Jak skomponować dobrze zbilansowaną dietę wegańską?
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność – zarówno ze względów etycznych, jak i zdrowotnych. Dobrze zaplanowana może dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych Twojemu organizmowi. Kluczem jest jej odpowiednie zbilansowanie.
Wbrew obiegowej opinii, wystarczającą ilość białka możesz bez problemu dostarczyć sobie na diecie wegańskiej. Strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola, soja), tofu, tempeh, komosa ryżowa, orzechy i nasiona to produkty bogate w białko roślinne. Warto łączyć je w posiłkach tak, aby dostarczać sobie wszystkich ważnych aminokwasów. Kaszę gryczaną możesz połączyć z fasolą, hummus z pełnoziarnistym chlebem, a owsiankę z masłem orzechowym i nasionami chia.
Żelazo roślinne (tzw. niehemowe) przyswaja się gorzej, niż to pochodzące z produktów zwierzęcych. Dlatego ważne jest, aby w posiłkach zawierających żelazo (np. z soczewicy, szpinaku, pestek dyni czy pełnych ziaren) pojawiała się również witamina C, np. w postaci świeżej papryki, natki pietruszki, truskawek czy soku z cytryny. To połączenie znacząco zwiększa wchłanialność tego pierwiastka1.
Tłuszcze roślinne są nie tylko ważnym źródłem energii, ale są też niezbędne do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Te witaminy wspierają pracę mózgu i układu hormonalnego. Dieta wegańska powinna zawierać m.in. awokado, oliwę z oliwek, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki słonecznika czy nasiona konopi. Dodatkowo pamiętaj o kwasach tłuszczowych omega-3. Niektóre z nich znajdują się w siemieniu, oleju lnianym (ALA kwas alfa-linolenowy). Inne, jak DHA, znajdują się w algach, ale warto wprowadzić je w formie suplementacji u wegan.
Jednym z ważniejszych elementów diety wegańskiej jest suplementowanie witaminy B12, której naturalne źródła znajdują się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego2. Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wspiera prawidłowe funkcje psychologiczne, pomaga także w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina B12 dla wegan warto, aby była przyjmowana w formie aktywnej - metylokobalaminy, jak w suplemencie diety Naturell Metylo-B12 500. Ma ona lepszą przenikalność do tkanek i mniejszy stopień wydalania wraz z moczem, w porównaniu do cyjanokobalaminy3. Witamina B12 wegańska, jak Naturell Metylo-B12 500 powinna być stałem elementem diety wegan i niektórych wegetarian.
Jednym z wyzwań w diecie wegańskiej jest trzymanie czystości diety i ograniczanie przetworzonych produktów roślinnych - gotowych burgerów, parówek czy słodyczy "vegan friendly". Choć są smaczne i wygodne w stosowaniu, często zawierają mało wartości odżywczych, a sporo soli, cukru i sztucznych dodatków. Dlatego podstawą diety powinny być nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone produkty roślinne: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełne ziarna, orzechy i nasiona.
Dobrze zbilansowana dieta wegańska może być pełnowartościowa - kluczem w niej jest świadome planowanie posiłków, różnorodność składników oraz odpowiednia suplementacja - zwłaszcza witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętaj, że najlepsze efekty przynosi przyjmowanie aktywnej formy witaminy B12, która znajduje się m.in w suplemencie diety Naturell Metylo-B12 500.
Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10030528/
3. C. Paul, D.M. Brady. Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12
Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms. Integr Med
(Encinitas). 2017 Feb;16(1):42-49.