Jedz nasiona chia! Są niezastąpione dla żył i serca

Chia to popularny składnik pysznego puddingu z mlekiem kokosowym. Mało kto wie jednak, że nasiona tej roślinny są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Regularnie spożywana chia poprawia pracę żył i serca. Warto włączyć ten składnik do codziennej diety.

Czym są nasiona chia?

Nasiona chia to prawdziwa bomba witaminowa. Nasiona zawierają kwasy omega - 3, a także mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez, wapń i witaminy: E, B1 i B3. Ze względu na tak doskonały skład, chia zaliczana jest do superfoods. To termin określający cenną i nieprzetworzoną żywność o pochodzeniu naturalnym. 

Chia ma szerokie zastosowanie, jednak warto przyjrzeć się zwłaszcza temu, jak składnik ten wpływa dobroczynnie na serce i żyły.

Chia - jak wpływa na serce i żyły?

Ze względu na zawartość kwasów omega-3, chia wspiera pracę układu krążenia. Kwasy pomagają w rozrzedzaniu krwi, co sprawia, że czerwone krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian w naczyniach krwionośnych. Tym samym minimalizuje to ryzyko wystąpienia zatorów oraz zakrzepów. 

Reklama

Chia obniża również poziom "złego" cholesterolu i podwyższa poziom "dobrego". Zawarte w nasionach minerały pomagają w wyregulowaniu ciśnienia tętniczego, co może być szczególnie istotne w przypadku pacjentów z nadciśnieniem. Z kolei przeciwutleniacze (zwłaszcza kwercetyna) chronią przed wystąpieniem poważnych chorób. Chodzi przede wszystkim o zawał serca. Ryzyko zawału obniża także inna właściwości chia, czyli kontrola poziomu białka C reaktywnego, którego wysoki poziom może skutkować zawałem.

Chia na zdrowe żyły i serce - jak stosować?

Zaleca się, aby każdego dnia spożywać 20 g chia, czyli około 1,5 łyżki. Nasiona doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zup. Można wykorzystać je także do owocowych lub owocowo-warzywnych koktajli. Chia doskonale zagęszcza płyny, co sprawia, że są one pożywniejsze i bardziej syte. 

Zdecydowanie chia najczęściej wykorzystywane jest do przygotowywania deserów. Warto spróbować zwłaszcza kokosowego puddingu z chia. Wystarczy dodać 2 łyżki nasion do 200 ml mleczka i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany deser należy następnie umieścić w lodówce na 3-4 godziny. Po tym czasie pudding jest gotowy do spożycia. Aby wzbogacić jego smak, można dodać garść świeżych owoców lub wcześniej przygotowany mus, np. z malin lub mango.

.

CZYTAJ TAKŻE: 

Jedz karczocha a dożyjesz setki. Działa dobroczynnie na wszystko!  

Ten olej to lek. Łyżka dziennie wyleczy stawy, skórę obniży cholesterol 




 

 

 

 

 

  

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: nosiona chia | co na cholesterol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL