Obrzęki się zmniejszają, a żylaki będą mniej widoczne. Jedz często
Co jeść i pić, żeby złagodzić dolegliwości związane z żylakami? Czy dieta może zmniejszyć ich widoczność i wpłynąć na drożność żył? Tak! Istnieją grupy pokarmów , które poprawią kondycję układu naczyniowego oraz takie, które mogą pogłębiać problem z żylakami. Sprawdź co jeść, a czego unikać w codziennej diecie.
Dieta ma ogromne znaczenie, gdy chodzi o kondycję naczyń krwionośnych. Do ich prawidłowego funkcjonowania niezbędne są składniki odżywcze tj. przeciwutleniacze, błonnik i witaminy. Dostarczanie ich w codziennej diecie wspiera leczenie żylaków. Jakie produkty spożywać i co pić na żylaki?
Dieta bogata w błonnik minimalizuje ryzyko powstawania zaparć. Co to ma wspólnego z żylakami? Otóż problemy z wypróżnianiem powodują nie tylko żylaki odbytu, ale również powodują nadmierne obciążenie dla żył w kończynach dolnych.
Błonnik znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach oraz migdałach. Dlatego, jeśli cierpisz na żylaki lub chcesz uniknąć ich powstawania, owsianka i duże porcje świeżych warzyw i owoców powinny znaleźć się na stałe w Twoim jadłospisie.
To silny antyoksydant, który bierze udział w syntezie kolagenu i elastyny. Te substancje są budulcem naczyń krwionośnych. Dzięki nim żyły są bardziej elastyczne i wytrzymałe, więc odporniejsze na odkształcenia i tworzenie się zatorów.
W diecie osób cierpiących na żylaki powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę C, czyli owoce - nie tylko cytrusy. Wysoką zawartość witaminy C wykazują również truskawki, kiwi czy żurawina. Do tego ciemne warzywa liściaste takie jak jarmuż czy szpinak. Warto również jeść więcej papryki, brokuła oraz pomidorów.
Żylaki świadczą o wysokiej podatności organizmu na stres oksydacyjny. Dlatego dieta bogata w przeciwutleniacze to właściwy kierunek. Stres oksydacyjny to stan, gdy brakuje równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. W rezultacie wolne rodniki, które są niezbędne w walce z patogenami, mogą zacząć atakować struktury białkowe organizmu (takie jak kolagen i elastyna). Ważne jest również działanie przeciwzapalne antyoksydantów. Dzięki niemu obrzęki zmniejszają się, a żylaki mogą stać się mniej widoczne.
Produkty o wysokiej zawartości antyoksydantów to m.in. owoce jagodowe (borówki, jeżyny, maliny), granaty, pomarańcze, czarne porzeczki lub kiwi. Warto również wprowadzić do codziennej diety awokado i jarmuż. Nie unikaj jedzenia ziemniaków - to niepozorne warzywo to na polski superfood. Również czosnek i cebula pomogą dostarczyć do organizmu cennych antyoksydantów. Natomiast w ramach przekąski warto wybierać orzechy włoskie.
Witamina D jest niezbędna w procesie rozluźniania się i kurczenia żył oraz do utrzymania silnych mięśni, które je podtrzymują. Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UVB ze słońca, a także może być dostarczana w diecie. Regularna, umiarkowana ekspozycja na słońce jest jednym z głównych źródeł witaminy D. Postaraj się przebywać na słońcu przez około 10-30 minut dziennie, szczególnie na rękach, twarzy i nogach.
Włącz do diety produkty zawierające witaminę D, takie jak tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki), jaja, wątroba, tłuste mleko i produkty mleczne. W okresie jesienno - zimowym rozważ suplementację.
Herbatę - zieloną lub imbirową, ponieważ zawarte w nich substancje bioaktywne rozkładają fibrynę. Jest to związek odpowiedzialny z blokowanie naczyń krwionośnych. Regularne picie zielonej herbaty wspiera prawidłowy przepływ krwi. Dodatkowo ten rodzaj herbaty zawiera opisane wyżej przeciwutleniacze, więc tym bardziej warto po nią sięgać, by zmniejszać ryzyko powstawania żylaków.
Wszystkich produktów, które zawierają tłuszcze trans. To nie tylko fast foody i wysoko przetworzona żywność, ale również słodycze np. sklepowe ciastka. Tłuszcze trans są sztucznie modyfikowane chemicznie w procesie zwanym utwardzaniem częściowym.
Uznawane są za szkodliwe dla zdrowia ze względu na ich negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Zwiększają one poziom "złego" cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i jednocześnie obniżają poziom "dobrego" cholesterolu HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości).
Wysoki poziom złego cholesterolu powoduje tworzenie się złogów na ścianach naczyń krwionośnych. Spowalniają one przepływ krwi, a im wolniejsze jest krążenie, tym trudniej będzie organizmowi usunąć krew z żylaka. Może to również zwiększać ryzyko problemów skórnych związanych z żylakami, takich jak wyprysk żylakowaty. Przy spowolnionym krążeniu tkanki skóry nie otrzymują tlenu i składników odżywczych potrzebnych do zdrowego funkcjonowania.
Sód również może zwiększać ryzyko powstawania żylaków i pogarszać stan już istniejących zmian. Jego nadmiar w diecie powoduje zagęszczenie krwi i zwiększenie obrzęków. Zwiększone ciśnienie krwi spowodowane przez nadmiar sodu w diecie przyczynia się do osłabienia ścian naczyń krwionośnych i powstawania żylaków. Dlatego należy zadbać i bezpieczny poziom sodu w diecie. Unikaj dosalania potraw, które już zawierają sód. Zrezygnuj ze słonych przekąsek na korzyść orzechów i nasion.
Warto również wyeliminować z diety alkohol, który niekorzystnie wpływa na krążenie. Długotrwałe rozszerzanie naczyń krwionośnych może wpływać na ich elastyczność i przyczyniać się do osłabienia ścian żył i powstawania żylaków. Nadmierne spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
Zdrowa dieta to dobry sposób na profilaktykę i wsparcie leczenia. Jednak nie jest w stanie całkowicie rozwiązać problemu. Jeśli w wyniku żylaków odczuwasz obrzęk, swędzenie, zmęczenie i ból, być może nadszedł czas, aby zasięgnąć porady lekarskiej.
CZYTAJ TAKŻE:
Zakrzepica dotyka nie tylko nóg. Narażone są płuca, serce i mózg