Dodajesz zwykle do herbaty, a powinieneś też do kawy. Tak działa kawa z imbirem

W sezonie jesienno-zimowym imbir to częsty dodatek do herbaty. Kawałek korzenia świeżego imbiru kroimy na plasterki, dodajemy cytrynę, odrobinę miodu lub soku malinowego i ewentualnie kilka goździków bądź laskę cynamonu. I gotowe - taka herbata nie tylko dobrze smakuje, ale też świetnie rozgrzewa, a za sprawą każdego dodatkowego składnika zyskuje wyjątkowe właściwości. W tak przygotowanym napoju imbir odgrywa niemałą rolę. Ale doskonale sprawdzi się także w innym towarzystwie. Na przykład w kawie.

Właściwości imbiru

Imbir jest byliną należącą do rodziny imbirowatych. Od stuleci ceniony jest za swoje właściwości smakowe i zdrowotne. Ma długą historię stosowania w różnych formach medycyny tradycyjnej i alternatywnej, poza tym oczywiście w kuchni. W postaci świeżej, jak i suszonej (zmielonej) dodaje się go m.in. do dań kuchni azjatyckiej. Znajdziemy go w wielu mieszankach przyprawowych, w wielu przepisach wyczytamy, by dodać odrobinę do ciasta (np. piernika), sosu czy pasztetu. Imbir może stanowić też składnik sałatek, wielu nie wyobraża sobie bez niego sushi. To także obowiązkowy składnik wielu zdrowotnych naparów (choć nie tylko). Dlaczego? Jak działa imbir?

Reklama

Imbir swoje właściwości zawdzięcza głównie obecności substancji bioaktywnych: gingeroli i shogaoli. Przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Jak pokazują badania, imbir znacznie obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. Sugeruje się, że ma też właściwości przeciwcukrzycowe - pomaga unormować poziom cukru we krwi, a także złagodzić różne czynniki ryzyka chorób serca u osób chorych na cukrzycę typu 2. Stosuje się go w przypadku niestrawności, w celu zmniejszenia porannych mdłości u kobiet w ciąży, a także na bóle menstruacyjne. Działa też kojąco na bóle migrenowe.

Imbir pomaga również schudnąć. Suplementacja imbiru, jak wynika z obserwacji, wpływa na obniżenie masy ciała, wskaźnika BMI, obwodu talii oraz procentowej zawartości tłuszczu w ciele. Ostatnie badania pokazują, że imbir przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych (w przebiegu zaburzeń funkcji poznawczych), jak również ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu w ogóle.

Świeży imbir czy mielony?

W jakiej formie imbir przyniesie więcej korzyści? Lepszy będzie świeży korzeń czy imbir w proszku? 

Jak zwraca się uwagę, w świeżym korzeniu imbiru znajduje się więcej gingeroli, a w sproszkowanym imbirze ma być więcej shoagoli. Warto korzystać zarówno ze świeżego imbiru, jak i imbiru w proszku, bo stosowanie obu pozytywnie wpłynie na organizm. Daje się jednak słyszeć więcej głosów za częstszym sięganiem po świeży imbir. Czyli - nie wykluczamy imbiru w proszku, a częściej stosujemy imbir świeży. W takiej formie ma się odznaczać większą skutecznością w zwalczaniu chorób i wszelkich innych dolegliwości.

Kawa z imbirem - działanie

Imbir dodajemy głównie do herbaty, ale okazuje się, że świetnie sprawdza się także w kawie, choć nie jest to oczywiste połączenie.

Kawa z imbirem odznacza się wyjątkowo głębokim aromatem, a także korzennym smakiem, dlatego z pewnością zasmakuje osobom, które lubią urozmaicać kawę przyprawami, np. cynamonem, kardamonem czy anyżem. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno imbir w plasterkach, jak i ten w proszku.

Osoby, które spożywają kawę z imbirem, utrzymują, że dodatek imbiru wzmacnia działanie kawy, dzięki czemu są w stanie działać przez dłuższy czas na wysokich obrotach. Poza tym kawa i imbir są bogate w przeciwutleniacze - ich połączenie zapewni więc organizmowi solidną dawkę cennych związków, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wielu chorób.

Co więcej, kawa z imbirem uznawana jest za środek przyśpieszający przemianę materii i wspierający spalanie tkanki tłuszczowej. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, zrezygnuj koniecznie z cukru i słodkiej śmietanki i spróbuj łączyć kawę z imbirem. Według niektórych źródeł imbir może hamować również chęć podjadania.

Kawa z imbirem to też doskonała propozycja na chłodniejsze dni. Imbir ma silne właściwości rozgrzewające i wspomaga odporność.

Jak przygotować kawę z imbirem?

Do przygotowania kawy z imbirem potrzebujesz wyłącznie porcji kawy i imbiru. W przepisie użyjemy świeżego. Korzeń imbiru (wystarczy naprawdę niewiele) trzeba dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić (najlepiej sprawdzą się plasterki). Potem należy wrzucić imbir do garnka, zalać zimną wodą i pozostawić na małym ogniu, aż do zagotowania. Gdy mieszanka się zagotuje, imbirową wodą (wyjmij tylko wcześniej plastry imbiru) zalej porcję kawy. I gotowe. Ale to tylko jeden ze sposobów przygotowania kawy z imbirem.

Oczywiście smak takiej kawy możesz dowolnie podkręcać. Możesz użyć miodu (o ile kawa już trochę przestygnie), a także cynamonu czy kardamonu. Wzbogacisz jej smak i nadasz dodatkowych właściwości.

Pij w umiarkowanych ilościach. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Przetestowałam kawę z masłem. Efekty przerosły oczekiwania

Pijąc kawę o tej porze, pobudzasz kortyzol. Stąd złe samopoczucie i "boczki"

Ciągła ochota na kawę to sygnał od organizmu. Przyczyną mogą być niedobory

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kawa | nietypowe dodatki do kawy | imbir
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL