Szybko uzupełnią witaminy. Dobre dla osób z anemią i martwiących się wahaniami wagi

Nektarynki są odmianą brzoskwiń. Różnią się od nich jednak tym, że mają idealnie gładką skórkę pozbawioną meszku i bardzo intensywny zapach. Są soczyste, smaczne, a do tego mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakie odmiany są najlepsze? Kto powinien jeść nektarynki? Czy są przeciwwskazania do ich spożywania? Wyjaśniamy.

Nektarynki - pełne witamin i błonnika

Nektarynki to owoce o soczystym miąższu, świetne w smaku. Są chętnie wybierane latem, bo stanowią idealną przekąskę w czasie upalnych dni. Nie psują się szybko pod wpływem ciepła, zawierają także sporo wody. Poza tym są źródłem wielu składników odżywczych.

Nektarynki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Owoc ten zawiera też dużą ilość błonnika. Nektarynki dostarczają organizmowi również potasu, magnezu, witaminy A i witamin z grupy B. Te składniki są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego.

Reklama

Ile kalorii mają nektarynki? Owoce te są niskokaloryczne. W 100 g tych owoców znajdują się tylko 44 kcal.

Nektarynki - odmiany

Nektarynki są dostępne w wielu odmianach, które różnią się smakiem, strukturą miąższu i okresem dojrzewania. Najpopularniejsze z nich to:

  • Sunrise - ma jasnopomarańczowy lub czerwony kolor skórki, miąższ jest soczysty, delikatny oraz słodki;
  • Fantasia - ma żółtą lub jasnopomarańczową skórkę pokrytą w połowie ciemnoczerwonym rumieńcem, miąższ jest żółty, o słodko-kwaskowatym smaku;
  • Flavortop - ma czerwoną skórkę i duże owoce, a miąższ jest soczysty oraz słodki;
  • Harko - ma żółtą skórkę, w większości pokrytą czerwono-fioletowym rumieńcem, owoce są średniej wielkości. Dojrzewa w połowie sierpnia;
  • Red Gold - ma skórkę żółtą, w większości pokrytą czerwonym rumieńcem, miąższ jest żółty i zbity, a owoce duże.

Kto powinien jeść nektarynki?

Nektarynki ze względu na niską kaloryczność to idealna przekąska dla osób dbających o linię i dobrą kondycję organizmu. Spożywanie nektarynek jest polecane także osobom chorym na anemię. Nektarynki w ciąży to także dobry sposób na naturalne uzupełnienie niedoboru witamin u przyszłej mamy. Co więcej, nektarynki są niskosodowe, a jednocześnie bogate w potas. Włączenie ich do diety może pomóc w regulacji ciśnienia krwi.

Nektarynki a jelita

Nektarynki mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, w tym jelita, ze względu na wysoką zawartość błonnika, który pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień i zapobieganiu zaparciom. Poza tym wspomaga prawidłowe trawienie i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

Nektarynki a histamina

Histamina to naturalnie występujący w organizmie hormon. Odpowiada on przede wszystkim za gojenie się ran, poprawia napięcie mięśni gładkich oraz współdziałanie z innymi hormonami. Histamina występuje też w wielu produktach spożywczych. Uczulenie na histaminę może być wrodzone lub nabyte.

Czy osoby na diecie antyhistaminowej mogą jeść nektarynki? Nektarynki są zwykle uznawane za owoce o niskiej zawartości histaminy, co oznacza, że mogą być spożywane. Warto jednak zauważyć, że reakcje na histaminę są bardzo indywidualne, a każda osoba może mieć różne poziomy tolerancji na nią.

Nektarynki a cukrzyca

Nektarynki mają indeks glikemiczny równy 43. Wartość IG klasyfikuje je w zakresie niskiego indeksu glikemicznego. Choć nektarynki nie mają wysokiego IG w porównaniu do innych owoców, nie jest on też najniższy. Porównując je do truskawek, borówek i jagód, to jednak owoce wysokocukrowe. Cukrzycy mogą jeść nektarynki, ale nie powinni przesadzać z ich spożyciem.

Kto nie powinien jeść nektarynek?

Nektarynki posiadają wiele właściwości zdrowotnych, jednak są pewne grupy osób, które powinny unikać lub ograniczać ich spożywanie. 

Nektarynki zawierają naturalnie występujący cukier zwany fruktozą. U osób z nietolerancją fruktozy po spożyciu nektarynek mogą wystąpić m.in. wzdęcia i bóle brzucha.

Istnieje grupa osób, u których spożycie nektarynek może dawać objawy reakcji alergicznej określane jako zespół alergii jamy ustnej (OAS). Zjawisko to spowodowane jest przez reagujące krzyżowo alergeny, występujące zarówno w pyłkach roślin, jak i niektórych produktach. Najczęściej objawia się ono zaburzeniami układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, napady duszności) oraz układu pokarmowego (np. biegunka, bóle brzucha, wymioty).

CZYTAJ TAKŻE:

Pyszne, ale czy zdrowe? Czy z cukrzycą lub dną moczanową można jeść czereśnie?

Obniża cholesterol i ma mnóstwo witaminy E. Stosuj do smażenia i na skórę

Kto powinien jeść ziemniaki w skórkach? Zyskają nie tylko cukrzycy

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowe owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL