Obniżą cholesterol, pomogą schudnąć, zastąpią mięso. Doskonałe dla cukrzyków
Boczniaki to grzyby chętnie spożywane ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet mogą zapobiegać tworzeniu się komórek nowotworowych. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Przy tym można przyrządzać je na wiele sposobów. Na co są dobre boczniaki i czy można je jeść na surowo?
Boczniaki są źródłem wielu witamin i minerałów. W porównaniu do innych grzybów boczniaki zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka, dzięki temu są dobrym wyborem dla wegetarian i wegan. Są także źródłem niektórych witamin z grupy B i D. Ich spożywanie jest wskazane również u osób, które mają problemy reumatyczne. Boczniaki zawierają między innymi ergotioneinę, czyli przeciwutleniacz, który pomaga walczyć z procesami przedwczesnego starzenia.
W boczniakach znaleźć można przede wszystkim duże ilości:
- białka,
- błonnika pokarmowego,
- kwasu foliowego,
- żelaza,
- cynku,
- potasu,
- fosforu,
- selenu,
- witamin z grupy B oraz witamin: C i D.
Najnowsze badania wskazują, że boczniaki mogą pomóc pacjentom chorym na cukrzycę i wszystkich tych, które chcą jej uniknąć. Ich regularne jedzenie pomaga zmniejszyć zagrożenie rozwoju otyłości i występowania chorób sercowo-naczyniowych, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Boczniaki wykazują właściwości mające wpływ na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. Dzieje się tak głównie za sprawą dużej zawartości witaminy B3 w tych grzybach, która zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych, ale także usprawnia krążenie krwi, zmniejszając ryzyko zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.
Boczniaki cenione są również za swoje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Boczniaki są idealnym wyborem dietetycznych dla osób chorujących na otyłość i nadwagę. Mają bardzo mało kalorii - w 100 gramach grzybów znajdują się zaledwie 33 kalorie. Nie zawierają w sobie glutenu, tłuszczu ani cholesterolu, zatem osoby przebywające na diecie mogą jeść je bez obaw, a ze względu na zawartość białka mogą być substytutem mięsa.
Boczniaki, podobnie jak pieczarki, kurki i borowiki można jeść na surowo. Trzeba jednak wiedzieć, że surowe boczniaki mają charakterystyczny metaliczny smak i nie każdemu on odpowiada.
Jest wiele sposobów na to, jak przyrządzić boczniaki. Odpowiednio doprawione stanowią atrakcyjny element zdrowej diety, a dla wegetarian i wegan mogą zastępować niektóre potrawy mięsne i rybne.
Boczniaki można smażyć, gotować, dusić lub grillować. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do potraw i zup, jak i danie główne. Usmażone w delikarnej panierce przybierają postać wegetariańskiego schabowego, a pokrojone w cienkie pastry i ugotowane w aromatycznym wywarze z jarzyn i suszonych ziół to popularne flaczki z boczniaków.
Boczniaki dostępne w sprzedaży są już zazwyczaj oczyszczone i nie wymagają dokładnego mycia. Zwłaszcza że grzyby te łatwo nasiąkają wodą i tracą wiele cennych właściwości. Jeśli są zanieczyszczone, można je omieść pędzelkiem lub delikatnie zeskrobac nożykiem brud z kapeluszy. Trzeba to robić delikatnie, ponieważ ich kapelusze są bardzo kruche. Grzybów tych nie należy i nie warto obieać.
Boczniaków nie powinny jeść dzieci poniżej 7. roku życia ze względu na obecność dość ciężkostrawnych związków, a także osoby, które zmagają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do spożywania boczniaków może być też alergia na pleśnie. Może wtedy dojść do wystąpienie świądu i opuchlizn jam ustnej, twarzy lub krtani.
Związki zawarte w boczniakach mogą wchodzić w interakcję z gabapentyną, którą stosuje się przy leczeniu padaczki. Osoby cierpiące na tę chorobę i przyjmujące leki nie powinny więc spożywać tych grzybów.
CZYTAJ TAKŻE:
Grzyb, który pomoże na zgagę, wyleczy żołądek, wspomoże mózg? Pytaj w aptece o "lwią grzywę"
Pij przed snem lub przed posiłkiem. Zbijesz ciśnienie i odpędzisz stres