Wspiera żołądek i mózg, działa przeciwnowotworowo. "Lwia grzywa" to jeden z najzdrowszych grzybów
"Grzyb jeżozwierza", "lwia grzywa", "jeż" - soplówka jeżowata nie tylko wyglądem przyciąga wzrok. Ten niezwykle ciekawy grzyb zawiera bardzo dużo substancji bioaktywnych, które mają właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej soplówkę jeżowatą wykorzystuje się głównie w terapii schorzeń związanych z układem pokarmowym, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także nowotworów. Ale „lwia grzyba” potrafi o wiele więcej.
Soplówka jeżowata, znana również jako Hericium erinaceus, to gatunek grzyba pasożytniczego należącego do rodziny Hericiaceae, występująca głównie w krajach Azji Wschodniej. Ze względu na swój nietypowy wygląd, który przypomina "jeża" lub "lwią grzywę" określa się ją najczęściej właśnie "lwią grzywą", lub "grzybem jeżozwierza". Soplówka jeżowata ma białe, niteczkowate struktury zwisające z drzewa lub drewna, na którym rośnie.
Soplówka jeżowata jest ceniona zarówno ze względu na swój smak, jak i korzyści zdrowotne. Te właściwości to zasługa zawartości m.in.:
- hericenonów i erinacynonów, które stymulują czynnik wzrostu nerwów (NGF) i wspierają prawidłową pracę mózgu,
- polisacharydów (w tym beta-glukanu),
- aminokwasów,
- składników mineralnych, w tym selenu, cynku, żelaza, fosforu, potasu,
- witaminy D.
Soplówka jeżowata znana jest z bogactwa w liczne składniki, które mogą wspierać terapie różnych chorób cywilizacyjnych.
Soplówka jeżowata:
Ma właściwości przeciwnowotworowe. Choć badania nad tym aspektem są wciąż w toku, istnieją dowody sugerujące, że soplówka jeżowata może wykazywać pewne właściwości przeciwnowotworowe. Substancje zawarte w tym grzybie mogą hamować wzrost komórek nowotworowych i stymulować apoptozę (programowaną śmierć komórek nowotworowych). W medycynie chińskiej używa się jej w leczeniu m.in. raka żołądka, przełyku, jelita grubego, wątroby oraz raka szyjki macicy.
Wspiera układ pokarmowy. Soplówka jeżowata korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie żołądka i układu trawiennego, jednocześnie chroniąc i łagodząc błonę śluzową. Stosowana jest w zaburzeniach układu pokarmowego, takich jak: zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zgaga, czy refluks.
Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Soplówka jeżowata pomaga wzmocnić układ immunologiczny, dzięki zawartości biopolisacharydów i innych substancji, które wspierają odpowiedź immunologiczną. Wpływają one na aktywację układu odpornościowego, co prowadzi do zwiększonej aktywności mikrofagów oraz komórek NK (natural killer), które są odpowiedzialne za eliminację niechcianych komórek.
Soplówka jeżowata może być stosowana w leczeniu zaburzeń neurologicznych, ze względu na obecność neurotroficznych związków, które mogą przenikać przez barierę krew-mózg i wspierać leczenie chorób układu nerwowego. W licznych badaniach wykazano skuteczność soplówki, która może poprawić stan pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak padaczka, upośledzenie funkcji poznawczych, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera oraz pourazowe uszkodzenie mózgu. Wiele badań skupia się także na działaniu przeciwdepresyjnym "lwiej grzywy".
Stosowanie soplówki jeżowatej może także zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych oraz efektywnie neutralizować skutki stresu oksydacyjnego, czyli działania szkodliwych wolnych rodników skutecznie "odmładzając organizm".
Soplówka jeżowata może pomóc w leczeniu lub łagodzeniu objawów alzheimera. W badaniu przeprowadzonym na myszach m.in. przez M. Cordaro oceniono jej wpływ na wzrost reaktywnych form tlenu oraz aktywację inflamasomu NLRP3, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.
Analizy za pomocą techniki Western Blot przeprowadzone na tkance hipokampa (niewielkiej struktury mózgu położonej w płacie skroniowym) wykazały, że w próbkach pobranych od osób cierpiących na chorobę Alzheimera obserwuje się zwiększoną ekspresję składników inflamasomu w porównaniu do grupy kontrolnej.
Podawanie soplówki jeżowatej spowodowało obniżenie ekspresji NLRP3, ASC oraz kaspazy-1. Ponadto, Hericium erinaceus zmniejszył poziomy interleukin-1β (IL1β) i interleukin-18 (IL18). W przypadku choroby Alzheimera często obserwuje się gromadzenie się blaszek β-amyloidowych oraz zwiększoną ekspresję białka APP i fosforylowanego Tau (p-Tau). Jednak po zastosowaniu Hericium erinaceus obniżyły się znacząco poziomy obu tych substancji, a także zmniejszyła się akumulacja β-amyloidu.
Dawkowanie soplówki jeżowatej może się różnić w zależności od formy produktu, marki i celu jej stosowania. Przed rozpoczęciem suplementacji soplówką jeżowatą zawsze warto skonsultować się z specjalistą, aby uzyskać dokładne dawkowanie odpowiednie dla swojej sytuacji zdrowotnej.
Soplówka jeżowata jest dostępna w różnych formach, takich jak suplementy diety, proszki, a także świeże lub suszone grzyby, które można wykorzystać w kuchni. Warto również upewnić się, że grzyb jest odpowiednio przygotowany i bezpieczny do spożycia.
Warto pamiętać, że reakcje organizmu na soplówkę jeżowatą mogą być różne, a wpływ na żołądek może być indywidualny. Niektóre osoby mogą odczuwać ulgę w przypadku problemów żołądkowych po spożyciu soplówki, podczas gdy inne mogą być wrażliwe na niektóre składniki i mogą doświadczać negatywnych reakcji.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/
Skubel Tomasz i inni. "Potencjał terapeutyczny Soplówki Jeżowatej (Hericium erinaceus) wzaburzeniachneurologicznych i poznawczych"
Czytaj też:
Na zaparcia lepsze od śliwek. Kilka dziennie pomoże też zbić zły cholesterol
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie
Odmładza wygląd, jelita, stawy. Polki coraz częściej piją "białko młodości"