Ma więcej witaminy C niż cytryna i spowalnia starzenie. Owoc dobry dla sercowców

Liczi to owoc tropikalny pochodzący z Azji, szczególnie popularny w krajach takich jak Chiny, Indie, Tajlandia i Wietnam. Używany jest m.in. do przygotowywania soków, konfitur i deserów. Co ciekawe, liczi jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Dzięki temu śliwka chińska wspomaga produkcję kolagenu, co może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Dodatkowo, jest bogatym źródłem antyoksydantów, które wzmacniają działanie przeciwstarzeniowe. Dlaczego jeszcze warto sięgać po chińską śliwką? Odpowiadamy.

Co to jest liczi?

Liczi, nazywane także śliwką chińską, było cenione już przez cesarzy. Chińczycy od dawna doceniają smakowe i odżywcze właściwości liczi, jak również jego estetyczny walor - roślina ta charakteryzuje się efektownymi, barwnymi kwiatami. Liczi to egzotyczny owoc, który rośnie na drzewach w krajach o ciepłym klimacie. Owoce dojrzewają wyłącznie na drzewach, więc są zbierane w momencie, gdy są już słodkie i gotowe do spożycia. Ze względu na to, że szybko się psują, wymagają szybkiego transportu. Duża część zbiorów trafia również od razu do przetwórstwa, na przykład do produkcji konserw.

Reklama

Liczi ma charakterystyczną skórkę czerwoną lub różowawą, która otacza białe, soczyste miąższ, oraz dużą pestkę wewnątrz. Owoc ten jest słodki i delikatny w smaku, często spożywany na surowo jako świeży owoc lub dodatek do sałatek owocowych.

Przeciwstarzeniowe właściwości liczi

Owoc liczi jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, błonnik i węglowodany, głównie cukry proste. Oprócz tego zawiera także różnorodne witaminy, takie jak witamina C, E, K i B6. Liczi jest szczególnie znany z wysokiej zawartości witaminy C - 100 owoców dostarcza aż 71,5 mg tej witaminy, co stanowi prawie 100 proc. dziennej zalecanej wartości. To oznacza, że liczi zawiera więcej witaminy C niż niektóre cytrusy, takie jak cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g).

Oprócz tego liczi jest źródłem kwasu foliowego, tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz różnych minerałów, takich jak cynk, potas, sód, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Warto również zaznaczyć, że błonnik zawarty w liczi jest zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, a istotną rolę w zdrowiu odgrywają również polifenole.

Witamina C występująca w owocach liczi z pewnością wspomaga procesy odpornościowe. Zaleca się stosowanie tego egzotycznego owocu w sezonie infekcyjnym, gdzie najbardziej jesteśmy narażeni na wszelkiego rodzaju przeziębienia.  

Oprócz tego witamina C wspiera produkcję kolagenu, który spowalnia procesy starzenia się skóry. Dzięki roślinnym antyoksydantom liczi ma również pewne właściwości odmładzające, a raczej zapobiegające degeneracji.

Potas zawarty w liczi reguluje ciśnienie krwi, a więc wszelkie procesy związane z wydolnością serca. Liczi powinni jeść sercowcy,  a nawet osoby cierpiące na choroby nowotworowe. Wszystko za sprawą występowania flawonoidów - wspomnianych już antyoksydantów pochodzenia roślinnego.

Liczi zawiera również płonnik wspomagający układ pokarmowy. Owoce liczi sprawdzą się idealnie na zaparcia, lepsze trawienie, a nawet do niwelowania różnych stanów zapalnych. Liczi zapobiega także powstawaniu miażdżycy. Jego właściwości powodują usuwanie z organizmu szkodliwego cholesterolu i wytwarzanie tego potrzebnego. 

Ile kalorii ma liczi?

100 gramów surowego liczi dostarcza organizmowi około 66 kcal. W porównaniu, jabłko zawiera około 52 kcal, a banan aż 88 kcal. Liczi jest zatem owocem o średniej kaloryczności, dlatego osoby na diecie powinny spożywać go z umiarem. Należy jednak pamiętać, że liczi z puszki może być bardziej kaloryczne z powodu dodatkowego syropu, który jest często używany do konserwacji. 

Indeks glikmemiczny świeżego liczi wynosi 50, diabetycy i osoby z insulinoopornością nie powinny zbyt często po nie sięgać. 

Owoce świeżego liczi dostępne były dotąd tylko w dużych supermarketach, ale od niedawna zaczęły pojawiać się w warzywniakach oraz w lokalnych bazarach. Warto wdrożyć je do swojej diety, oczywiście w zgodzie z liczonymi kaloriami

Liczi - jak jeść "chińską śliwkę"?

Owoc liczi należy obrać ze skórki. Pamiętajmy również, że niedojrzałe owoce liczi są trudne do obrania, ponieważ skórka bardzo mocno przylega do miąższu. 

Dojrzały, umyty owoc liczi należy naciąć nożykiem przy ogonku i obrać ze skórki. Zjadamy zawartość miąższu, oczywiście bez pestki. Tak jak wspomnieliśmy - nie nadaje się ona do konsumpcji. 

Liczi to owoc, który można spożywać na surowo. Należy jednak pamiętać, że bardzo szybko ulega psuciu. Warto zjeść go jak najszybciej od daty zakupu, maksymalnie do trzech dni. Owoc liczi będzie idealny zarówno do dań słodkich, jak i wytrwanych. Może stanowić dodatek lodów, ciast, deserów. Ciekawie skomponuje się także z mięsem, rybami, a nawet z owocami morza.  Możemy również ususzyć owoc liczi i robić z niego kompoty, soki czy smoothie, które z pewnością zaskoczą swoim nietypowym smakiem. 

Liczi - przeciwwskazania

Osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinooporność powinny zrezygnować z liczi, lub jeść je w niewielkich ilościach. Ponadto, nie zaleca się spożywania liczi na pusty żołądek.            

CZYTAJ TAKŻE: 

Acerola ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pomoże schudnąć, zbije cukier

Jedz, jeśli obawiasz się nowotworów. To najlepsze źródła antyoksydantów

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL