W Turcji piją go do obiadu i kolacji. Obniża ciśnienie, dba o prawidłową pracę jelit

Być może słyszeliście o nim podczas wakacji - to napój bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Nie trzeba jednak wyjeżdżać, żeby go skosztować. Jest bardzo prosty do zrobienia, a jego bazą jest jogurt wymieszany z wodą. Ajran, bo tak nazywa się ten turecki napój, wzmacnia odporność, wspiera funkcjonowanie jelit i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Co jeszcze?

Ajran - co to takiego?

Ajran (ayran) to turecki napój, którego popularność dawno wykroczyła poza granice Turcji i kraje Bliskiego Wschodu. Wytwarzany jest z jogurtu (z mleka owczego, krowiego lub koziego) i wody, a sól jest dodatkiem opcjonalnym - zwykle dodaje się ją do mieszanki na prośbę pijącego. Ma lekko kwaśny, czasem też słony smak oraz płynną konsystencję. Niekiedy przygotowywany jest ze szczyptą pieprzu czy kilkoma listkami mięty. Podawany jest zazwyczaj mocno schłodzony, z pianką na powierzchni. Można go kupić zarówno w restauracjach, jak i sklepach spożywczych. Za idealny zestaw w wielu krajach uchodzi ajran podawany wraz z kebabem - świetnie komponuje się bowiem ze wszystkim, co ciężkie i tłuste.

Reklama

Przez mieszkańców Turcji ajran uważany jest za jeden z najzdrowszych napojów. Jest też jednym z najchętniej spożywanych. Jak podaje "Nutrition Advance", obok wody ajran jest w tym kraju najczęściej spożywanym napojem do obiadu i kolacji przez dorosłych w wieku powyżej 40 lat. Wśród młodych dorosłych ajran jest drugim najpopularniejszym napojem. Jest spożywany niezależnie od tego, czy jest lato, czy zima.

Ajran - składniki odżywcze

Ajran to szybki i prosty sposób na uzupełnienie uszczuplonych zapasów składników odżywczych w organizmie. Turecki napój ma mało kalorii, jest bogaty w białko, żywe kultury bakterii oraz sole mineralne.

Dostarczy m.in.:

  • witaminy A,
  • witaminy D,
  • witamin z grupy B,
  • wapnia,
  • sodu.

Ajran - właściwości zdrowotne

Ajran jest napojem, po który sięga się przez cały rok, ale szczególnie chętnie pijany jest on w lecie. Doskonale gasi pragnienie, nawadnia i pozwala uzupełnić poziom elektrolitów w organizmie. Jesienią i zimą wzmocni odporność. Ma mało kalorii, więc może być ważnym składnikiem zdrowej diety, także tej mającej na celu zrzucenie zbędnych kilogramów.

Ajran jest doskonałym źródłem pożytecznych bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Probiotyki zwiększają liczebność korzystnych dla zdrowia drobnoustrojów w jelicie i zmniejszają produkcję toksyn przez gatunki chorobotwórcze. Żywe kultury bakterii usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit, zapobiegają biegunkom.

Jako źródło witaminy D i wapnia ajran jest ważnym składnikiem dla prawidłowego działania układu kostnego, jak i mięśni. Uważany jest za jeden z najlepszych napojów, którego spożywanie może zmniejszać ryzyko osteoporozy. 

Turecki napój obniża wysokie wartości ciśnienia krwi, a także poziom cholesterolu (pacjentom z nadciśnieniem zaleca się spożywanie ajranu bez dodatku soli). Ajran wspiera też zdrowie mózgu. Regularnie spożywany jest bardzo dobry na roztargnienie, brak koncentracji i zmęczenie.

Ajran - jak zrobić ten napój w domu? Przepis na ajran

Do przygotowania domowego ajranu potrzebujesz:

  • 400 ml jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego,
  • dwóch szklanek wody mineralnej (500 ml),
  • pół łyżeczki soli (może być mniej). 

Warto spróbować ajranu w takiej wersji, a dopiero potem urozmaicać go innymi składnikami. Można dodać listki mięty czy sok lub skórkę z limonki.

Jogurt, wodę i sól należy ze sobą połączyć i zmiksować za pomocą blendera do momentu powstania piany. 

Ajran najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu, ale można go przechowywać w lodówce.

CZYTAJ TAKŻE: 

Pij jako sok lub dodawaj do napojów. Wspiera serce i wątrobę, pomaga chudnąć

Lepsza od maślanki i kefiru. Odżywia organizm, wspiera pracę mózgu, obniża ciśnienie

Bliskowschodnia przyprawa na płaski brzuch i smukłą talię. Stosuj też na infekcję i problemy trawienne

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: napoje | zdrowe napoje | jogurt | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL