Zdrowsza kawa rozpuszczalna czy z fusami? Jednej możesz wypić więcej

Codziennie na całym świecie wypijanych jest ponad 2 mld filiżanek kawy, a prawie 80 proc. ludzi wypija chociaż jedną kawę w ciągu dnia. Jedni wolą rozpuszczalną z mlekiem, inni piją mocną, czarną i z fusami. Jaka jest różnica między kawą sypaną a rozpuszczalną? Która jest zdrowsza, a której lepiej nie pić zbyt często? Odpowiadamy.

Kawa jako towar luksusowy

W Europie kawa pojawiła się dopiero w XVII wieku, w bardzo niewielkich ilościach, dlatego uchodziła za towar luksusowy. Za najdroższą i najbardziej luksusową uchodzi kawa kopi luwak z Indonezji.

Dziś, by cieszyć się smakiem i aromatem dobrej kawy, wystarczy udać się do pobliskiego marketu, jednak za kawę dobrej jakości wciąż trzeba odpowiednio zapłacić. Na półkach sklepowych można znaleźć kawę ziarnistą do samodzielnego mielenia w domu, kawę mieloną, a także rozpuszczalną. Czym różnią się te kawy od siebie i która jest zdrowsza?

Reklama

Kawa w odpowiednich ilościach jest zdrowa

Kawa zawiera w sobie kofeinę, a jej dzienna dawka nie powinna przekroczyć 300 mg na dobę. W przypadku spożycia ponad 500 mg mogą pojawić się skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, uczucie kołatania serca, biegunka czy wymioty.

Spożywanie umiarkowanej ilości kawy korzystnie wpływa na organizm człowieka, a naukowcy udowodnili, że nie tylko wspiera ona układ sercowo-naczyniowy, ale chroni również przed chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy przed innymi odmianami demencji.

Ponadto udowodniono, że kawa wspiera układ immunologiczny, a zatem smakosze kawy łatwiej i szybciej radzą sobie w przypadku pierwszych objawów infekcji. Zawarte w niej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu kawa może działać łagodząco w stanach zapalnych.

Kawa rozpuszczalna czy sypana - którą wybrać?

Kawa sypana jest produktem pochodzącym ze zmielonych ziaren kawy, które nie podlegają dodatkowej obróbce w trakcie produkcji. Sypany proszek jest przygotowany do zaparzenia, a następnie spożycia. Kawa zaparzona po turecku może jednak zwiększać ryzyko miażdżycy, bowiem zawarte w niej związki sprzyjają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. O wiele lepszym wyborem będzie parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.

Kawa w ziarnach będzie jeszcze lepszym wyborem dla smakoszy, ponieważ świeżo zmielona i zaparzona ma intensywniejszy zapach i mocniejszy smak. Kawa sypana ma wyższą zawartość kofeiny, bowiem w jednej filiżance zaparzonej kawy jest aż 140 mg.

Kawa rozpuszczalna jest efektem dłuższego procesu produkcyjnego, ponieważ najpierw ziarna kawy są poddawane suszeniu lub liofilizacji. Następnie są one prażone, mielone i płukane gorącą wodą pod ciśnieniem. Uzyskaną ciecz oczyszcza się, filtruje i suszy. Po odparowaniu wody pozostaje suchy proszek, znany jako kawa rozpuszczalna.

Jedna filiżanka takiej kawy ma mniejszą zawartość kofeiny, dlatego kawę rozpuszczalną można pić w większych ilościach. Taki napój rzadziej prowadzi do podrażnienia śluzówki żołądka czy problemów jelitowych. Badania wskazują jednak, że kawa rozpuszczalna w mniejszym stopniu chroni przed nowotworami czy chorobami neurodegeneracyjnymi..

 CZYTAJ TAKŻE:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia

Zdrowsza od czarnej herbaty. Na cholesterol, odchudzanie i lepszą pamięć

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: właściwości kawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL