Naturalny wróg cukrzycy i otyłości. "Kwaśnicę" stosuj też na odporność i ciśnienie
Berberys nazywany jest „polską cytryną” lub „cytryną Północy” przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, która wspomaga odporność. W medycynie ludowej znany jest już od wieków. Sięgali po niego nawet medycy w starożytnej Mezopotamii. Berberys zwyczajny rośnie dziko w Polsce, ale pojawia się też w naszych ogrodach. Nie wszyscy wiedzą o jego korzystnym wpływie na ludzki organizm. Warto więc dowiedzieć się, jakie wykazuje właściwości lecznicze i na co pomaga. Kto nie powinien sięgać po berberys, a komu jest polecany?
Berberys, znany też jako kwaśnica, to rodzaj krzewu z rodziny berberysowatych, który można spotkać na półkuli północnej i w Ameryce Południowej. W Polsce pospolitym i dziko rosnącym krzewem jest berberys zwyczajny, jednak niektóre odmiany tego ciernistego krzewu są też uprawiane jako rośliny ozdobne. Popularnością cieszy się między innymi berberys Thunberga.
Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) to gęsty, silnie rozgałęziający się krzew, który osiąga od 1,5 do 3 metrów wysokości, a jego liście w okresie wegetacji są zielone, przy czym roślina zrzuca je na zimę. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowotne właściwości kryją się zarówno w nich, jak i w innych częściach rośliny — owocach, korzeniach czy korze.
Na berberysie zwyczajnym w maju i czerwcu pojawiają się żółte kwiaty, zebrane w zwisające grona. We wrześniu roślina wytwarza zaś czerwone, podłużne owoce o dość kwaśnym smaku — stąd wzięła się jej inna nazwa, czyli "kwaśnica". Czy owoce berberysu są jadalne? Tak i to właśnie one wykazują najwięcej właściwości zdrowotnych.
Berberys zwyczajny kryje w sobie wiele substancji odżywczych — w tym przede wszystkim dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu pomaga wzmocnić odporność. W owocach znajdziemy także pektyny, alkaloidy, kwasy organiczne, garbniki, karotenoidy, sole mineralne i rutynę.
Na co stosuje się berberys?
- Z uwagi na swoje antybakteryjne i napotne działanie odwary z owoców poleca się stosować przy przeziębieniu, grypie i w stanach podgorączkowych.
- Napar z liści berberysu jest polecany do regulowania pracy układu pokarmowego. Wspomaga bowiem jego poprawną pracę, pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga podkręcić metabolizm, a także wykazuje kojące, łagodzące działanie w przypadku bólu żołądka, nudności czy wymiotów.
- Berberys wykazuje korzystny wpływ na wątrobę, którą pomaga oczyścić. Pobudza też do wydzielania żółci, więc wykorzystywany jest wspomagająco przy leczeniu kamicy żółciowej i przy nieżycie pęcherzyka żółciowego.
- Berberys pomaga zmniejszyć oporność na insulinę i zmniejszyć wchłanianie cholesterolu.
- Berberys pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Na co pomaga berberys suszony? Może również ułatwić zasypianie i pomoże się wyciszyć. Warto po niego sięgnąć, gdy żyjemy w stresie i cierpimy z powodu bezsenności.
Czytaj również: Pij zamiast herbaty nawet trzy razy dziennie. Podziała na jelita, ukoi nerwy, zahamuje napady głodu
Owoce berberysu nie są zbyt smaczne na surowo, więc najlepiej spożywać je w postaci suszonej lub wykonać z nich przetwory. Zawartej w nich witaminy C nadal jest bardzo dużo, gdy zostaną poddane obróbce cieplnej - można więc śmiało przygotować z nich dżemy, marmolady, konfitury czy soki. Z owoców berberysu można również przygotować nalewki, likiery czy wina. Suszone i zmielone owoce będą doskonałą przyprawą do mięs czy ryb. W postaci suszonej można je również dodawać do herbaty. Można z nich także - podobnie jak z liści berberysu - przygotować napar.
Berberyna jest związkiem chemicznym z grupy alkaloidów izochinolinowych, który występuje w niektórych roślinach - na przykład w berberysie zwyczajnym. Wykorzystywana jest między innymi w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Wytwarza się z niej liczne suplementy diety, ponieważ wykazuje szereg właściwości.
Stosowana jest między innymi:
- by pomóc obniżyć stężenie cukru we krwi,
- by pomóc w obniżeniu stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.
Warto wspomnieć, że berberyna wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Polecana jest osobom cierpiącym na choroby wątroby. Prawdopodobnie może też spowalniać rozwój demencji.
Czytaj również: Najzdrowsze warzywo na świecie. Redukuje stany zapalne, wspiera wątrobę, obniża ciśnienie
Berberyna raczej nie powoduje poważnych skutków ubocznych, jednak nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie należy jej też podawać małym dzieciom. Ostrożność w stosowaniu berberyny powinny zachować również osoby stosujące leki przeciwcukrzycowe. Stosowana w nadmiernych ilościach berberyna (w dawce wyższej niż 0,5 grama) może powodować nudności, zawroty głowy, krwawienie z nosa i trudności z oddychaniem.
Owoce berberysu spożywane przez dłuższy czas mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Przypuszcza się też, że zawarta w nich berberyna może się odkładać w wątrobie, mięśniu sercowym i trzustce. Może też zwiększać wydzielanie bilirubiny, wywołując żółtaczkę. Nie należy zatem przesadzać z ilością spożywanych owoców i nie można ich stosować przez zbyt długi czas.
Berberyna może pomóc obniżyć stężenie cukru we krwi - wykazuje działanie hipolipemizujące - przez co nazywana jest naturalnym lekiem na cukrzycę i otyłość.
Wszystko dlatego, że berberys działa lekko przeczyszczająco i moczopędnie. Pobudza przemianę materii i pomaga zmniejszyć oporność na insulinę. Jego stosowanie jest zatem polecane zarówno cukrzykom, jak i osobom, które pragną schudnąć i stosują dietę odchudzającą. Napar z liści berberysu pobudza wydzielanie soków trawiennych, a więc pomaga także przyspieszyć metabolizm.
Źródła: kobieta.interia.pl, porady.interia.pl, styl.interia.pl, deccoria.pl, vitapedia.pl
CZYTAJ TAKŻE:
Obniży ciśnienie i cholesterol, wspomoże pracę mózgu. Pij, dodawaj do owsianki i sałatek
Najpopularniejsza dieta wśród Polaków. Błyskawicznie spala tłuszcz, ale trzeba z nią uważać
Zbawienna dla tarczycy i nerek. Pij też, jeśli dokucza ci reumatyzm lub obrzęki
Zobacz też: