Nie tylko witamina D i C. Za słabą odpornością stoi niedobór tych składników

O odporność organizmu należy dbać cały rok. Jednak okres jesienno-zimowy jest szczególny, ponieważ to wtedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia oraz infekcje. Aby wesprzeć nasz organizm w walce z patogenami, warto zwrócić uwagę na odpowiednie witaminy i składniki mineralne. Ich odpowiednia podaż wpływa nie tylko na nasze samopoczucie oraz również ogólny stan zdrowia. Sprawdź, jakie produkty powinny pojawić się na talerzu, aby zadbać o wzmocnienie naturalnej odporności organizmu.

Odporność - od czego zależy i jak ją wzmacniać?

Wzmocnienie odporności organizmu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i zapobiegania wielu chorobom. Niestety istnieje wiele czynników, które mogą osłabić nasz system odpornościowy, w tym:

Reklama
  • nieodpowiednia dieta,
  • stres,
  • niedostateczna ilość snu,
  • brak aktywności fizycznej,
  • choroby przewlekłe,
  • stosowanie niektórych leków (tj. antybiotyki, sterydy), stosowanie używek (alkohol, papierosy itp.),
  • zły stan mikroflory jelitowej.

Dlatego warto wiedzieć, które witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego i regularnie dbać o ich odpowiednie spożycie.

Witamina C a odporność naszego organizmu

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy. Jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Dla  ludzi jest witaminą, która musi być dostarczana w pożywieniu. Aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu (utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Witamina C ma zdolności antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki tlenowe przyczyniające się do uszkodzenia komórek. Niedobory tej witaminy przyczyniają się do spadku odporności organizmu i większej podatności na różnego rodzaju infekcje.

Najwięcej witaminy C mają warzywa:

  • natka pietruszki (178 mg/100 g),
  • papryka (91-144 mg/100 g),
  • brukselka (61 mg/100 g),
  • brokuły surowe (83 mg/ 100g), gotowane (44 mg/100 g),
  • kalarepa (65 mg/100 g),
  • kapusta włoska (60 mg/100 g).

Wśród owoców najwięcej witaminy C mają:

  • rokitnik (do 900 mg kwasu askorbinowego na 100 g),
  • owoc dzikiej róży (250-800 mg/100 g),
  • czarne porzeczki (182 mg/100 g),
  • truskawki (66 mg/100 g),
  • kiwi (59 mg/100 g),
  • grejpfrut (40 mg/ 100 g),
  • cytryna (50 mg/100 g),
  • owoce głogu (160-180mg/100 g),
  • lucerna (200 mg/100 g).

Wpływ witaminy D na odporność

Witamina D jest jednym z kluczowych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to witamina, która rozpuszcza się w tłuszczach.

Witamina D w naszym organizmie może pochodzić z dwóch źródeł: syntezy skórnej oraz diety.  Jednak ze względu na nasze warunki geograficzne konieczna jest dodatkowa suplementacja tej witaminy, szczególnie w miesiącach ubogich w słońce.

Witamina D nie bez przyczyny jest nazywana witaminą życia. Odpowiada m.in. za:

  • regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej,
  • wpływa na wchłanianie wapnia w jelicie,
  • wzmacnia odporność oraz mineralizuje zęby i kości,
  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni,
  • jej niedobór sprzyja infekcjom.

Witaminę D znajdziemy w:

  • rybach m.in. węgorz, śledź, łosoś, makrela,
  • mniej w produktach nabiałowych: mleko, sery,
  • jajkach,
  • olejach roślinnych.

Ile witaminy D przyjmować? Aktualne normy i zalecenia z 2023 roku

  • Noworodki: 0-6 miesięcy: 400 IU/dobę.
  • Noworodki: 6-12 miesięcy: 400-600 IU/dobę.
  • Dzieci (1-3 lat): 600 IU/dobę.
  • Dzieci (4-10 lat): 600-1000 IU/dobę.
  • Młodzież (11-18 lat): 1000-2000 IU/dobę.
  • Dorośli (19-75 lat): 1000-2000 IU/dobę.
  • Seniorzy (powyżej 75 lat): 2000-4000 IU/dobę.

Witamina A na wzmocnienie odporności

Nasza odporność zależy również od witaminy A. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W roślinach związek ten gromadzi się i występuje pod postacią karotenoidów. Witamina A ma istotne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, w tym:

  • zapewnia nam prawidłowe widzenie,
  • wzmacnia odporność,
  • utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
  • odpowiada za integralność błon komórkowych,
  • wspiera metabolizm tłuszczów.

Witaminę A znajdziemy:

  • w mleku,
  • maśle,
  • jajach,
  • wątrobie,
  • rybach morskich.

Natomiast karotenoidy znajdują się w produktach roślinnych. Największe ilości beta-karotenu występują w warzywach i owocach o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz ciemnozielonej.

Witamina E - skuteczny system obronny

Witamina E to inaczej tokoferol. To kolejna z witamin, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Wspomaga ona układ immunologiczny, i jest bardzo skutecznym antyoksydantem. Hamuje m.in. utlenianie tłuszczów, obecnych zarówno w błonach komórkowych, jak i we krwi. W rezultacie obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. Witamina E wpływa pozytywnie na aktywność komórek układu odpornościowego i wspomaga jego działanie.

Głównym źródłem witaminy E są:

  • olej słonecznikowy,
  • oliwa z oliwek,
  • oliwki,
  • orzechy: laskowe, włoskie, pistacje, migdały,
  • nasiona słonecznika, dyni, sezamu,
  • awokado,
  • rośliny strączkowe.

Cynk a odporność

Cynk to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest składnikiem lub aktywatorem bardzo wielu enzymów. Wpływa m.in. na:

  • pracę trzustki,
  • uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów,
  • dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • broni nas przed przeziębieniem, grypą,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem,
  • zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach.

Za najlepsze źródła  cynku uznaje się:

  • otręby pszenne,
  • kakao,
  • kaszę gryczaną,
  • fasolę,
  • orzechy nerkowca,
  • pistacje,
  • pestki dyni.

a z produktów odzwierzęcych:

  • ostrygi,
  • kraby,
  • wątróbkę,
  • mięso drobiowe, wołowe.

Magnez - pierwiastek życia

Magnez jest określany jest pierwiastkiem życia, i jest on niewątpliwie jednym z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. Jest aktywatorem ponad 300 reakcji enzymatycznych, katalizuje reakcje szlaku oddechowego, syntezy kwasów nukleinowych oraz przemian białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych. 

Ponadto:

  • pomaga w budowie kości i zębów,
  • odpowiada za pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • zapobiega chorobom serca i wspomaga ich leczenie,
  • bierze udział w termoregulacji, hydroksylacji witaminy D,
  • uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i wpływa na działanie układu immunologicznego.

Źródła magnezu w diecie:

  • kasza gryczana i ryż,
  • płatki owsiane,
  • ciemne pieczywo,
  • szpinak, biała fasola, natka pietruszki,
  • orzechy,
  • ziemniaki,
  • banany,
  • kakao i gorzka czekolada,
  • sery podpuszczkowe,
  • ryby i owoce morza,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • wysoko zmineralizowana woda.

Wzmocnij odporność kwasami omega-3

Kwasy omega-3 należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). W licznych badaniach wykazano, że wpływają one korzystnie na zmniejszenie procesów zapalnych, a także mają działanie przeciwnowotworowe. Badania sugerują też, że kwasy te spowalniają starzenie się komórek. Kwasy omega-3 wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami.

Źródła omega-3 w diecie

  • łosoś,
  • makrela,
  • tuńczyk,
  • halibut,
  • sardynki,
  • dorsz,
  • śledź,
  • skorupiaki, np. krewetki,
  • siemię lniane,
  • olej lniany, rzepakowy, sojowy,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • nasiona chia.

Przy budowaniu odporności warto również pamiętać o:

Regularnej aktywności fizycznej. Regularne ćwiczenia pomagają wzmocnić układ odpornościowy poprzez poprawę krążenia krwi i ogólnego zdrowia.

Zdrowym śnie. Odpowiedni sen jest niezwykle ważny dla odporności organizmu. Dorośli powinni starać się spać przez 7-9 godzin każdej nocy.

Redukcji stresu. Długotrwały stres może osłabić układ odpornościowy. Praktykowanie technik relaksacyjnych, takich jak joga czy medytacja, może pomóc w jego redukcji.

Źródło:
Atlas witamin. Naturalne źródło zdrowia

CZYTAJ TAKŻE: 

Mokra poduszka po nocy? Zbadaj poziom witaminy D, tarczycę i trzustkę

Obniża cholesterol i ma mnóstwo witaminy E. Stosuj do smażenia i na skórę

Lniany olej to płynne złoto dla organizmu. Pić na czczo czy wieczorem?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: odporność | witamina C | witamina D3 | omega-3
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL