Ekologiczne ziarno żyta – samo zdrowie i dużo pracy
Dlaczego powinniśmy wybierać produkty z oznaczeniem rolnictwa ekologicznego, czyli popularnym „zielonym listkiem”? Ponieważ jest to certyfikat nadawany przez wyspecjalizowane, niezależne jednostki certyfikujące. Kontrola produkcji dokonywana jest cyklicznie, a jakiekolwiek odstępstwo od zasad może skutkować odebraniem oznaczenia. Do jakich zasad musi stosować się rolnik, który uprawia ekologiczne żyto? Można podzielić je na 5 głównych typów.
Musi być on stosowany minimum w 4 letnich okresach. Rolnicy wykorzystują uprawę roślin użyźniających glebę, które zwiększają urodzaj oraz zapewniają bioróżnorodność.
Gospodarstwo ekologiczne przypomina system obiegu zamkniętego. Dlatego zalecane jest wykorzystanie nawozów pochodzących z gospodarstwa takich jak: obornik, kompost czy nawozy zielone.
Może ona odbywać się tylko mechanicznie, czyli rolnik pozbywa się chwastów "wyrywając" je z gleby. Obowiązuje zakaz stosowania jakichkolwiek herbicydów.
Zakaz wykorzystywania chemicznych środków ochrony roślin. Zapobiegać szkodnikom ma stosowanie zasady bioróżnorodności i wykorzystywanie gatunków zwierząt, owadów lub roślin, które są naturalnymi wrogami szkodników żyta.
Ziarno wykorzystywane do zasiewu musi być wytwarzane wegetatywnie i pochodzić z reprodukcji ekologicznej.