Trzy najzdrowsze herbaty. Regularne picie wzmacnia serce, wspiera trzustkę i spala tłuszcz
Herbata herbacie nie jest równa, a szeroki wybór sprawia, że codziennie możemy pozwolić sobie na filiżankę innego napoju. Badania wskazuję, że nawet 80 proc. Polaków w ciągu dnia wypija minimum jeden kubek herbaty, bez względu na porę roku. Czy wiemy jednak po jaką herbatę naprawdę warto sięgać? Przedstawiamy trzy najzdrowsze herbaty, które nie tylko są pyszne, ale także poprawiają zdrowie i sylwetkę.
Z przeprowadzonych wśród konsumentów badań wynik, że nawet 80 proc. Polaków codziennie sięga po filiżankę herbaty. Co trzeci Polak pije ją kilka razy dziennie i to bez względu na porę roku. Wybierana jest nie tylko w wersji na ciepło, ale często sięgamy także po jej mrożoną wersję.
Mimo, że znamy coraz więcej rodzajów herbaty, które różnią się smakiem i aromatem, to wciąż najchętniej wybieramy klasykę, czyli herbatę czarną. Wiele osób coraz częściej sięga jednak po nowe odmiany, w tym po herbatę zieloną, białą czy czerwoną.
Jeśli lubimy herbatę i często po nią sięgamy, to warto sięgać po jej różne odmiany, bowiem każda z nich zawiera cenne składniki, które wspierają pracę całego organizmu człowieka.
Jaka herbata jest najzdrowsza i czy warto odłożyć na bok klasyczną, czarną? A może to właśnie ona będzie najlepszym wyborem, jeśli dbamy nie tylko o walory smakowe, ale także zdrowotne?
Picie czarnej herbaty zdecydowanie przysłuży się zdrowiu, o ile nie przygotowujemy jej z nadmiarem słodkich dodatków, takich jak cukier, słodzik czy miód.
Liście czarnej herbaty zawierają w sobie dużo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na organizm. Znajdziemy w nich ponad 300 różnych substancji, które przyczyniają się do prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie.
W herbacie czarnej znajdziemy garbniki, teinę, teofilinę, wolne aminokwasy ale także karoten, witaminy A, C, witaminy z grupy B, witaminę K i PP. To nie wszystko, bo wypijając filiżankę mocnej herbaty dostarczymy organizmowi także magnez, cynk czy wapń.
Teina zawarta w liściach czarnej herbaty działa pobudzająco na układ nerwowy, dodając energii, poprawiając nastrój i usprawniając procesy myślowe.
Ponadto herbata, wbrew niektórym opiniom, doskonale nawadnia organizm. Z powodzeniem także gasi pragnienie w upalne dni.
Polifenole znajdujące się czarnej odmianie herbaty działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wzmacniają układ odpornościowy - jej regularne picie zmniejsza ryzyko częstych infekcji i zakażeń bakteryjnych.
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości to nie czarna herbata znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych herbat.
Polifenole znajdujące się w liściach zielonej herbaty skutecznie zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu właśnie tej odmianie przypisuje się działanie antynowotworowe, przeciwbakteryjne oraz chroniące układ pokarmowy.
Zielona herbata zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz E. Dzięki temu jej regularne picie korzystnie wpływa na stan skóry, włosów, paznokci, ale także chroni wzrok oraz wzmacnia działanie układu odpornościowego. Udowodniono, że picie jednej filiżanki dziennie w okresie wzmożonych infekcji, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Zielonej herbacie przypisuje się także działanie odchudzające - i słusznie! Katechiny w niej zawarte przyspieszają proces przemiany materii oraz hamują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Po filiżankę tej herbaty powinny sięgać te osoby, które mierzą się z napadami głodu w trakcie procesu odchudzania, ponieważ zmniejsza ona łaknienie.
Liście zielonej herbaty korzystnie wpływają na pracę wątroby oraz nerek. Działają one oczyszczająco, usprawniają proces detoksykacji i działają moczopędnie. Potwierdzono, że picie zielonej herbaty przyczynia się także do walki z wysokim cholesterolem.
Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest herbata parzona z białych liści. Zawierają one najwięcej polifenoli, flawonoidów oraz katechin. To właśnie biała herbata wspiera pracę serca, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i pomaga zbić "zły" cholesterol.
Wykazano, że picie białej herbaty obniża poziom kortyzolu - łagodzi objawy stresu i działa kojąco, ale nie usypiająco. Potrzebując zastrzyku energii i pobudzenia, uzyskamy to pijąc właśnie tę herbatę.
Zawarte w niej związki wspierają także układ kostno-stawowy, chronią zęby przed próchnicą i co ważne - regulują poziom cukru we krwi. To właśnie po nią powinny częściej sięgać osoby z insulinoopornością oraz chorujące na cukrzycę.
Regularne picie herbaty pomaga również w problemach skórnych, łagodzi jej stany zapalne oraz zmniejsza objawy trądziku. Bardzo ważna jest natomiast regularność w jej spożywaniu, by osiągnąć zamierzony efekt.
Parzenie białej herbaty jest niezwykle ważne, by nie utracić jej właściwości zdrowotnych. Liście należy parzyć przez maksymalnie 7 minut, a woda do ich zaparzania powinna mieć temperaturę 70 stopni Celsjusza, co oznacza, że po jej zagotowaniu należy odczekać około 6 minut, zanim zaparzymy liście.
CZYTAJ TAKŻE:
Cudowny dar natury. Olej z czarnuszki zabija bakterie, reguluje ciśnienie i cukier
Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie
Na lepszy sen, stargane nerwy lub po przejedzeniu. Pij zamiast herbaty