Spis treści:
- Kawa zmniejsza zwłóknienie wątroby i chroni ją przed marskością
- Kawa reguluje poziom enzymów wątrobowych
- Kawa chroni wątrobę przed rakiem
- Jaka kawa jest najzdrowsza dla wątroby?
Badania opublikowane w czasopiśmie "The Journal of Hepatology" pokazują, że kawa i herbata mogą pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniem.
Kawa zmniejsza zwłóknienie wątroby i chroni ją przed marskością
Zwłóknienie wątroby, czy inaczej bliznowacenie wątroby, jest poważnym problemem, który zwykle narasta latami. Przyczyniają się do niego alkohol, leki, stres, niezdrowe, tłuste i ciężkie jedzenie. Warto pamiętać, że wątroba ma bardzo dużą zdolność samoregeneracji, więc łagodne zmiany są odwracalne. Jednym z domowych sposobów, żeby zatroszczyć się o swoją wątrobę, jest zmiana diety na detoksykującą.
Wiele osób zastanawia się, czy mając problemy z wątrobą, można pić kawę lub mocną herbatę. Mamy dobre wiadomości - jak pokazują najnowsze badania, regularne picie kawy (i herbaty) może pomóc zmniejszyć ryzyko zwłóknienia wątroby.
O wątrobę warto zadbać, nim zmiany będą nieodwracalne. Zaawansowany etap zwłóknienia wątroby to marskość wątroby, której nie da się już cofnąć. Stan ten prowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem.
Kawa reguluje poziom enzymów wątrobowych
Jak udowadniają badania, picie kawy może obniżyć stężenie enzymów wątrobowych, szczególnie u osób spożywających duże ilości alkoholu. Dlaczego to takie ważne?
Enzymy wątrobowe są nam potrzebne - odpowiadają za oczyszczanie krwi z toksyn, wspomagają trawienie i pomagają zwalczać infekcje w organizmie. Jeśli jednak organizm wytwarza ich zbyt dużo, z czasem doprowadza to do zaburzeń pracy wątroby i jej zwłóknienia.
Kawa chroni wątrobę przed rakiem
Według Światowej Organizacji Zdrowia picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątrobowo-komórkowego. Mało tego - inne badania wykazały, że nie tylko może zmniejszać ryzyko pojawianie się raka, ale może również spowolnić rozwój nowotworu wątroby u niektórych osób.
Jaka kawa jest najzdrowsza dla wątroby?
Najzdrowsza dla wątroby, ale także dla żołądka i jelit, jest kawa czarna, bez mleka, bez cukru czy słodzików. I to właśnie działanie takiej kawy biorą pod lupę badacze opisujący wpływ tego napoju na ludzki organizm. Dodając do niej cukier, śmietankę, tłuste mleko czy słodkie syropy, dodajesz nie tylko dodatkowych kalorii, ale i obniżasz zdrowotne działanie kawy.
CZYTAJ TAKŻE:
Zapalenie wątroby typu C. Jedno badanie powie ci, czy na nie zachorujesz
To szkodzi wątrobie gorzej niż alkohol czy lekiNietypowe objawy chorób wątroby












