Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz
Czarny bez, nazywany również bzem lekarskim, to krzew, który porasta tereny w całej Polsce. Od wieków był wykorzystywany do celów leczniczych. Z jego kwiatów produkuje się syrop, który ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Jakie konkretnie właściwości lecznicze ma ten specyfik i jak go stosować? Jego superzdrowe kwiaty kwitną właśnie teraz, więc warto się pospieszyć. Zobacz, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu i czy każdy może go zażywać?
Czarny bez nie bez powodu nazywa się także bzem lekarskim – to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych, której historia sięga czasów starożytnego Egiptu. Wówczas używano go jako remedium na wszelkiego rodzaju oparzenia. W dzisiejszych czasach popularny stał się syrop z kwiatów czarnego bzu. Co ciekawe, można go wyprodukować samemu w domowym zaciszu. Warto mieć taki prozdrowotny specyfik w zanadrzu – nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Po pierwsze, potrzebny jest właściwy surowiec – do wytworzenia syropu potrzebne będą kwiaty, które zakwitają w czerwcu i lipcu. Mają kremowobiały kolor i skupione są w tak zwanych baldachach. Charakteryzują się również specyficznym zapachem. Kwiaty czarnego bzu warto zbierać o poranku, gdy jest sucho. Najlepiej skupić się na poszukiwaniu roślin, które są jeszcze w początkowej fazie kwitnienia.
Do wykonania syropu potrzebnych będzie około 80 baldachów. Oprócz tego należy zaopatrzyć się w 1 kg cukru, 2 l wody oraz 2 lub 3 niewielkie cytryny. Niezbędna będzie również gaza, nożyczki i trochę cierpliwości.
- Produkcję syropu należy poprzedzić oczyszczeniem kwiatów – trzeba pozbyć się owadów, które mogą znajdować się w kwiatostanach. Konieczne jest również pozbawienie baldachów wszelkich grubszych łodyg. Do tego celu przydadzą się nożyczki.
- Oczyszczone kwiaty należy umieścić w misce i zalać wrzątkiem (około 1 l). Istotne jest to, by wszystkie kwiaty były zanurzone.
- Następnie miskę trzeba odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie odcisnąć wodę z kwiatów do garnka przez gazę.
- W ten sposób otrzymujemy brunatno-żółtą ciecz, która jest esencją pozyskaną z kwiatów. W następnym kroku trzeba ją połączyć z syropem cukrowym.
- Syrop należy przygotować w drugim garnku – 1 litr wody trzeba połączyć z 1 kg cukru. Całość gotować przez około 2–3 minuty (syrop musi mieć klarowną postać). Nie wolno zapominać przy tym o dokładnym mieszaniu.
- Następnie należy zdjąć syrop z gazu, przestudzić kilkanaście minut po czym dodać do niego wcześniej przygotowaną esencję kwiatową i sok z 2-3 cytryn. Całość trzeba dokładnie wymieszać.
- Gotowy syrop można przelewać do wyparzonych słoiczków i w razie konieczności poddać je dalszej obróbce (pasteryzacji), by móc je przechowywać przez dłuższy czas.
Syrop z kwiatów czarnego bzu to doskonały specyfik, który może pomóc w pozbyciu się wielu dolegliwości. Co więcej, stosowany profilaktycznie w niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie. Z tego względu warto zrobić go samodzielnie i trzymać w domowej apteczce.
Syrop z czarnego bzu zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Właśnie dlatego jest to jeden z najpopularniejszych środków wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Kwiaty rośliny zawierają mnóstwo witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia związków. Są to między innymi:
- witamina C;
- witamina A;
- witaminy z grupy B;
- wapń;
- magnez;
- potas;
- cynk;
- fosfor;
- cholina;
- flawonoidy;
- flawonole;
- olejki eteryczne;
- garbniki.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest przydatny przy leczeniu przeziębienia i łagodzeniu objawów grypy. Działa wykrztuśnie (pomaga przy uporczywym kaszlu) i moczopędnie, ponadto wpływa zbawiennie na układ oddechowy i układ krążenia. Właściwości lecznicze specyfiku uwzględniają również wzmocnienie odporności (a to z uwagi na obecność witaminy C w składzie).
Zawartość flawonoidów, które są antyoksydantami, przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie liczby wolnych rodników. Wobec tego syrop może zmniejszać ryzyko powstawania niektórych nowotworów i wpływać na spowolnienie procesów starzeniowych komórek w organizmie.
Prozdrowotny syrop z kwiatów czarnego bzu jest polecany zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Z uwagi na wysoką zawartość cennych dla zdrowia składników, można go zażywać profilaktycznie i w przypadku wystąpienia uporczywych objawów, takich jak kaszel czy katar.
Jak stosować syrop z kwiatów czarnego bzu? Specyfik można dodać do herbaty zamiast cukru, a latem zrobić z niego pyszną, domową lemoniadę. Drinki i lemoniady, a nawet lody z dodatkiem syropu z bzu to hit ostatnich lat!
W przypadku zastosowania leczniczego, profilaktycznego wystarczy jedna łyżka stołowa dziennie. W okresie przeziębienia lub grypy należy zażywać od 3 do 4 łyżek stołowych na dzień, co kilka godzin.
Trzeba pamiętać, że syropu z kwiatów czarnego bzu nie należy zażywać przed snem. Wynika to z faktu, że preparat ma właściwości wykrztuśne – jego stosowanie wieczorem mogłoby utrudniać zaśnięcie.
Okazuje się, że nie każdy może zażywać syropu z kwiatów czarnego bzu. Z konsumpcji tego rodzaju specyfiku powinni zrezygnować przede wszystkim cukrzycy – wysoka zawartość cukru w preparacie może spowodować wzrost stężenia glukozy we krwi.
Syropu nie powinny również zażywać osoby uczulone na jakikolwiek składnik zawarty w syropie. W przeciwnym razie mogą wystąpić bardzo nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wysypka na skórze, bóle brzucha, a nawet trudności z oddychaniem.
CZYTAJ TAKŻE:
Jak zrobić syrop z szyszek sosny? Lasy Państwowe podały przepis
Co pyli w czerwcu i uczula alergików? Problem milionów Polaków
Naturalny lek na odporność z domowej apteczki. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?