Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry
Olej z krokosza to produkt z kategorii zapomnianych, które wracają do łask. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasu linolowego i sporą ilością witaminy E. Może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, obniżać poziom cholesterolu i promować zdrowie skóry. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdzamy.
Olej krokoszowy (nazywany też olejem szafranowym) to olej pozyskiwany z nasion krokosza barwierskiego, jednorocznej rośliny należącej do rodziny astrowatych, spokrewnionej z ostem, która, choć pochodzi z Azji, uprawiana jest praktycznie na całym świecie. Ma ona piękne, żółto-czerwone kwiaty, których płatki zawierają kartaminę - to substancja z grupy flawonoidów, naturalny barwnik. Już w starożytności krokosz barwierski był uprawiany z myślą o barwieniu tkanin (z czasem barwieniu produktów spożywczych) i jako roślina oleista. Niedawno ponownie został odkryty i wrócił do naszych kuchni, a także domowych apteczek i kosmetyczek. Jakie ma właściwości?
Na tle innych olejów roślinnych olej z krokosza wyróżnia się wysoką zawartością kwasu linolowego. To wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-6. Należy do związków egzogennych, co oznacza, że organizm nie wytworzy go sam i musi być dostarczany wraz z dietą. Odpowiednia podaż kwasu linolowego jest bardzo istotna, ważny jest także stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Jak zaobserwowano, kwas linolowy zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, głównie za sprawą pozytywnego wpływu na spadek poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, wykazuje korzystny wpływ na skórę i gospodarkę węglowodanową organizmu.
Olej z krokosza dostarcza też dużo witaminy E i jest cennym źródłem fitosteroli. Można w nim znaleźć również witaminę A.
Olej krokoszowy pozyskiwany jest najczęściej z nasion tłoczonych na zimno (tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych). Posiada słomkowy kolor i niedominujący, delikatny smak (choć wiele zależy od partii ziaren). A jakie właściwości się mu przypisuje?
Stosowanie oleju z nasion krokosza barwierskiego może pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu. Ma też pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i obniżać poziom glukozy, a poza tym wspierać odporność. Olejowi z krokosza przypisuje się także działanie przeciwzaparciowe. W badaniach zaobserwowano również pozytywny wpływ suplementacji olejem krokoszowym na masę ciała.
Olej krokoszowy jest powszechnym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Wynika to z obecności m.in. witaminy E nazywanej "witaminą młodości". Olej z krokosza zmiękcza skórę, zapobiega jej wysuszaniu, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Może być również stosowany w pielęgnacji włosów.
Niegdyś chętniej sięgano po napar z krokosza. Miał on stabilizować ciśnienie krwi i obniżać poziom cukru, a poza tym działać oczyszczająco, przeciwbólowo i rozkurczowo.
Istnieje ryzyko, że olej szafranowy, a także inne produkty z krokosza barwierskiego mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem stosowania warto zapytać o opinię lekarza lub farmaceutę.
Olej z krokosza można przyjmować na łyżeczce - jedna łyżka dziennie wystarczy. Poza tym można go dodawać do różnych potraw. Używaj na zimno - do sałatek, surówek, twarogu, jogurtów, owsianki czy do zrobienia domowego majonezu. Sprawdzi się też na kanapki, zamiast masła i margaryny, a także do maczania pieczywa.
Olej można również stosować zewnętrznie - do nacierania skóry czy olejowania włosów. Nakładaj olej na oczyszczoną skórę twarzy, wmasowując go kolistymi ruchami. Unikaj, jeśli twoja skóra jest tłusta lub masz problem z trądzikiem.
CZYTAJ TAKŻE:
15 produktów bogatych w dobre tłuszcze. Zapobiegną chorobom serca i niedoborom witamin
Pij łyżkę dziennie lub nakładaj na skórę. Chroni przed zawałem, koi nerwy, odmładza
Wyrzucasz do kosza? Popełniasz błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję