Jedz zamiast skyru. Imponuje zawartością białka, ma niewiele kalorii, wspomaga odchudzanie

W sklepie możemy go znaleźć obok serka wiejskiego i skyru, ale nie jest jeszcze tak znany jak "koledzy", dlatego raczej nie trafia do naszych lodówek. Jednak jeśli natkniesz się na niego podczas kolejnych zakupów, wrzuć go do koszyka. Kvarg, według niektórych, jest jeszcze lepszy niż skyr. Co czyni go produktem wyjątkowym? Sprawdzamy, dlaczego warto jeść kvarg.

Kvarg - co to takiego?

Wysokobiałkowa przekąska? Na takie pytanie większość z nas odpowiedziałaby: skyr. I oczywiście, skyr ma bardzo wysoką wartość odżywczą i jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, ale nie jest to jedyny tego typu produkt. Alternatywą dla skyru czy często przez nas używanego jogurtu greckiego może być kvarg. Co to za produkt?

Kvarg to gęsty, kremowy serek typu skandynawskiego z wysoką zawartością białka. A więc jak skyr ma skandynawskie korzenie. Wytwarza się go w drodze fermentacji odtłuszczonego mleka z wykorzystaniem bakterii mlekowych z rodzaju Lactococcus. Jest trochę bardziej gęsty niż jogurt (może przypominać serek homogenizowany), a w smaku mniej kwaśny niż skyr, dlatego dla wielu osób może być smaczniejszy. 

Reklama

Jak w przypadku skyru znajdziemy kvarg także w wariantach smakowych. Niekiedy również w formie pitnej.

Kvarg - ile ma białka, ile kalorii?

Kvarg w wersji naturalnej, bez dodatków, ma bardzo prosty skład: mleko odtłuszczone i bakterie fermentacji mlekowej. Wersja smakowa/owocowa to dodatkowo owoce lub aromat oraz m.in. cukier. Naturalny kvarg nie zawiera tłuszczu. Dietetycy wskazują, że można w nim przemycić wartościowe źródła tłuszczu, czyli np. orzechy lub pestki dyni bądź słonecznika. W takiej wersji kvarg będzie jeszcze zdrowszą i jeszcze smaczniejszą przekąską.

Kvarg to oczywiście bogate źródło białka. Ilość białka w produkcie jest zbliżona do ilości białka w skyrze. W opakowaniu kvargu 200 g znajdziesz nieco ponad 20 g białka. Kaloryczność kvargu również jest zbliżona do kaloryczności skyru naturalnego (ok. 65 kcal/100 g). Nieco więcej węglowodanów ma skyr. Różnice nie są znaczące, dlatego niektórzy wybierają raz skyr, raz kvarg.

Nie można zapomnieć, że kvarg to także m.in. wapń, bakterie probiotyczne i witaminy z grupy B.

Dlaczego warto jeść kvarg?

Wysokobiałkowe przekąski cieszą się coraz większą popularnością. Są polecane przez dietetyków, zajadają się nimi nie tylko osoby, które dużo i regularnie ćwiczą. Dlaczego zarówno kvarg, jak i skyr to dobry wybór?

To, co na pierwszy rzut oka wyróżnia skyr, jak i kvarg, to wysoka ilość białka. Jest go zdecydowanie więcej niż np. w jogurcie naturalnym czy jogurcie greckim, które często mamy w lodówce.

Zapotrzebowanie organizmu na białko zależy od kilku czynników, m.in. wieku, stanu fizjologicznego (ciąża, karmienie), stanu zdrowia, masy ciała czy aktywności fizycznej. U osób o dużej aktywności fizycznej, np. sportowców, zapotrzebowanie na białko wzrasta i ta grupa chętnie sięga po produkty takie jak skyr czy kvarg. Oba sprawdzą się też u osób, które starają się zredukować masę ciała. Zawierają niewiele kalorii i sycą na długo. Co więcej, odpowiednia ilość białka będzie sprzyjała zapobieganiu utraty masy mięśniowej, co jest częste podczas odchudzania.

Jako produkt mleczny kvarg jest dobrym źródłem wapnia. Wapń odpowiada nie tylko za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Jest potrzebny również choćby do prawidłowej pracy serca, a właściwie całego układu sercowo-naczyniowego. Jako źródło bakterii probiotycznych kvarg będzie wywierał korzystny wpływ m.in. na jelita.

Naturalny kvarg ma dobry i prosty skład, nie zawiera tłuszczu (może się jednak zdarzyć, że natrafimy na produkty zawierające znikomą jego ilość). Kvarg można wzbogacić o bardziej wartościowe źródła niż tłuszcz mleczny - np. wspomniane już orzechy czy pestki.

Kvarg to dobry wybór, gdy chcemy coś szybko przekąsić lub sprawić, by posiłek zawierał więcej białka.

Jak jeść kvarg?

Kvarg sprawdzi się jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do innych posiłków. Możesz go potraktować jako białkowy dodatek do owsianki czy białkową bazę do smoothie czy koktajlu. Z kvargu, podobnie jak ze skyru, przygotujesz też zdrowe placuszki i wypieki. Kvarg może się również przydać wtedy, kiedy chcemy przygotować sos lub dip, a także pastę na kanapki. Możliwości jest wiele.

CZYTAJ TAKŻE: 

20 produktów bogatych w białko. Dodaj do każdego posiłku, a zaczniesz chudnąć

Po tym poznasz, że jesz za dużo białka. Przebiałkowanie może obciążać nerki

Pełno w nim wapnia i witaminy D. Kto powinien pić mleko, a kto go unikać?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: najlepsze źródła białka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL