Zbija cholesterol, przegania raka, wymiata złogi. Nie wyrzucaj jej podczas obierania!

Pomarańcze i mandarynki, choć dostępne cały rok, są owocami, po które najchętniej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, a szczególnie w okresie świątecznym. Niektórzy żartują nawet, że w tym czasie człowiek w co najmniej połowie składa się z tych owoców (zwłaszcza mandarynek). Wybór cytrusów cieszy, bo mają one dobroczynny wpływ na zdrowie. Ale, by przyniosły naszemu organizmowi jeszcze więcej korzyści, powinniśmy zjadać je z białą skórką. To ta część owoców, której z chęcią się pozbywamy podczas obierania. Co takiego ma w sobie biała skórka tych cytrusów? Wyjaśniamy.

Pomarańcze i mandarynki - dlaczego warto je jeść?

Pomarańcze i mandarynki to owoce cytrusowe, tak jak cytryna, limonka czy grejpfrut. Okres jesienno-zimowy to ich czas - to właśnie wtedy zajadamy się nimi najchętniej. Są aromatyczne i smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Zacznijmy od pomarańczy. Pomarańcze składają się głównie z wody. Dostarczają umiarkowanych ilości kalorii, orzeźwiają i dobrze nawadniają. Są źródłem cennej witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, a także wapnia, potasu czy błonnika. "Jedna szklanka soku pomarańczowego (200 ml) dostarcza ok. 90 proc. dziennych referencyjnych wartości spożycia na witaminę C, ok. 23 proc. referencyjnych wartości spożycia na foliany, ok. 19 proc. referencyjnych wartości spożycia na potas oraz ok. 20 proc. referencyjnych wartości spożycia na cukry" - wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Do tego owoce pomarańczy, jak i sok, zawierają istotne ilości polifenoli, które wiązane są z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób układu krwionośnego i powstawania nowotworów.

Reklama

Tak naprawdę wiele składników odżywczych i związków roślinnych występujących w pomarańczach może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca. W jednym przeglądzie 10 wysokiej jakości badań stwierdzono, że spożywanie soku pomarańczowego redukuje kilka czynników ryzyka chorób serca, w tym obniża poziom cukru we krwi, poziom "złego" cholesterolu i poziom CRP - jednego z białek ostrej fazy, którego poziom wzrasta, gdy w organizmie pojawia się stan zapalny.

Niewielki rozmiar mandarynek nie czyni ich wcale gorszymi od pomarańczy. One także są doskonałym źródłem witaminy C, ale, co ciekawe, to owoce jedne z bogatszych w witaminę A. Poza tym dostarczają nam: witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Również są niskokaloryczne i znakomicie nawadniają organizm.

Przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach chronią organizm, neutralizując szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego, który jest spowodowany gromadzeniem się wolnych rodników. Te szkodliwe cząsteczki biorą udział w rozwoju chorób przewlekłych, m.in. chorób serca, zapalenia stawów czy nowotworów. Przeciwutleniacze mogą chronić też komórki mózgu przed uszkodzeniami. 

Dieta bogata w owoce cytrusowe może zmniejszyć również ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, na cukrzycę typu 2, może zapobiec anemii, poprawiając wchłanianie żelaza, a także wzmocnić odporność i korzystnie wpłynąć na stan skóry.

Biała skórka pomarańczy i mandarynek, czyli albedo - właściwości

Obierając mandarynki i pomarańcze, zwykle pozbywamy się nie tylko pomarańczowej skórki, ale również białych części, które się pod nią znajdują. Ta biała skórka ma swoją nazwę. To albedo. Biała skórka tych cytrusów jest gąbczasta, gorzkawa i nie zachęca do spożycia, ale okazuje się, że jest dobra dla zdrowia. Jest bogatym źródłem składników odżywczych i owoce powinniśmy jeść wraz z nią.

Albedo charakteryzuje się wysoką zawartością pektyn, zaliczanych do frakcji rozpuszczalnej błonnika. Pektyny pomagają usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego (dieta bogata w pektyny zapewnia zdrowie jelit), pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, a także zmniejszają poziom "złego" cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom pektyny zapewniają też uczucie sytości na dłużej.

Biała skórka cytrusów bogata jest w przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na krążenie. Wykazują one jednak działanie ochronne na wiele układów, w tym także układ oddechowy. Co ważne, albedo ułatwia organizmowi wchłanianie witaminy C zawartej w miąższu owoców. Przeciwdziała również procesowi starzenia się wielu komórek.

Albedo to także witamina A, witaminy z grupy B, limonen i glukaran.

Biała skórka pomarańczy i mandarynek a nowotwory

Jedzenie cytrusów z białą skórką może być istotne w profilaktyce nowotworów. Bobbie Randall, certyfikowany edukator ds. cukrzycy i licencjonowany dietetyk, którego cytuje "The Daily Record", zwraca uwagę, że substancje obecne w albedo wykorzystywane są przez organizm do walki z rakiem.

"Limonen zwiększa aktywność enzymów wątrobowych biorących udział w niszczeniu czynników rakotwórczych. Udowodniono, że niszczy wzrost guza piersi (...).  Badania powiązały glukaran ze zmniejszeniem raka piersi, prostaty i okrężnicy" - zauważa. Z kolei wspomniane już pektyny, jak wskazuje, "wiążą się z niższymi wskaźnikami zachorowań na raka okrężnicy".

CZYTAJ TAKŻE: 

Ma trzydzieści razy więcej witaminy C niż cytryna. Zbija cukier, odchudza, powstrzymuje raka

10 niesamowitych korzyści soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy

Ustalono, kto nie powinien jeść mandarynek. Mogą być bardzo niebezpieczne

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mandarynki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL