Zyskaj długowieczność dzięki fasolce edamame. Japończycy zawdzięczają jej zdrowie
O wpływie diety na długowieczność zrobiło się głośno, gdy naukowcy zaobserwowali, że sposób żywienia ludzi zamieszkujących niektóre regiony świata, wpływa na ich ponadprzeciętą długość życia. Na tej podstawie wyodrębnili szereg składników diety i ich właściwości, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz pozwalają zachować zdrowie pomimo upływającego czasu. W tym gronie znajduje się edamame - zwana także "fasolką długowieczności" - przysmak wprost z Japonii. Jak fasola edamame wpływa na długowieczność? Przekonaj się, dlaczego warto włączyć ją do diety.
Dieta ludzi zamieszkujących tzn. blue zones, czyli niebieskie strefy, jest obiektem zainteresowania wielu naukowców. Należą do nich m.in.: włoska Sardynia, grecka Ikaria, Nikaya w Kostaryce oraz japońska Okinawa. To właśnie te regiony świata zamieszkują osoby cechujące się długowiecznością. Naukowcy szybko odkryli, że na ich ponadprzeciętnie dobry stan zdrowia i długość życia wpływ ma dieta charakterystyczna dla danego regionu. W końcu nie od dziś wiadomo, że dieta i aktywność fizyczna jest podstawą zachowania zdrowia w każdym wieku.
Za najzdrowszą dietę na świecie przez długi czas była uznawana dieta śródziemnomorska pełna warzyw, ryb i tłuszczów roślinnych. Ostatnio na popularności zyskuje dieta z wyspy Okinawy, której mieszkańcy wykorzystują w swoich posiłkach rośliny strączkowe, słodkie ziemniaki, a także algi, ryby i owoce morza. Region zamieszkania wpływa na dostępność pewnych produktów spożywczych, jednak to nie oznacza, że wielu z cenniejszych pokarmów nie mogą wprowadzić do swojej diety także mieszkańcy Polski.
W diecie na długowieczność szczególną rolę odgrywają tłuszcze roślinne np. oliwa z oliwek, olej lniany czy sezamowy, które zawierają cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 przeciwdziałające stanom zapalnym i wykazujące właściwości przeciwnowotworowe. Mięso zwierzęce warto zastąpić roślinnymi źródłami białka np. soją. Bardzo ważne są także produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli wszystkie produkty z pełnego przemiału zbóż, które nie tylko dostarczają wielu składników mineralnych i witamin, ale także nie powodują dużych wahań cukru, co sprzyja występowaniu cukrzycy.
Wiele z tych właściwości i wartości odżywczych ma w sobie fasola edamame. Z tego powodu warto włączyć ją do diety już teraz, aby korzyści z jej spożywania odczuć szczególnie w starszym wieku.
Fasola edamame jest w rzeczywistości dobrze znaną także w Polsce soją. Są to młode strączki zawierające niedojrzałe nasiona soi. Mają kolor zielony i swoim wyglądem przypominają bób.
Gdzie kupić fasolę edamame? Przede wszystkim szukaj jej w dobrych supermarketach z działami kuchni świata. Najczęściej występuje w formie mrożonej. Jest też popularną przystawką z barów z sushi i japońskich restauracjach.
Jakie wartości odżywcze ma fasola edamame? Przede wszystkim jest bogatym źródłem roślinnego białka. Już 100 gramów fasoli pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko. Fasola dostarcza także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, a cukrów prostych w 100 gramach jest zaledwie 2 g. Z tego powodu jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.
Niedojrzała soja jest znacznie bogatsza w witaminę K oraz kwas foliowy. Wprowadzając ją do diety, zyskujesz źródło miedzi, fosforu, magnezu i żelaza, a także w mniejszej ilości witamin z grupy B czy witaminy C. Co jest jednak warte uwagi, fasola edemame jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i 6.
A jakie właściwości ma fasola edamame? Czy warto w ogóle wprowadzać ją do diety i jak oddziałuje na organizm? Oto niektóre właściwości fasoli edamame:
- obniża poziom cholesterolu,
- pozytywnie wpływa na układ krążenia, chroniąc organizm przed najpopularniejszymi schorzeniami wieku starczego,
- nie podwyższa poziomu glukozy, więc jest polecana dla osób z cukrzycą,
- u mężczyzn zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty,
- u kobiet zmniejsza objawy menopauzy, chroni przed osteoporozą.
Jak widać, korzyści dla zdrowia wynikających ze spożycia fasoli edamame jest wiele. Warto zatem włączyć ją do diety i jednocześnie zadbać o pozostałe składniki posiłków oraz regularną aktywność fizyczną.
Fasola edamame pochodzi z Azji i właśnie tam jest częstym składnikiem tradycyjnych dań. Często podawana jest w formie przystawki, podsmażona i posypana ziarnami sezamu. Fasolę edameme przed spożyciem należy ugotować w posolonej wodzie lub bulionie. Czas jej przygotowania jest znacznie krótszy niż dojrzałej soi i wynosi ok. 5-6 min. Mrożonki możesz gotować krócej ok. 2 min. Ważne, aby nasiona fasoli były ugotowane al dente. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że będą mączyste.
Jak jeść fasolę edamame? Gotowane strąki fasoli łatwo wyłuskać, a nasiona dodać do dań z ryżem, do sałatek, past do chleba czy podać w formie samodzielnej przekąski. Wystarczy ją wówczas doprawić czosnkiem i solą - to przysnak rodem z japońskiej restauracji.
CZYTAJ TAKŻE:
Źródło białka, żelaza i potasu. Obniża "zły" cholesterol, pomaga tracić na wadze
Włącz do diety dla zdrowia serca i jelit. Otręby możesz jeść na wiele sposobów
Obniżają "zły" cholesterol i ciśnienie, zwiększają produktywność mózgu. Stosuj też na kanapce