Objawy niedoboru lecytyny

Pierwsze wzmianki o lecytynie pojawiły się już w XIX wieku. Dzięki badaniom naukowym prowadzonym na przestrzeni lat wiadomo już, że jest to grupa związków pełniących wiele ważnych funkcji. Co to za związki i jakie są objawy niedoboru lecytyny?

Czym jest lecytyna i jaką funkcję pełni w ludzkim organizmie?

Lecytyna to nie jeden, a kilka związków. Głównie fosfolipidów zbudowanych z kwasów tłuszczowych, glicerolu, grupy fosforanowej oraz dodatkowego związku (choliny, seryny lub inozytolu).

Lecytyna została odkryta w XIX wieku przez Theodora Nicolasa Gobleya, który wyizolował ją z jajka kurzego. Od tego czasu trwały badania nad właściwościami i możliwościami wykorzystania lecytyny.

Obecnie wiadomo, że związki nazywane lecytyną pełnią wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie:

  • stanowią składnik budulcowy ośrodkowego układu nerwowego;
  • są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu (wspierają proces zapamiętywania i mają korzystny wpływ na koncentrację);
  • zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi;
  • przyspieszają regenerację po wysiłku fizycznym;
  • wspomagają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (tj. witamin A, D, E, K);
  • biorą udział w procesie przemiany materii;
  • przeciwdziałają powstawaniu kamieni żółciowych;
  • opóźniają procesy starzenia;
  • mają korzystny wpływ na wątrobę - wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, chroniąc komórki wątroby przed szkodliwym działaniem toksyn;

Patrząc na to ile ważnych funkcji pełni lecytyna, pojawia się pytanie o to, co może powodować jej niedobór i po czym go poznać?

Jakie są przyczyny niedoboru lecytyny?

Lecytyna występuje w różnych produktach spożywczych. Jej źródłem są m.in. żółtka kurzego, drożdże, spirulina, chlorella, słonecznik, kukurydza, rzepak, zielone warzywa czy awokado.

Przyczyną niedoboru lecytyny może być mało urozmaicona dieta. W związku z tym należy dbać o to, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane i złożone z różnych grup produktów. W razie potrzeby można sięgnąć po suplementy diety z lecytyną, które będą uzupełnieniem jadłospisu.

Niedobór lecytyny - objawy

Po czym rozpoznać niedobór lecytyny? W związku z tym, że jest to grupa związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, na niedobór mogą wskazywać problemy z koncentracją i pamięcią.

Inne objawy niedoboru lecytyny to:

  • gorsze właściwości detoksykujące wątroby,
  • powstawanie kamieni żółciowych,
  • podwyższone stężenie cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) i trójglicerydów we krwi,
  • nadmiernie wypadające włosy i łamliwe paznokcie,
  • gorsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i objawy wynikające z ich niedoboru (np. “kurza ślepota" w przypadku niedoboru witaminy A lub obniżenie odporności przy niedoborze witaminy D),
  • szybszy przebieg procesów starzenia.

Nie czekaj, aż pojawią się objawy niedoboru. Zadbaj o odpowiednią podaż lecytyny poprzez dobrze zbilansowaną dietę i suplementację! Lecytynę sojową oraz inne składniki wspomagające pracę układu nerwowego (i nie tylko) znajdziesz w Vita Buerlecithin.

artykuł sponsorowany
materiały promocyjne

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Strona główna INTERIA.PL