Czereśnie dobre dla tarczycy? O takich właściwościach tych owoców mało kto wie
Sezon na czereśnie trwa, bowiem pierwsze owoce zbiera się już w czerwcu, a najsłodsze czereśnie dostępne są właśnie w lipcu. Pełne witamin i wartości odżywczych owoce są przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, czereśnie dobrze wpływają na pracę serca oraz nerek. Uznawane są również za doskonałe źródło jodu, który wspomaga pracę tarczycy. Kto powinien jeść czereśnie i w jakich chorobach warto sięgać po nie jak najczęściej?
Czereśnie polecane są osobom, które cierpią na choroby tarczycy. Panuje przekonanie, że czereśnie są doskonałym źródłem jodu, choć tak naprawdę zawierają go niewiele. W 100 gramach czereśni znajdziemy zaledwie 0,9 mikrogramów jodu, zatem są to śladowe ilości tego pierwiastka.
Nie jod jest jednak największym atutem czereśni, a kwercetyna - flawonoid, który wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne. To właśnie ona sprawia, że czereśnie są owocami zalecanymi do spożycia przez osoby chorujące np. na chorobę Hashimoto.
W chorobie Hashimoto dochodzi do autoagresywnych procesów w organizmie, które prowadzą do niszczenia tarczycy. Efektem tego jest przewlekły stan zapalny tego gruczołu, który prowadzi do zmniejszenia produkcji hormonów. Kwercetyna pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, regulując jego pracę, a także przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych, które wywołują choroby układu krążenia, przyczyniają się do wzrostu komórek nowotworowych, a także chorób autoimmunologicznych, w tym chorób tarczycy.
Czereśnie chociaż nie są bogate w jod, jak najbardziej są zalecane osobom, które cierpią z powodu chorób autoimmunologicznych i nie tylko.
Czereśnie są doskonałym źródłem potasu, dlatego są zalecane osobom z chorobami serca i naczyń krwionośnych. Potas jest jednym z pierwiastków regulujących ciśnienie tętnicze krwi, dlatego osoby chorujące na nadciśnienie powinny włączyć czereśnie do swojej diety.
Antocyjany zawarte w czereśniach zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o ponad 20 proc., a ryzyko nagłego zgonu sercowego - o 14 proc., przy założeniu, że są one regularnie przyjmowane wraz z pokarmem.
Owoce te zaleca się również osobom, które mają problemy ze snem. Chociaż melatonina jest głównie produkowana w szyszynce, która znajduje się w mózgu, to hormon ten znajdziemy również w czereśniach. To właśnie on odpowiada za rytm okołodobowy snu i czuwania, a jego poziom naturalnie wzrata po zachodzie słońca, kiedy dostęp do światła zostaje ograniczony.
Zawarta w czereśniach melatonina korzystnie wpłynie zatem na wyciszenie i uspokojenie w porze wieczornej, ułatwi zasypianie i tym samym pozwoli na lepszą regenerację organizmu po całym dniu.
Antocyjany znajdujące się w tych słodkich owocach mają również działanie przeciwnowotworowe. Badanie przeprowadzone na myszach udowodniło, że regularne spożywanie tych owoców zmniejszało liczbę komórek nowotworowych jelita grubego u zwierząt.
Antocyjany działają przeciwzapalnie, a także przyczyniają się do prawidłowej pracy układu immunologicznego, poprawiając odporność. Oprócz antocyjanów, w czereśniach znajdują się także: witamina C, antyoksydanty i beta-karoten. Wszystkie te związki wykazują działanie przeciwnowotworowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Szybko uzupełnią witaminy. Dobre dla osób z anemią i martwiących się wahaniami wagi
Jeden kolor papryki ma więcej witamin i antyoksydantów. Wybieraj mądrze
Te warzywa mogą szkodzić tarczycy. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu
źródła:
H. Kunachowicz, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
USDA, FDA and ODS-NIH Database for the Iodine Content of Common Foods