Regulują ciśnienie tętnicze, dostarczają witamin. Siedem ziół i przypraw o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Zamiast tradycyjnego pieprzu i soli, warto polubić zioła, które nie tylko mogą dodać wyrazistego smaku i aromatu potrawom, ale są także doskonałym źródłem witamin i substancji, które mają korzystny wpływ na pracę narządów wewnętrznych. To szczególnie ważne dla osób, które na co dzień mierzą się z chorobami przewlekłymi, m.in. z nadciśnieniem tętniczym. Oto siedem ziół, które są pomocne w regulowaniu ciśnienia, dzięki czemu mogą realnie wpływać na zdrowie.
Cynamon jest przyprawą, która zawiera związki zmniejszające stany zapalne, w tym stany zapalne śródbłonka naczyń tętniczych.
Badania wykazują, że regularne spożywanie cynamonu, w niewielkich dawkach, może pomóc w uregulowaniu wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego przyprawa ta zwiększa wrażliwość na insulinę, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce cukrzycy typu 2., która może prowadzić do rozwoju nadciśnienia.
Osoby, które mają problem z wysokimi wartościami ciśnienia, powinny regularnie używać cynamonu, który doskonale nadaje się do wypieków i dań słodkich, ale sprawdzi się także jako dodatek do kawy lub herbaty.
Napary z pokrzywy mogą na stałe gościć w codziennym jadłospisie osób chorujących na nadciśnienie, ponieważ roślina ta wykazuje działanie moczopędne. Dzięki temu pozwala w sposób naturalny wyregulować wartości ciśnienia tętniczego. Pokrzywa pozwala także wyregulować poziom cukru we krwi oraz hemoglobiny. Ponadto roślina ta jest bogata w witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
Lawenda, choć nie wykazuje działania terapeutycznego w przypadku potwierdzonego nadciśnienia, to udowodniono, że korzystnie wpływa na redukcję stresu. Picie naparów lawendowych lub wdychanie olejków pochodzących z tej rośliny ma działanie uspokajające, relaksujące, a co za tym idzie - doraźnie obniża ciśnienie tętnicze krwi i pozwala wyciszyć układ nerwowy. Lawenda jest też bogata w witaminę A, zawiera też wapń i żelazo.
Przeprowadzono badania, których wyniki opublikowano w Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research w 2019 roku. Naukowcy sprawdzali, jak regularne picie kwaśnej herbaty z hibiskusa wpłynie na wartości ciśnienia tętniczego u pacjentów z potwierdzonym nadciśnieniem tętniczym 1. stopnia. Badanych podzielono na dwie grupy i jedna z nich, przez miesiąc, piła dwie filiżanki herbaty hibiskusowej po przebudzeniu. Po tym czasie wykazano, że w obu grupach - zarówno u osób zdrowych jak i ze stwierdzonym nadciśnieniem - odnotowano spadki wartości ciśnienia tętniczego, jednak większe spadki zauważono u pacjentów z potwierdzoną diagnozą.
Na podstawie tych badań naukowcy uznali, że spożywanie dwóch filiżanek herbaty z hibiskusa dziennie może stanowić dobre uzupełnienie leczenia farmakologicznego, jednak nie powinno zastąpić odpowiedniej diety i zmiany stylu życia pacjentów.
Kurkuma uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw, która ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwnowotworowe i - jak się okazuje - hipotensyjne.
Zawarta w przyprawie kurkumina pomaga zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych. Związek ten poprawia też elastyczność i funkcjonalność naczyń krwionośnych, co ma kluczowe znaczenie w przypadku utrzymania prawidłowego ciśnienia.
Kurkumina chroni także organizm przed szkodliwym działaniem metali ciężkich, które także przyczyniają się do wzrostu ciśnienia. Kurkumę należy zażywać w niewielkich ilościach i doskonale nadaje się do każdego rodzaju potrawy: dań mięsnych, sałatek, zup, a nawet słodkich deserów, nadając im charakterystyczną, żółtą barwę.
Po przyprawę warto także sięgać ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, ale także C i E.
Nasiona lnu to doskonałe źródło kwasów omega-3, które przyczyniają się do zdrowia całego układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają stanom zapalnym tętnic, obniżają poziom cholesterolu ale także przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Badania pokazują, że regularne spożywanie siemienia lnianego obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe wartości ciśnienia, a zalecane jest zażywanie 30 gramów, czyli 4 łyżki dziennie. Pierwsze efekty są widoczne po 12 tygodniach regularnego spożywania nasion lnu.
Indyjska bazylia tulsi, znana też jako święta bazylia, to zioło, które zalecane jest w szczególności w kłopotach żołądkowo-jelitowych. Pomaga w niestrawności, redukuje wzdęcia i jest skuteczna w przypadku nawracającej zgagi.
To jednak nie wszystkie jej właściwości, ponieważ badania wykazują, że bazylia tulsi obniża poziom stresu, redukując poziom kortyzolu. Co za tym idzie, wpływa na rozkurczanie naczyń tętniczych, powodując obniżenie ciśnienia krwi. Z bazylii można przygotowywać napary lub stosować ją jako dodatek do potraw.
Stosowanie powyższych ziół i przypraw nie może zastąpić leczenia farmakologicznego oraz zmiany stylu życia.
W leczeniu tej choroby ważne jest podejście wielowymiarowe - najlepsze efekty ustabilizowania choroby przynosi zdrowa, zbilansowana dieta, aktywny tryb życia oraz, jeśli to konieczne, redukcja masy ciała chorego.
Leczenie farmakologiczne zawsze powinno być prowadzone pod ścisłą kontrolą lekarską. Nieleczona choroba skraca życie nawet o kilkanaście lat.
Źródła:
- https://journals.lww.com/japtr/fulltext/2019/10030/effect_of_hibiscus_sabdariffa_on_blood_pressure_in.3.aspx
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2017/9217567
CZYTAJ TAKŻE:
Pięć ziół, które pomogą utrzymać poziom cukru w normie. Pij przynajmniej raz dziennie
Na wysoki cukier, stany zapalne i problemy żołądkowe. Berberyna to nowy hit wśród suplementów
Neutralizuje wolne rodniki, wzmacnia koncentrację i pamięć. Jest w herbacie