Na zaparcia lepsze od śliwek. Kilka dziennie pomoże też zbić zły cholesterol

Figi w czasie dojrzewania zmieniają kolor z zielonkawego na fioletowy. Roztaczają wówczas wokół siebie słodki, przyciągający aromat. Talmud Babiloński przewidywał za ścięcie drzewka figowego najsurowszy wymiar kary, czyli śmierć. Te owocostany są najlepiej znane z pozytywnego działania na układ trawienny, ale ich wpływ na zdrowie jest o wiele większy. Dlaczego warto je jeść? Wyjaśniamy.

Właściwości zdrowotne fig

Figi to niewielkie owoce o gruszkowatym kształcie, które w miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonkawego na fioletowy. Można je jeść na surowo, ale też na przykład pod postacią konfitur czy po ususzeniu. To owocostany rośliny zwanej figowcem pospolitym, figą pospolitą czy drzewem figowym. Znane są przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na trawienie i przeciwdziałanie zaparciom

Kryje się w nich jednak o wiele więcej pozytywnych właściwości. Na co są dobre figi i ile dziennie można ich zjeść?

Reklama

Na co są dobre figi? Dlaczego warto je jeść?

Dlaczego warto jeść figi? Nie tylko są smaczne, ale też kryją w sobie wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Najbardziej znane są z korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Dzięki dużej zawartości błonnika figi pobudzają jelita do pracy, stosowane są jako naturalny środek na zaparcia, na świecie znany nawet bardziej niż nasze suszone śliwki. Błonnik zmniejsza też ryzyko rozwoju wielu chorób - między innymi wrzodów czy nowotworu jelita grubego. Regularne spożywanie fig pomaga też łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego.

Figi pozytywnie wpływają też na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Pomagają zmniejszyć skutki wywołane przez stres, a także wspomagają pamięć i koncentrację. Warto po nie sięgać, by poprawić jakość snu. Dzięki dużej zawartości wapnia owoce te wzmacniają zęby i kości, i zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy. 

Figi korzystnie oddziałują również na układ oddechowy - przydadzą się przy przeziębieniu, suchym kaszlu, katarze, stanach zapalnych gardła czy do złagodzenia objawów astmy.

Warto również wiedzieć, że figi pozytywnie wpływają na skórę - stąd są składnikiem licznych kremów. Mleko z niedojrzałych owoców stosowane jest w leczeniu wyprysków i czyraków.

Czytaj też: Produkty dobre dla serca masz pod ręką. Poprawiają stan tętnic, zmniejszą ryzyko zawału 

Figi a dna moczanowa. Czy wolno je jeść?

Podstawę diety osób z dną moczanową powinny stanowić produkty o niskiej zawartości puryn. Warto wiedzieć, że suszone figi znajdują się w grupie produktów o średniej ich zawartości (podobnie jak inne suszone owoce, na przykład żurawina czy śliwki). Nadmiar puryn odkłada się w postaci kwasu moczowego między innymi w nerkach czy stawach. Może to doprowadzić nie tylko do rozwoju dny moczanowej, ale też kamicy moczanowej czy problemów związanych z układem krążenia.

Figi a cukrzyca. Czy można je spożywać?

Teoretycznie osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny jeść fig - zarówno tych suszonych, jak i świeżych. Owoce te mają bowiem średni indeks glikemiczny, a w wersji suszonej również sporo kalorii. Warto jednak wiedzieć, że w świeżych figach znajdziemy flawonoidy, antyoksydanty i polifenole, które wpływają korzystnie na zdrowie osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Diabetycy powinni więc wybierać świeże owoce, a także sięgać po liście figowca, z których można zrobić pyszną herbatę.

Figi a cholesterol. Czy warto po nie sięgać?

W figach znajdziemy sporo błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto więc sięgać po te owoce, by uchronić się przed miażdżycą, a w konsekwencji również zmniejszyć ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Nie wszyscy wiedzą, że figi polecane są również osobom z nadciśnieniem. Suszone owoce doskonale wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Ile dziennie powinno się jeść fig?

Maksymalna dzienna dawka spożycia fig wynosi 6-10 owoców. Warto jednak wiedzieć, że możemy je spożywać nie tylko pod postacią suszoną lub gdy są świeże - z fig można przygotować także wyborne dżemy i konfitury. Na ich bazie przygotowywany jest również aromatyczny napój z dodatkiem owoców jałowca - figuette.

Wartości odżywcze figi. Co zawierają?

W świeżych figach znajdziemy cukry - glukozę i fruktozę. To właśnie dlatego dojrzałe owoce są tak słodkie i smaczne. Znajdziemy w nich również:

  • karoten,
  • witaminy z grupy B, 
  • witaminę C,
  • pektyny, 
  • potas, 
  • wapń, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • miedź,
  • fosfor. 

Figa jest także źródłem kwasów organicznych - jabłkowego, cytrynowego i oksalowego. Ponadto zawiera błonnik. Zarówno figi świeże, jak i suszone uchodzą za bardzo zdrowe.

Czytaj też: Nie tylko witamina D i C. Za słabą odpornością stoi niedobór tych składników 

Figi — suszone czy świeże? Ile kalorii mają figi?

Świeże figi są niskokaloryczne, w przeciwieństwie do fig suszonych. Podczas gdy w 100 gramach świeżych fig znajdziemy jedynie 74 kalorie, w takiej samej ilości suszonych fig będzie ich aż 249. Jeśli zatem ktoś pozostaje na diecie odchudzającej, powinien sięgać raczej po świeże owoce. Z uwagi na właściwości zdrowotne nawet osoby dbające o wagę powinny jednak spożywać od czasu do czasu figi w wersji suszonej, ponieważ zdecydowanie łatwiej je kupić i mogą być one przechowywane przez długi czas.

Źródła: zdrowie.interia.pl, kobieta.interia.pl

CZYTAJ TAKŻE:

Odmładza wygląd, jelita, stawy. Polki coraz częściej piją "białko młodości" 

Mnóstwo białka i słodyczy, a niewiele kalorii. Zajadaj się na diecie lub po treningu 

Naturalny wróg cukrzycy i otyłości. "Kwaśnicę" stosuj też na odporność i ciśnienie 

Zobacz też:

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: figi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL