Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też
Lubimy cynamon. Podkreśla on smak jabłek, wydobywa i akcentuje owocowe nuty w grzanym winie, a nawet szczypta odmienia wytrawne dania. Poza kuchnią też sprawdza się wyśmienicie - uważany jest za przyprawę cenną dla zdrowia. Jakie właściwości ma cynamon? Jak go używać? Do czego dodawać, aby przyniósł organizmowi liczne korzyści? Możesz połączyć go z wodą, mlekiem, a nawet kawą.
Cynamon to aromatyczna, korzenna przyprawa o brązowym kolorze, cierpkim smaku i silnym aromacie otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca - rośliny (duże krzewy i drzewa) należącej do rodziny wawrzynowatych. Ojczyzną cynamonu jest Azja - jej wschodnia i południowo-wschodnia część z Cejlonem, Indonezją i Chinami na czele. Obecnie cynamonowce są uprawiane i jako dziczejące spotykane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Kiedyś cynamon był uważany za przyprawę godną królów, dziś jest niedrogi i powszechnie dostępny. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej szlachetnych odmian cynamonu jest cynamon cejloński.
Cynamon jest jedną z ulubionych przypraw w okresie jesienno-zimowym. Sprzedawany jest w postaci lasek lub startego proszku. Idealnie nadaje się do wypieków - pierników, pierniczków, szarlotek, a także napojów - herbaty, grzanego piwa i wina. Cynamon można również dodawać do dań wytrawnych - dobrze komponuje się z jagnięciną czy baraniną. Niektórzy zachwycają się smakiem sosu pomidorowego ze szczyptą cynamonu. To obowiązkowa przyprawa w każdej kuchni i tak naprawdę można jeszcze długo rozprawiać na temat tego, do czego się nadaje, ale na uwagę zasługują zupełnie inne jej właściwości. Dlaczego cynamon to naturalne wsparcie dla zdrowia?
Cynamon jest pełen silnych przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zwiększenie obecności przeciwutleniaczy w diecie prowadzi do obniżenia stresu oksydacyjnego i zmniejszenia ryzyka wielu chorób, w tym zapalenia stawów, cukrzycy typu 2, chorób serca czy nowotworów. Jedną z ważniejszych substancji biologicznie czynnych występujących w cynamonie jest aldehyd cynamonowy. To on, jak się uważa, odpowiada za większość korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania cynamonu.
Cynamon ma dobry wpływ na zdrowie serca. Według jednego badania 3/4 łyżeczki cynamonu dziennie obniżało poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i poziom cukru we krwi u osób z chorobami metabolicznymi. Zaobserwowano również obniżenie ciśnienia krwi. Eksperci podkreślają jednak, że potrzebne są szeroko zakrojone badania, by potwierdzić takie działanie przyprawy.
Na podstawie badań sugeruje się również, że związki obecne w cynamonie mogą zwiększać wrażliwość na insulinę oraz spowalniać wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. I w tym przypadku jednak potrzebne są dalsze, dogłębne testy.
Naukowcy donoszą też, że cynamon może mieć korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne. W "Journal of Neuroimmune Pharmacology" wskazywano, że odwraca biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach myszy cierpiących na chorobę Parkinsona. Potrzebne są jednak badania na ludziach. Cynamon wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Przyprawa z kory cynamonowca wspomaga też pracę jelit - redukuje problem wzdęć oraz niestrawności. To znany składnik wspomagający odchudzanie - przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na redukcję masy ciała. Aldehyd cynamonowy oddziałuje bezpośrednio na komórki tłuszczowe, stymulując proces termogenezy. Wyniki badań sugerują, że może on wpływać także na poziomy hormonów regulujących apetyt, takich jak grelina czy leptyna.
Połączenie sproszkowanego cynamonu z wodą może wspomóc odchudzanie. Nie znaczy to jednak, że cynamon jest magiczną substancją, dzięki której schudniemy od tak - bez odpowiedniej diety i aktywności fizycznej nie uzyskamy takich efektów, na jakie liczymy.
Jest kilka wersji przygotowania wody z cynamonem, my przywołamy jeden ze sposobów. Płaską łyżeczkę dobrej jakości cynamonu dodaj do 250 ml wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia na ok. 20-30 minut. Wypij przed snem.
Mleko z cynamonem
Mleko z cynamonem to świetna alternatywa dla herbaty czy kawy, zwłaszcza w zimne dni. Pij dla wzmocnienia odporności, żeby się rozgrzać i zrelaksować przed snem. Do przygotowania mleka z cynamonem potrzebujesz jednej szklanki mleka (może też być napój sojowy, migdałowy itp.), pół łyżeczki cynamonu i jednej łyżki miodu (możesz dodać mniej). Delikatnie podgrzej mleko na średnim ogniu (nie może być za gorące), a następne dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Po miodzie pora na cynamon. Po dodaniu cynamonu mieszankę również trzeba dokładnie wymieszać.
Dodanie cynamonu do kawy nie tylko nada jej ciekawego smaku. Kawa z cynamonem szybciej pobudzi organizm do działania niż zwykła kawa, poprawi trawienie, przyspieszy metabolizm i zadziała jako spalacz tłuszczu, a to nie wszystko. Wystarczy, że dodasz szczyptę przyprawy do filiżanki ulubionej kawy. Możesz też dosypać cynamon do świeżo zmielonych ziaren, jeszcze przed zalaniem ich wrzątkiem.
W przypadku cynamonu ważny jest umiar. Eksperci są zdania, że dziennie nie należy spożywać więcej niż jedną łyżeczkę. W przypadku większej ilości mogą pojawić się niekorzystne skutki uboczne. Wynikają one głównie z obecności kumaryn. Związki te, w nadmiernej ilości, bywają toksyczne i mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby.
Z cynamonem nie powinny przesadzać osoby z chorobą wrzodową. Nie jest on także zalecany osobom skłonnym do samoistnych krwawień, np. z nosa. W większych ilościach, także w postaci suplementów diety, może zaszkodzić kobietom w ciąży. U niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną.
CZYTAJ TAKŻE:
Osiem przypraw, które przyspieszają trawienie. Odciążą wątrobę i jelita
Najlepsze dodatki do kawy. Dzięki nim będzie pobudzać metabolizm i spalać tłuszcz