Reklama

Nie tylko alkohol szkodzi wątrobie. Napoje słodzone cukrem również

Napoje słodzone cukrem, od których uginają się sklepowe półki, są szkodliwe dla wątroby. Ich spożywanie może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - zauważają naukowcy w najnowszej analizie. Jak się okazuje, nie tylko częste, ale również okazyjne picie słodzonych napojów może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie - odpowiada chociażby za metabolizowanie składników odżywczych (np. tłuszczów) czy neutralizowanie toksycznych substancji. Bez niej niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie. Niestety, narząd ten bardzo odczuwa konsekwencje współczesnego stylu życia. Wątroba źle znosi zbyt tłuste posiłki, sztuczne barwniki, konserwanty i oczywiście używki, jak alkohol

Alkohol upośledza funkcję trawienną wątroby i negatywnie wpływa na odporność. Nadużywanie alkoholu może skutkować zapaleniem wątroby, a także marskością i niewydolnością narządu. Konsekwencją długotrwałego spożywania procentów może być również rak wątrobowokomórkowy. Wciąż funkcjonuje wiele niebezpiecznych mitów dotyczących alkoholu i jego wpływu na wątrobę, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego warto sprawdzić, co prawdą jest, a co nie (z najpopularniejszymi mitami rozprawiamy się TUTAJ).

Reklama

Bez wątpienia alkohol jest toksyną, która szczególnie szkodzi wątrobie. Naukowcy w najnowszym badaniu wskazują jednak także na inne napoje, które mają negatywny wpływ na funkcjonowanie tego narządu. Można je kupić bez żadnych ograniczeń wiekowych, uwielbiają je dorośli, jak i dzieci. Mowa o napojach słodzonych cukrem

Badacze z Boston University School of Medicine zajmujący się medycyną i zdrowiem publicznym, przy wsparciu uczonych z Harvard Medical School, opublikowali interesującą aktualizację wniosków opartą na bieżącej fazie badania Framingham Heart Study (FHS), które uważane jest za jedno z najdłuższych i najważniejszych badań epidemiologicznych w historii medycyny (rozpoczęło się lata temu, w 1948 roku, a obecnie obejmuje trzecie pokolenie uczestników). O wynikach najnowszych obserwacji naukowcy informują w recenzowanym czasopiśmie medycznym "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Badacze twierdzą, że przeprowadzili "prospektywne badanie obserwacyjne uczestników z kohort FHS trzeciej generacji i potomstwa". Grupę tę badano od 2002 r. Ta faza badań obejmowała dokładnie 1636 potomków pierwotnej kohorty badawczej. Średni wiek potomków wynosił 48 lat, a pierwszej grupy - 63 lata.

Uczestnicy zgłaszali częstotliwość, z jaką piją napoje słodzone cukrem lub napoje gazowane, a naukowcy porównali te raporty z częstością występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) - stanu, w którym w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu. Choroba ta to bardzo częste następstwo nadmiernej masy ciała, dotyka jednak także osoby szczupłe. Rozwija się latami, po cichu. Szacuje się, że niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby dotyka jednego na czterech Amerykanów. W Polsce może rozwijać się u niemal dziewięciu milionów Polaków.

Badacze z Boston University School of Medicine na podstawie najnowszych analiz uważają, że niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby można zapobiegać poprzez odstawienie napojów słodzonych cukrem. Jak podają, konsumenci napojów słodzonych cukrem, którzy pili je więcej niż raz dziennie i więcej niż raz w tygodniu, mieli 2,5 razy większe ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami, które nie sięgały po słodkie napoje.

U "okazjonalnych" konsumentów napojów słodzonych cukrem, tj. takich, którzy spożywali je raz w miesiącu, bądź częściej, ale rzadziej niż razu w tygodniu, również zauważono "bardziej niekorzystny wzrost tłuszczu w wątrobie w porównaniu do osób niebędących konsumentami".

Czytaj także: 

Marskość wątroby - diagnoza, której nikt nie chce usłyszeć. Kto może zachorować?


Paracetamol może wpływać na nasze zachowanie. Oto wyniki badań

Dziewięć wczesnych objawów chorej wątroby

Sposób na niedoskonałą wątrobę 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: wątroba | choroby wątroby | alkohol | napoje słodzone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL