Czym różni się sokowirówka od wyciskarki?

Przede wszystkim zarówno jedno, jak i drugie urządzenie służy do robienia soków. Działają jednak w zupełnie inny sposób, co wpływa na smak, ale też konsystencję i zawartość składników odżywczych w przyrządzanych napojach. Sprawdź więc, co dokładnie różni te sprzęty.

Jak działa sokowirówka?

Jej działanie bazuje na bardzo szybko obracających się ostrzach i sicie. W rezultacie noże rozdrabniają owoce i warzywa na bardzo drobne kawałki, po czym dzięki sile odśrodkowej sok zostaje oddzielony od miąższu. W praktyce oznacza to, że sok i miąższ są "wyciskane" przez wirujące sito w bardzo krótkim czasie. Wszystko to czyni urządzenie bardzo szybkim, ale też sprawia, że do soku dostaje się sporo powietrza. W rezultacie prowadzi do jego szybszego utleniania i powstawania piany. Dobrej jakości sprzęt znajdziesz np. tutaj: https://www.neonet.pl/do-kuchni/sokowirowki.html.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa

W tym przypadku dochodzi do miażdżenia i wyciskania składników przez ślimak obracający się bardzo wolno - mowa o zaledwie kilku obrotach na minutę. Właśnie dlatego cały proces nazywa się cold press, co oznacza wyciskanie na zimno. Wyciskarka podczas pracy nie generuje dużego ciepła ani powietrza, dzięki czemu pochodzący z niej sok zawiera wiele naturalnych enzymów i składników odżywczych. Miąższ jest tu dokładnie oddzielony od soku, a pozostaje z niego sucha pulpa. Dodatkowo taki sprzęt pozwala na przygotowanie soku z bardzo delikatnych lub włóknistych produktów, które w sokowirówce mogłyby się zbyt mocno napowietrzyć lub zmarnować.

Szybkość pracy obu urządzeń

Z sokowirówką już w kilka sekund przygotujesz szklankę soku z twardych owoców i warzyw. Jeśli więc zależy Ci na szybkim działaniu, sokowirówka może okazać się strzałem w dziesiątkę. Uwzględnij jednak, że szybkość działania nie idzie w parze z pełnym wykorzystaniem wartości odżywczych składników.

Za to wyciskarka działa zdecydowanie wolniej. Przygotowanie szklanki soku może zajmować nawet kilka minut. Wolniejsza praca pozwala jednak na maksymalne wyciśnięcie soku i minimalizuje jego utlenianie.

Sok z sokowirówki i wyciskarki

Sokowirówka daje klarowny, wodnisty sok, ale z warstwą piany na powierzchni. Poza tym dość szybko traci on świeżość smak, zwłaszcza poza lodówką. Z użyciem wyciskarki uzyskasz gęstszy sok z miąższem, który często smakuje intensywniej od tego z sokowirówki. Brak napowietrzenia zapewnia mu naturalną barwę i konsystencję.

Właściwości odżywcze

Szybkie obroty sokowirówki prowadzą do szybkiej utraty właściwości odżywczych. Zwłaszcza witamina C, E oraz niektóre witaminy z grupy B szybko ulatują. Taki sok najlepiej pić od razu po przygotowaniu. W soku z wyciskarki witamina C i inne wrażliwe składniki pozostają dłużej aktywne, a sok można przechowywać w lodówce przez 24-48 godzin bez większej utraty smaku i wartości odżywczych. To duża przewaga nad sokowirówką.

Produkty nadające się do obu urządzeń

Sokowirówka radzi sobie z twardymi owocami i warzywami, typu jabłko, marchew czy seler. Za to wyciskarka wolnoobrotowa jest znacznie bardziej uniwersalna, ponieważ radzi sobie praktycznie z każdym rodzajem produktów. Doskonale wyciska twarde warzywa i owoce, takie jak marchew, jabłka czy buraki. Co więcej, bez problemu przetwarza delikatne, liściaste warzywa, np. szpinak, jarmuż czy natkę pietruszki, które w sokowirówce często ulegają zniszczeniu lub zostają w pulpie. Wyciskarka świetnie radzi sobie również z miękkimi owocami, takimi jak maliny czy truskawki, zachowując ich naturalny smak, konsystencję i wartości odżywcze.

Podsumowując, sokowirówka jest idealna do szybkiego przygotowania klarownych soków, które pijesz od razu, za to wyciskarka wolnoobrotowa pozwala uzyskać więcej soku o pełniejszej konsystencji i większej wartości odżywczej. Wybór między nimi zależy więc od tego, czy priorytetem jest szybkość, czy jakość i trwałość napoju.


artykuł sponsorowany
materiały promocyjne

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Strona główna INTERIA.PL