Cudowny dar natury. Olej z czarnuszki zabija bakterie, reguluje ciśnienie i cukier
Olej z czarnuszki to cenione wsparcie w leczeniu wielu chorób. Zwalcza bakterie, pomaga uśmierzyć ból, łagodzi kaszel, napady astmy, katar alergiczny i egzemę. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Naukowo udowodniono także jej potencjał antynowotworowy. Poznaj lecznicze właściwości czarnuszki siewnej i oleju z czarnuszki, i sprawdź, jak go stosować w profilaktyce zdrowia.
Zdrowotne działania oleju z czarnuszki siewnej (Nigella sativa) znali już starożytni Egipcjanie, dlatego też olej ten nazywany jest "złotem faraonów". Olej z czarnuszki stosowano na przestrzeni wieków jako remedium na wszelkie dolegliwości bólowe, kaszel, choroby skóry, problemy żołądkowe i biegunkę oraz profilaktycznie - na wzmocnienie. Dziś wiemy, że słusznie, bo olej z czarnuszki jest dokładnie przebadany naukowo, a jego właściwości zdrowotne - potwierdzone.
Olej z czarnuszki to w 85 procentach zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas alfa-linowy i kwas oleinowy), a także źródło kwasów Omega-3, Omega-6 i Omega-9. W skład oleju z czarnuszki wchodzi cała gama dobroczynnych składników: witamina E, beta-karoten, biotyna, a także fitosterole oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk. Listę prozdrowotnych składników zamykają aminokwasy i saponiny. Najważniejszą - z medycznego punktu widzenia - substancją czynną zawartą w oleju z czarnuszki jest tymochinon, w którym naukowcy dostrzegli potencjał we wspieraniu leczenia raka i infekcji wirusowych.
Czarnuszka, oraz tłoczony z niej na zimno brunatno-złoty olej o cierpkim smaku, wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Dlatego też stosowana jest w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, w problemach żołądkowych i biegunce, łagodząco w napadach kaszlu, kaszlu alergicznego, astmy oraz przy katarze siennym.
Olej z czarnuszki wspomaga leczenie i łagodzi ból w reumatoidalnym zapaleniu stawów, a dzięki działaniu antybakteryjnym (zwalcza bakterię Helicobacter pylori) leczy wrzody żołądka oraz zakażenie gronkowcem złocistym (MRSA), które może powodować m.in. liszaje i zmiany skórne lub zaatakować gardło. Bakteriobójcze działanie oleju z czarnuszki potwierdzono badaniami.
Olej z czarnuszki stosowany miejscowo na skórę leczy egzemę, objawy AZS i wypryski (w tym trądzik).
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów Omega-3, -6 i -9 w oleju z czarnuszki, wpływa na uelastycznienie ścian naczyń krwionośnych, zapobiega ich twardnieniu i powstawaniu zakrzepów, a także pomaga w rozbijaniu złogów cholesterolowych. W dodatku olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym - zapobiega powstawaniu stanu zapalnego w układzie krwionośnym, chroni przed zapaleniem mięśnia serowego i otrzewnej.
Olej z czarnuszki wykazuje też właściwości obniżające glikemię, to znaczy - przywraca do normy poziom cukru we krwi. Regularnie stosowany jest doskonałym naturalnym sposobem na uniknięcie cukrzycy typu 2 czy insulinooporności.
W warunkach laboratoryjnych (w badaniach na zwierzętach) potwierdzono właściwości antynowotworowe zawartego w oleju z czarnuszki tymochinonie. Okazał się on skuteczny w przypadku komórek białaczki mieloblastycznej HL60, raka piersi MCF-7, raka trzustki, okrężnicy, raka szyjki macicy, gruczolakoraka krtani, i kostniakomięsaka. Udowodniono, że tymochinon działa przeciwzapalnie i hamuje m.in. aktywność migracyjną komórek raka, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko wystąpienia przerzutów.
W eksperymencie na szczurach zbadano wpływ oleju z nasion czarnuszki siewnej na powstawanie nowotworów. Wyniki dały nadzieję wielu chorym, okazało się bowiem, że podawanie oleju z czarnuszki przez 30 tygodni wpłynęło na zmniejszenie występowania łagodnych i złośliwych nowotworów jelita grubego, raka płuc, przełyku i żołądka. Na tę chwilę warto jednak podkreślić, że choć są to bardzo obiecujące badania, nie powstał jeszcze lek na bazie tymochinonu, który byłby powszechnie stosowany w zwalczaniu chorób nowotworowych.
Niedawno świat obiegła kolejna dobra informacja z olejem z czarnuszki w roli głównej. Zespół naukowców z University of Technology w Sydney pod kierunkiem prof. Kaneez Fatima Shad wykazał, że tymochinon ma zdolność przyczepiania się do białka kolca wirusa SARS-CoV-2, utrudniając dalsze rozprzestrzenianie się infekcji w obrębie płuc. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym olej z czarnuszki, stosowany w przebiegu zakażenia koronawirusem, może hamować tzw. burzę cytokinową, do której dochodzi u najciężej chorych.
"Nigella sativa i tymochinon są obiecującymi środkami terapeutycznymi zwalczającymi współczesne choroby zapalne i zakaźne, w tym COVID-19" - przekonują australijscy badacze w opublikowanym na łamach "Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology" artykule. Ich zdaniem kolejnym krokiem będzie stworzenie skutecznego leku zawierającego tymochinon z czarnuszki. Jest więc nadzieja, że w przyszłości mógłby on zostać być stosowany na szeroką skalę do wspomagania leczenia COVID-19.
Olej z czarnuszki warto mieć w domowej apteczce zwłaszcza w okresie nawracających infekcji. Najpowszechniejszym zastosowaniem oleju z czarnuszki jest profilaktyka zachorowań na grypę i przeziębienia w sezonie jesienno-zimowym, oraz wzmocnienie odporności. Olej z czarnuszki to naturalne wsparcie układu odpornościowego, który można bezpiecznie stosować zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Regularne przyjmowanie łyżeczki oleju z czarnuszki sprawi, że w surowicy krwi wrośnie poziom przeciwciał, dzięki czemu wirusom i bakteriom znacznie trudniej będzie zaatakować organizm. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu na Florydzie. Podawali oni ochotnikom gram oleju z czarnuszki dwa razy na dobę przez miesiąc. Po tym czasie u prawie 3/4 badanych (72 procent) wzrósł poziom odpowiadających za walkę z chorobami limfocytów T.
Olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno, żeby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości nie wolno go więc podgrzewać, a przechowywać należy go w ciemnej buteleczce w chłodnym miejscu. Nie jest tani, ale za to jest bardzo wydajny. W kuchni sprawdzi się jedynie jako datek do sałatek czy warzyw na zimno, ale jego goryczkowy, korzenny smak zwykle zniechęca do dodawania go do potraw.
Jako suplement diety czy specyfik wzmacniający odporność olej z czarnuszki należy przyjmować z posiłkiem - pijąc jedną łyżeczkę oleju dziennie przez dwa-trzy tygodnie. Po takiej kuracji można zrobić sobie przerwę i wrócić do niej po miesiącu, lub gdy poczujemy, że nasza odporność spada.
Chcąc zastawać olejek z czarnuszki na miejsca objęte egzemą, lub przy objawach atopowego zapalenia skóry, olejem z czarnuszki należy dwa-trzy razy dziennie smarować swędzące miejsca do czasu zaobserwowania poprawy.
Generalnie - nie ma przeciwskazań do profilaktycznego stosowania oleju z czarnuszki. Jedynie ze względu na właściwości przeciwskurczowe i obniżające ciśnienie, nie powinny pić go dzieci poniżej 3 roku życia i kobiety w ciąży oraz osoby z dużym niedociśnieniem.
Karolina Dudek
Czytaj także:
Te suplementy Polacy zajadają jak cukierki. Chorujemy na własne życzenie!
Witaminę D także możesz przedawkować. Oto niepokojące objawy
Nowy lek na raka, który daje nadzieję chorym i może zastąpić chemioterapię