Jak botwinka wpływa na nasze zdrowie?
Nie tylko polecana w kuchni, ale również dla twojej skóry i organizmu. Te małe listki buraków ćwikłowych potrafią zdziałać cuda. Jakie? Zaraz się przekonasz.
Botwinka zawiera w sobie biotynę, która należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, również dzięki zawartości cząsteczek siarki korzystnie wpływa na naszą cerę. Pomaga regulować gruczoły łojowe i potowe przez co nasza skóra wygląda korzystniej.
Szczególnie polecana jest wegetarianom ze względu na dużą ilość witamin A i C oraz żelaza i wapnia. Dobrze wpływa na nasz apetyt, a także łagodzi nerwy. Botwinka jest warzywem łatwostrawnym, zaleca się jej stosowanie podczas infekcji i przeziębień.
Zupka lub sałatka z botwinki pomaga w problemach z wątrobą - odkwasza i odtruwa nasz organizm, więc jeżeli zalega ci coś na wątrobie sięgnij właśnie po taką zupę lub sałatę.
Botwinkę można najczęściej przygotować w okresie letnim ze względu na dostępność produktów. Oparta jest na aromacie barszczu, chrupiącej botwince i włoszczyźnie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki.
Do zupy potrzebujesz:
- pęczek botwinki,
- 3 buraki,
- marchew, pietruszkę, seler,
- młode ziemniaki,
- jajka,
- sól, pieprz, vegeta,
- śmietana 18 proc.,
- koperek,
- cytryna.
Przygotowanie
Do garnka z wodą wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, następnie dodajemy buraki, botwinkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Do wywaru należy dodać kilka kropel cytryny aby nie utracił koloru. Na sam koniec dodajemy sól, pieprz i vegetę, następnie odstawiamy z ognia i dodajemy trochę śmietany. Na talerzy botwinka będzie jeszcze lepiej wyglądała i smakowała z jajkiem, koperkiem i odrobiną śmietany.
Więcej w serwisie:
Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!
Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta
Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?