Wybieraj zamiast pączków. Mają niższy indeks glikemiczny i białko
Co wolicie: pączki, oponki czy faworki - takie pytanie w tłusty czwartek usłyszy wielu z nas. My odpowiadamy na nie, biorąc pod uwagę wartości odżywcze oraz skład tych produktów. Dla zdrowia i figury lepiej wybrać oponki i wcale nie chodzi o ich kaloryczność.
Gdy przychodzi do wyboru między smakiem a zdrowiem, warto rozważyć alternatywy, które zaspokoją nasze podniebienie, nie zaniedbując jednocześnie zdrowia. Oponki serowe, choć często pomijane na rzecz popularnych pączków, mogą być doskonałym wyborem dla tych, którzy dbają o swoją dietę. Jednym z kluczowych składników, który wyróżnia oponki, jest twaróg - źrodło białka.
Dlaczego białko jest istotne w diecie codziennej i na diecie odchudzającej? Białko pełni niezastąpioną rolę w budowie i naprawie tkanek w organizmie. Jest to składnik niezbędny dla utrzymania zdrowego mięśni, skóry, włosów, a także niektórych hormonów i enzymów. Dodatkowo spożywanie odpowiedniej ilości białka gwarantuje uczucie sytości, co jest istotne dla osób dbających o utrzymanie wagi. Posiłki bogate w białko mają niższy ładunek glikemiczny - następuje op nich stopniowy, a nie skokowy wzrost poziomu insuliny we krwi. Jest to ważne dla osób z chorobą otyłościową lub insulinoopornością.
W naszym zestawieniu liczą się nie tylko kalorie, choć i do nich dojdziemy. Najpierw sprawdźmy, jaki jest skład obu wypieków. Bazą i pączków i oponek jest mąka pszenna, jednak w przypadku oponek, jest ona wymieszana pół na pół z twarogiem. Dzięki temu oponki zawierają:
- Białko - oponki serowe są bogatym źródłem białka dzięki dodatkowi sera, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób, które chcą zwiększyć spożycie tego składnika.
- Tłuszcze - zwyczaj zawierają mniejszą ilość tłuszczu niż tradycyjne pączki, co może przyciągać tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii.
- Witaminy i minerały - dzięki zawartości sera, oponki mogą dostarczać również pewne ilości witamin i minerałów, takich jak wapń.
- Cukry i kalorie - zawierają je i oponki i pączki - choć te drugie są często bardziej kaloryczne i zawierają większą ilość cukru, co może wpływać negatywnie na poziom energii i utrzymanie wagi.
Pączek tradycyjny, smażony na smalcu z nadzieniem i lukrem waży średnio 70 g i ma ok. 400 kcal. Jaka jest jego wartość odżywcza? W jednym pączku o takiej masie mamy ponad 50 g węglowodanów, 15 g tłuszczu i ok. 6 gramów białka. Pączki mają również bardzo wysoki indeks glikemiczny - 75. Jeśli się na nie skusisz, pamiętaj, by tego dnia stawiać już na produkty z niskim ładunkiem glikemicznym - w ten sposób zrównoważysz nieco poziom cukru we krwi.
Czytaj także: Czym jest ładunek glikemiczny i jak obniżać indeks glikemiczny produktów.
Co dzieje się w organizmie po zjedzeniu pączka? Układ pokarmowy musi pracować na wysokich obrotach, ponieważ pączek smażony na głębokim tłuszczu jest ciężkostrawny. Poziom glukozy we krwi szybuje, a po chwili bardzo szybko spada. Kiedy to następuje, większość z nas odczuwa wilczy głód mimo przyswojenia przekąski o kaloryczności zbliżonej do miski żurku lub sporego kotleta.
Oponka serowa, często mylona z amerykańskim donatem, czyli pączkiem z dziurką, to dużo lżejszy wybór. Kalorie ma mniej, ale mało kto poprzestaje na jednej oponce.
Jedna oponka serowa z cukrem pudrem waży średnio 30 g i ma około 90 kalorii, zjadając porcję, czyli 100 gramów (3-4 oponki) przyswajasz nieco ponad 300 kcal. Wartości odżywcze 100 gramów oponek to około 35 g węglowodanów, 13 g białka i 15 g tłuszczu. Dodatek twarogu obniża też indeks glikemiczny oponek do około 65.
Po zjedzeniu oponki będziemy nieco mniej ociężali niż po pączku - przypływ energii przyjdzie nieco wolniej i utrzyma się dłużej. Ale pamiętajmy - że to także jest słodycz - smażona, z cukrem i białą mąką. By była jeszcze zdrowsza, warto zrobić oponki z mąki pełnoziarnistej, a cukier zastąpić erytrytolem.
Oponki serowe wydają się być lepszym wyborem dla osób, które zwracają uwagę na ilość spożywanego białka i starają się utrzymać zdrową dietę. Zawierają one też mniej tłuszczu w porównaniu do tradycyjnych pączków. Jednak także i w ich przypadku kluczem powinien być umiar. Warto pamiętać, że dieta powinna być zrównoważona - różnorodność spożywanych produktów jest kluczowa dla utrzymania zdrowego stylu życia
CZYTAJ TAKŻE:
Tak sprawdzisz, czy masz insulinooporność. Najważniejszy wskaźnik ujawnia się rano
Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę