Do żurku i na wielkanocne śniadanie. Czy biała kiełbasa jest zdrowsza od zwykłej?
Chociaż dostępna jest w sklepach cały rok, to w okresie świąt wielkanocnych jest najczęściej kupowaną kiełbasą. Stanowi ważny dodatek do wielkanocnego żurku, gości na talerzach w czasie świątecznego śniadania w wersji gotowanej lub pieczonej. Biała kiełbasa jest jednak tłusta i wysokokaloryczna, a przy tym bardzo ważne jest, by kupowana była ze sprawdzonego źródła. Jaką kiełbasę na Wielkanoc wybrać?
Biała kiełbasa wytwarzana jest przede wszystkim z mięsa wieprzowego, ale może znaleźć się w niej również wołowina, baranina czy mięso z indyka. Ponadto jest przygotowywana z dużą ilością przypraw, w tym soli. Doprawiana jest głównie pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Całość zamykana jest w otoczkę, czyli jelito.
Biała kiełbasa swoją barwę zawdzięcza naturalnym jelitom, w których jest zamykane mięso. Sam surowiec ma lekko różowy kolor, a tłuszcz wytrącony w trakcie przygotowywania mięsa - jest biały. To wszystko sprawia, że kupowana przez nas kiełbasa ma jasny kolor, jednak już po jej zagotowaniu - staje się ona jasnoszara.
Warto wiedzieć, że W 100 gramach białej kiełbasy znajduje się ponad 250 kalorii, 20 gramów tłuszczu oraz 15 gramów białka. Tłuszczu jest dużo, o czym powinny pamiętać w szczególności osoby, które ograniczają jego spożycie w codziennej diecie.
Kupując kiełbasę na święta należy zwrócić uwagę na jej kolor. Jeśli jest różowa we flaku, może to oznaczać, że do jej produkcji wykorzystano duże ilości soli peklującej. Zbyt miękka kiełbasa może świadczyć o tym, że we flaku znajduje się mięso gorszej jakości, większa ilość tłuszczu oraz wody.
Białą kiełbasę można przygotować w wersji pieczonej, jeśli jednak decydujemy się na jej gotowanie - warto wiedzieć, że najsmaczniejsza jest parzona, a nie długo gotowana.
Kiełbasę należy wrzucić do garnka z wodą i podgrzewać na małym palniku. Kiedy tylko woda zaczyna się gotować, należy wyłączyć palnik i pozwolić kiełbasie parzyć się we wrzątku około 15 minut.
Innym sposobem jest zanurzenie kiełbasy od razu we wrzątku, jednak wtedy czas parzenia powinien zostać wydłużony do ok. 30 minut.
Z tej kiełbasy powinny zrezygnować osoby o wysokim poziomie cholesterolu ale także chorujące na nadciśnienie tętnicze. Duża ilość soli może prowadzić do skoku ciśnienia, a wysoka zawartość tłuszczu nie jest wskazana w diecie osób z hipercholesterolemią.
Z białej kiełbasy lepiej zrezygnować, jeśli chorujemy na otyłość, aktualnie przebywamy na diecie redukcyjnej lub chorujemy na miażdżycę.
Klasyczną potrawą wielkanocną jest żurek z jajem i białą kiełbasą. Oprócz tego, można podać ją na śniadanie - najlepiej w wersji zapiekanej w jajkach.
Z białej kiełbasy można także przygotować pieczeń, przyrządzić ją w cieście francuskim lub wykorzystać jako dodatek do sałatek.
CZYTAJ TAKŻE:
Są prawdziwą skarbnicą witamin, ale mają dużo cholesterolu. Ile jajek możemy jeść?
Majeranek od kuchni. Zdrowotne właściwości przyprawy
Chrzan - słowiański żeń-szeń. Obowiązkowa pozycja nie tylko na Wielkanoc