko kwaśny, ma lekko drożdżowy zapach. Jest napojem delikatnie musującym.

Reklama

Kefir - czym się różni od maślanki?

Kefir to oczywiście nie to samo co maślanka, choć bywa tak traktowany. To dwa zupełnie różne produkty, ale należące do tej samej grupy mlecznych napojów fermentowanych, posiadające podobne właściwości i często stosowane zamiennie w kuchni.

Maślanka powstawała przy produkcji masła, jako produkt uboczny. Osoby, których babcie produkowały sery i masło z pozyskanego od krów mleka, na pewno pamiętają ten napój. Był gęstawy i widoczne w nim były pływające cząstki masła. Obecnie maślankę produkuje się z odtłuszczonego mleka, które poddaje się ukwaszaniu. Dodawane są szczepy bakterii fermentacji mlekowej - najczęściej Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Leuconostoc cremoris oraz Lactococcus diacetilactis.

Maślanka ma konsystencję rzadszą niż kefir czy jogurt naturalny, ale jest gęstsza niż mleko. Jej smak jest opisywany zwykle jako śmietankowo-orzechowy. W porównaniu do kefiru ma mniej kalorii i zawiera mniej witamin z grupy B.

Kefir zdrowszy od jogurtu naturalnego. Co daje picie kefiru?

Kefir dostarcza wielu witamin oraz składników mineralnych. Jest źródłem m.in. wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witaminy D oraz witamin z grupy B (w tym witaminy B12). Stanowi także doskonałe źródło białka. W składzie ma o wiele więcej "dobrych" bakterii probiotycznych niż jogurt naturalny. Może zawierać nawet 60 różnych mikroorganizmów o korzystnym wpływie na funkcjonowanie organizmu.  

Kefir:

  • ma silne właściwości antybakteryjne,
  • wzmacnia odporność,
  • jest polecany przy infekcjach wirusowych,
  • zapewnia zdrowe, mocne kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi,  
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pozytywnie wpływa na stan mikroflory jelitowej,
  • wspomaga trawienie,
  • pomaga na zaparcia i wzdęcia,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • ułatwia wchłanianie składników odżywczych z innych produktów,
  • wpływa na poprawę wyglądu skóry,
  • ogranicza chęć podjadania,
  • pomaga na problemy z zaśnięciem. 

Jak włączyć kefir do diety?

Kefir jest napojem, który świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Może stanowić wartościową przekąskę między posiłkami. Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego jest polecany w upalne dni.

Sam kefir nie wszystkim jednak smakuje, ale są na to sposoby. Można go połączyć z wieloma składnikami. Z powodzeniem zastąpi jogurt czy mleko w musli. Zmiksowanie z ulubionymi owocami da nam pyszny koktajl.

Kefir może być bazą chłodnika, można go wykorzystać także do mięs - do marynaty. Zachwalanym połączeniem jest kefir podawany z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem.

Z kefirem przygotujesz naleśniki, placuszki, wytrawne i słodkie muffiny czy lody. Możliwości jest wiele.

O jakiej porze dnia najlepiej pić kefir?

Kefir jest produktem, który warto spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu. Regularne picie kefiru zapewnia m.in. lepszą odporność i nienaganną pracę jelit. 

Kefir hamuje chęć podjadania, dlatego polecany jest osobom stosującym diety odchudzające. W  takich przypadkach można go potraktować jako pożywną przekąskę, którą zabierzemy ze sobą do pracy lub w podróż. Kefir może stanowić też zamiennik posiłku.

Niektórzy polecają pić kefir wieczorem. Ma być wtedy ostatnim posiłkiem. Uważa się, że wypity na pół godziny przed pójściem do łóżka ułatwi pracę układu pokarmowego i korzystnie wpłynie na sen. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Dodają do kawy zamiast mleka. Będzie lżejsza, ale niekoniecznie zdrowsza

Pij szklankę mleka dziennie, a unikniesz chorób serca

Który jogurt jest najzdrowszy?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kefir
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL